Wie denk jij dat je bent?

Een crisis in je leven nodigt je uit om te gaan leven vanuit je innerlijke waarden en principes. Om je basis te verleggen van buiten naar binnen.

Om te ontdekken wat werkelijk belangrijk is voor jou, is het belangrijk om zelfkennis te ontwikkelen. Bepaalde waarden en normen heb je wellicht overgenomen van je omgeving, terwijl ze eigenlijk niet overeenstemmen met je eigen waardensysteem.

 

Er zijn drie manieren om spirituele intelligentie te ontwikkelen volgens Covey:

  • Integriteit: eerlijk zijn ten opzichte van je waarden, overtuigingen en geweten.
  • Betekenis: het gevoel hebben ertoe te doen.
  • Innerlijke stem: je werk en leven stroomlijnen met je unieke talenten

Integriteit

Dat is best een uitdaging om te leren. Eerlijk zijn ten opzichte van je eigen waardensysteem, kun je eigenlijk pas, wanneer je weet hoe dat er uit ziet. In onze Westerse samenleving leren we al vroeg op school 'wat hoort en niet hoort'. Ook vanuit huis kun je dergelijke overtuigingen meekrijgen, met name wanneer je wordt opgevoed in een bepaalde geloofstraditie.

Wat echter belangrijk is voor zelfkennis, is de vraag te krijgen als kind: Wat denk je zelf? Wat vind je zelf?
Wat voel je zelf? Op die manier leert een kind contact te maken met zijn eigen innerlijk en innerlijke kracht te ontwikkelen. Eigenlijk gelden dezelfde vragen ook voor volwassenen van nu.

Door bewust in contact te treden met je innerlijk, ontdek je wat je werkelijke behoefte is en wat de situatie jou te vertellen heeft. Welke waarden heb jij nieuw ontdekt in jezelf door jouw crisis?

Betekenis

De betekenis van jouw bestaan kun je afleiden uit je prestaties of uit de reacties vanuit je omgeving. Wanneer die baan, dat huis of die auto voor jou betekent dat je er toe doet, dan wordt het tijd om contact te maken met je werkelijke innerlijke verlangens. Datgene wat je van je omgeving verlangt, kun je ook aan jezelf geven.
Daarmee maak je contact met jezelf en versterk je jezelf zonder afhankelijk te zijn van je omgeving.

Wanneer jij jezelf een compliment kunt geven, heb je het compliment van de ander niet nodig. Het is belangrijk dat jij van jezelf houdt en vanuit je innerlijk beseftdat jij er mag zijn, dat jouw bestaan zin heeft zonder dat daar voorwaarden aan hangen. Welke positief effect heeft jouw moeilijke situatie?

Innerlijke stem

Eigenlijk zijn we allemaal spirituele onderzoekers. Iedereen heeft een eigen zoektocht en een duidelijke reden om hier op Aarde te zijn. Sommige mensen hebben onbewust verbinding met het innerlijk. Voor anderen werkt het wel al wat bewuster, maar ze durven er nog niet op te vertrouwen. Sommige mensen vertrouwen er af en toe wel op en af en toe niet. En er zijn mensen die volledig vertrouwen op de innerlijke stem. Zij baseren het uiterlijke leven hierop.

Met deze drie aspecten van spirituele intelligentie kun je zelf aan de slag gaan of wanneer je het er moeilijk mee hebt, de hulp van een coach inschakelen. In mijn boek 'Van crisis naar geluk, zo kom je ontslag, ziekte of scheiding te boven', kun je ook meer lezen over dit thema.

Geschreven door: Ada knol

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40