Kerstversiering en kerstgedachte

Een klein stukje historie over de kerstbal.

Voordat de kerstbal er was, hing men appels, noten, papieren slingers en figuurtjes in de boom.

In het begin van de 19e eeuw kwam hier verandering in.

 

Door grote droogte konden de mensen geen fruit meer gebruiken en heeft glasblazer Linder uit de Vogezen een grote kraal geblazen. De kerstbal was geboren en veroverde de hele wereld. 

De oorspronkelijke kerstbal was dus een glazen bol met een metalen laagje aan de binnenkant. Sindsdien,
zoals iedereen weet, zijn er allerlei soorten op de markt gekomen.

Welke kerstbal neem je

Ga je voor traditioneel, een hype, alternatief, gebreid, zelfgemaakt of plastic. Kies je voor 1 kleur: zwart, wit, paars, rood, goud enz. of voor multi color of iets uit de natuur.

Er is zoveel dat je niet weet wat je moet kiezen. Wat past er bij je huis, heb je nog kleine kinderen in huis,
want die houden van veel kleuren of wil je ondanks een boom toch rust in je huis houden.

Je kunt dus gaan voor veel bombarie en kitsch, alles kan en alles mag, eigenlijk is alles leuk.

Je hele huis versierd

Dan heb je natuurlijk ook de andere plekken in en aan huis die je wilt opsieren met kerstspullen. Zo heb je bijvoorbeeld huisjes die muziek maken, kerstmannen die rinkelen, kerststalletjes en buitenverlichting. Je eigen Anton Pieck wereldje creëren.

Er zijn hele straten die verlicht worden, maanden van voorbereiding, persoonlijk vind ik het prachtig om te zien, hoe mensen zich uit kunnen leven in deze pracht en praal. Heerlijk, iedereen mag/kan zijn ding doen.

Gemoedsstemming

Uiteraard ligt het eraan hoe je je voelt, in wat voor een stemming je bent. Doe je het omdat het MOET en wil je niet achterblijven of omdat de kersttijd een periode is die je heel leuk vindt.

In het laatste geval moet je zeker gaan shoppen. De winkels liggen weer vol met de mooiste kerstballen, dat alleen al is een lust voor het oog en de muziek die je overal om je heen hoort, waardoor je geïnspireerd wordt,
je wordt er zelfs hebberig van. 

Buiten de kerstballen heb je natuurlijk ook de meest mooie engeltjes, de liefheid straalt ervan af.

Laten we ook niet de (levende) kerststallen vergeten die je vaak in winkelcentra aantreft. Je waant je meteen weer in de historie. De mooiste concerten die je op tv kunt beleven of die elders uitgevoerd worden,
prachtige koren, waaronder gospelkoren en als je ervan houdt, de kerkkoren.

Kerstgedachte

Voor de meeste mensen is dit een toptijd, maar helaas niet voor iedereen. Laten we altijd even stil blijven staan bij de mensen die alleen zijn of net alleen zijn komen te staan.

Heb je iemand in je omgeving die in deze situatie zit, ga er naartoe, breng wat tijd met elkaar door met iets lekkers, het hoeft bijna niets te kosten. Het is de aandacht die je geeft en je krijgt er zelf nog een mooiere kerst door.

Bovenstaande ga je vaker lezen, horen en zien om je heen deze maand. Laat het een reminder zijn voor ons allemaal!

Gerelateerde artikelen

FemNa40