Sprookjesachtig, hysterisch, geometrisch of rond

Aan de vooravond van een nieuw tuinseizoen maken we kennis met de sprookjestuin, de hysterische tuin, het lijnenparadijs en de cirkeltuin.

Ze zijn gebaseerd op de nieuwste groene trends en bieden volop inspiratie om je tuin naar eigen smaak en inzicht in te richten. Nu maar hopen op een mooie lente!

 

De sprookjestuin

Eén van de trendtuinen van 2016 kenmerkt zicht door een sprookjesachtige sfeer met bijvoorbeeld een mini-bos met coniferen en de imposante lentebloemen van azalea waar vlinders fladderend op afkomen.

De tuin is een ideale plek om je verbeelding de vrije loop te geven en je ontdekt continue nieuwe dingen. Dat is een resultaat van de doorkijkjes en sfeerlichtjes waardoor je ook in de schemering en duisternis van de tuin kunt genieten.

De kleuren in de sprookjestuin zijn contrasterend en leveren extra spanning op: pastelpaars of lila naast donkerrood en knalgroen.


De hysterische tuin

Als je op zoekt bent naar serene rust dan moet je maar even verder kijken. De hysterische tuin bevat een overload aan kleuren en vrolijke elementen. De tuin is één groene expressie vol kleurrijke contrasten.

Praktisch betekent dit dat traditionele plantencombinaties tot het verleden behoren. In de hysterische tuin maak je ongewone mixen zoals met voorjaarsviolen, bamboe, azalea en salie.

Het resultaat is een dolle boel die eindeloos veel energie oplevert als je ernaar kijkt en doorheen loopt.
Het wordt een knallend voorjaar!


Het lijnenparadijs

In het lijnenparadijs wordt gespeeld met geometrische vormen en verhoudingen. Bijvoorbeeld door planten in grote, ronde potten op een hoekig terras te zetten. Het lijnenspel dat ontstaat, valt extra op door de open vormgeving en het nadrukkelijk gebruik van zwart en wit.

Primaire kleuren zorgen daarbij voor vrolijke voorjaarsaccenten. De tuin krijgt een upgrade van 2D
(het vloerplan) naar 3D waarbij de ruimte ook verticaal wordt benut.

Zet eens gele mini-petunia’s op een pergola of een citroenboompje op een zwart tafeltje. Het lijnenparadijs zorgt voor een bijzonder ruimtelijke effect.


De cirkeltuin

De cirkeltuin is er één die je omarmt. Kenmerkend is de cirkelvorm die terugkomt in de beplanting met ronde bladvormen en bloemen maar ook potten en meubels zorgen voor ronde accenten.

Belangrijke trendkleuren zijn wit en groen met roodbruine accentkleuren. Door verschillende plantsoorten met elkaar te combineren, krijgt de tuin een natuurlijke uitstraling, maar doordat de planten qua uiterlijk veel op elkaar lijken, bewaar je toch de eenheid.

Zo ontstaat er verbinding en harmonie. Mix bijvoorbeeld kelkvormige planten als calla, petunia en hibiscus met elkaar. De harmonie in de cirkeltuin is overigens niet alleen voor mensen… ook vogels, honingbijen en vlinders genieten van de tuin.

Bron

Gerelateerde artikelen

De kleurrijke herfst

Door:

Herfst, dat is voor jou zo lang mogelijk genieten van buiten zijn. Felle, vrolijke herfstkleuren en heel veel bloemen geven je energie.

Lees verder

De lente in zicht

Door:

De lente komt meestal medio maart en de zonnige dagen bieden de mogelijkheid om alvast de tuin voor te bereiden op de lente en de zomer.

Lees verder

FemNa40