Carnaval en tandvlees

Het carnaval is weer losgebarsten en vooral onder de grote rivieren wordt dit op uitgebreide schaal uitbundig gevierd.

Drie of zelfs vier dagen amper slapen, veel roken, springen, drinken en friet als belangrijkste energiebron.

Helaas is dit niet de ideale combinatie voor het menselijk lichaam.

 

Ziek

Het is niet voor niets dat de dokterspraktijk vlak na carnaval uitpuilt met zieke patiënten. In de meeste gevallen zal het bij het een griepje blijven, maar wat weinig mensen weten is dat die dagenlange verwaarlozing van het lichaam ook gevolgen in de mond kan hebben.

Gevolgen voor de mond

Tandartsen en mondhygiënisten zien na carnaval regelmatig jonge gezonde patiënten met een acute tandvleesontsteking. Zo’n acute ontsteking noemen we een ANUG (Acute Necrotiserende en Ulcerende Gingivitis). Soms wordt deze aandoening ook wel 'loopgraafmond' genoemd, een verwijzing naar de loopgraven uit de eerste wereldoorlog, waar vele soldaten aan beide zijden van het front deze aandoening hadden.

ANUG

Acute necrotiserende gingivitis begint vaak plotseling met pijnlijk tandvlees, een onbehaaglijk gevoel en vermoeidheid. Er ontstaat ook een slechte adem. Het tandvlees tussen de tanden wordt aangetast en bedekt met een grijze laag van dood weefsel. Het tandvlees bloedt gemakkelijk en eten en slikken veroorzaken pijn.
Vaak zwellen de lymfeklieren onder de kaak op en ontstaat er lichte koorts.

Oorzaak

ANUG wordt veroorzaakt door een verstoring van het evenwicht tussen bacteriën in de biofilm en je eigen afweer, waardoor schadelijke bacteriën in de biofilm de overhand kunnen krijgen.

Op zich is het niet verwonderlijk dat dit evenwicht verstoord wordt tijdens carnaval. Op veel fronten wordt je afweer naar beneden gehaald. Denk alleen al aan het slaaptekort in combinatie met snel en vet eten. Ook laat de hygiëne deze dagen te wensen over: vieze glazen die van hand tot hand gaan en zonder tandenpoetsen naar bed.

Behandeling

Gelukkig is een ANUG te behandelen, door de mondhygiënist of tandarts. Maar probeer deze tand-vleesontsteking te voorkomen, want de ontsteking is erg pijnlijk. En… je moet een paar keer terug komen voor een behandeling. Dit is een grote afknapper na een gezellig feest.

Voorkom

Als je carnaval gaat vieren denk dan nog even aan ons artikel. Geniet… maar probeer je gebit te onderhouden, denk aan je zelf wat slapen en eten betreft. En geniet van het carnaval!

Veel plezier namens Hugo van Beurden (Bio2Dental) en mijzelf.

Gerelateerde artikelen

Biofilm

Door:

In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd dat bacteriën vaak voorkomen in gemeenschappen. In dit artikel wil ik meer vertellen over een zeer gespecialiseerde gemeenschap: de biofilm.

Lees verder

FemNa40