De aanval tegen cellulitis

Cellulitis wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd. Het is een oppervlakkig vetweefsel dat in het oog springt door een verslechterde doorbloeding.

Negentig procent van de vrouwen heeft hier in meer of mindere mate last van en je ziet het voornamelijk op de benen, billen en dijen.

Hoe krijgen we die gladde, putloze huid weer terug?

 

 

Hoe ontstaat cellulitis

 • De onderhuidse doorbloeding wordt slechter.
 • Een verslechterde doorbloeding betekent dat er minder voedingsstoffen worden aangevoerd en minder afvalstoffen worden afgevoerd.
 • Doordat afvalstoffen slecht worden afgevoerd, ontstaan onderhuidse ophopingen van afvalstoffen tussen de vetcellen.
 • Door de opgehoopte afvalstoffen kan vocht niet langer gelijkmatig over het huidoppervlak worden verdeeld, waardoor een bobbelig oppervlak ontstaat.
 • Door de gebrekkige vochthuishouding en ophopingen van vet, vocht, voedingsstoffen en afvalstoffen wordt de bloedtoevoer nóg slechter.
   

Er ontstaat een terugkerend probleem. Door de slechte doorbloeding en ophopingen een nóg slechtere doorbloeding en nóg meer ophopingen. Wat kun je hieraan doen? We zetten een aantal tips op een rijtje om het probleem te behandelen en te voorkomen.

Voorkomen werkt beter dan genezen

De typische blubberige structuur van cellulitis wordt dus veroorzaakt door ophopingen van vocht, vet en afvalstoffen in combinatie met een gebrekkige toevoer van voedingsstoffen. Voordat cellulitis aan het oppervlak van je huid zichtbaar wordt, is er dus al heel wat in je lichaam gebeurd.

Een langdurig fysiologisch proces kan helaas niet zomaar worden teruggedraaid. Sterker nog: het is een enorme opgave om van cellulitis af te komen als je er eenmaal last van hebt. Probeer cellulitis daarom liever te voorkomen dan te genezen of behandelen met allerlei cellulitis zalfjes, sinaasappelhuid-crèmes en wonderapparaatjes.

Gezonder eten en meer bewegen voorkomt cellulitis

Cellulitis zijn vetcellen die zichtbaar zijn aan het huidoppervlak. Hoe groter je vetcellen, des te onregelmatiger en blubberiger de structuur van jouw sinaasappelhuid. Veruit het grootste deel van ons lichaamsvet krijgen we binnen via onze voeding. Je kunt cellulitis dan ook bestrijden en helpen voorkomen door gezond, gematigd, gevarieerd en uitgebalanceerd te eten.

Je kunt je vetcellen bovendien klein houden door voldoende te bewegen. Zowel cardiotraining (duursport) als krachttraining (gewicht en weerstand) zijn belangrijk. Lichaamsbeweging houdt je huid mooi, gezond en soepel en voorkomt een hoog vetpercentage en onderhuidse vetophopingen.

Speciale anti cellulitis behandeling en oefeningen werken overigens niet beter dan hardlopen, crosstrainer of buikspieroefeningen.

Speciaal anti cellulitis dieet 

Een anti cellulitis dieet kan de opbouw van cellulitis helpen voorkomen. Daarnaast zou een anti cellulitis dieet kunnen helpen om sneller van je sinaasappelhuid af te komen en moeten bestaan uit:

 • Groenten en fruit
 • Volkorenproducten en hele granen
 • Zilvervliesrijst en havermout
 • (Vette) vis
 • Noten, zaden en pitten


Deze producten bevatten namelijk eiwitten, vezels en onverzadigde vetzuren. Een anti cellulitis dieet dient juist zo min mogelijk verzadigde vetten, transvetten en simpele suikers te bevatten.

Veel water drinken

Drinken is nóg belangrijker dan eten als het aankomt op het bestrijden en behandelen van cellulitis.
Een gezonde vochthuishouding zorgt namelijk voor een optimale doorbloeding en ontgifting. Hoe meer water je drinkt, des te meer afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten.

Water hoeft overigens niet per se te worden ingenomen in de vorm van bronwater of kraanwater.
De aanvullende bestanddelen in groene thee en witte thee zijn zelfs nog werkzamer dan puur water om cellulitis te bestrijden. Drink zo min mogelijk drankjes met alcohol en/of cafeïne als je cellulitis wilt bestrijden.

Anti cellulitis crème voor behandeling

Producenten van anti cellulitis crème, zalf, druppels, pillen, doekjes en apparaatjes (Lypossage®, Beautyte®, Velasmooth®, Nivea Goodbye®, Lipolyse®, Orbitae® etc.) beweren veelal dat ze cellulitis als sneeuw voor de zon kunnen doen verdwijnen. Dit is helaas onmogelijk, want vetcellen verdwijnen nooit. Vetcellen kunnen enkel kleiner worden en dat gebeurt uitsluitend als je lichaam lichaamsvet verbruikt.

Anti cellulitis crèmes en massage apparaten tegen cellulitis kunnen wellicht bijdragen aan de behandeling van cellulitis door de doorbloeding en vochthuishouding ietwat te stimuleren, maar verder gaan ze niet.

De enige methode waarmee je cellulitis direct kunt bestrijden en verwijderen, is operatieve liposuctie
(vet wegzuigen). Ga dus liever fanatiek sporten dan experimenteren met allerlei zalfjes en crèmes!

Is er een methode die voor jou ideaal werkte om cellulitis te verwijderen, cellulitis (foutieve benaming) te behandelen oftewel sinaasappelhuid te bestrijden? Laat hieronder weten hoe jij het voor elkaar hebt gekregen!

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40