Maak je niet dik…

Niet met magische boeken, niet met de ondersteuning van goeroes en diëtisten, zeker niet met een paar krokodillentranen.

Nee, het gewicht onder controle houden doe je elke dag met je levensstijl, een paar regeltjes, een beetje discipline, af en toe een gezonde weigering aan tafel en de juiste aandacht geven aan details.

Kleine dingen kunnen al een enorm verschil maken.

 

Als je van tafel gaat, zorg dat je nog een beetje trek hebt. Als je een hongeraanval hebt, eet langzamer en kleinere porties en bombardeer niet jouw lichaam met teveel calorieën. Eten geeft pas voedingswaarde na circa een ½ uurtje. Neemt altijd fruit mee naar de zaak en negeer die snacks en de koekjestrommel. Geef voorrang aan kwaliteit van de smaken, niet aan hun verleiding.

Lekker eten en lekker drinken zijn een genot van het leven. Ook een gezond, fit leven geeft genot. Genot en zelfvertrouwen. Het is alleen een kwestie van mate. Realiseer je dat je alles kunt eten en drinken, maar wel met mate.

De Body Mass Index (BMI)

De energiebehoefte van mannen in de leeftijdcategorie 25/35 jaar is circa 3000 kilocalorie, voor vrouwen 2400. Het gewicht kan onder controle worden gehouden met de Body Mass Index (BMI).

De BMI geldt voor volwassenen van 18 tot 70 jaar en brengt het gewicht in verhouding tot lichaamslengte.
De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo's te delen door het kwadraat van de lichaamslengte (lengte keer lengte, uitgedrukt in meters).

Als de index onder de 18,5 is, betekent dat je in ondergewicht bent, tussen de 18,5 en 24,9 heb je een normaal gewicht, tussen 25 en 30 ben je in overgewicht, na 30 heb je obesitas.

Eet en drink met verstand en mate. Maak je niet dik!

Foto

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40