Deodorant, waarom gebruiken we dat?

We ruiken de lente en bijna de zomer.

De kasten zijn vervangen door fris gewassen zomerse kleding, jurkjes, lichtere broeken, T-shirts, etc.

Alles ligt weer fris in de kast.

Nu ik mijn kleding wil dragen, heb ik onderzocht welke deodorant ik gebruik.

 

Want waarom gebruiken we deodorant?

Zweten, kan ons behoorlijk hinderen maar dat doen we allemaal. Door te zweten regelt ons lichaam ten dele
(of voor een groot deel) de lichaamstemperatuur. Dat is nuttig. We storen ons aan zweetgeur en zweetplekken in onze kleren waardoor we massaal deodorants gebruiken.

Hoe werkt deodorant eigenlijk?

Deodorants of anti transpiranten kunnen ervoor zorgen dat de zweetgeur minder waarneembaar is door die geur als het ware te veranderen of door er een sterkere, aangenamere geur overheen te leggen.

Als een deodorant ook het zweten vermindert dan noemen we dit een antiperspirant. Minder zweet geeft dan minder geur. Vooral mensen die overmatig transpireren, gebruiken deze middelen om minder (zwaar) te zweten.

Is het schadelijk voor je huid?

In principe kunnen deodorants geen kwaad voor de huid. Deo’s bevatten onder meer parfumstoffen om de zweetgeur te maskeren. Ook worden er stoffen toegevoegd die bacteriedodend zijn of stoffen die de groei van bacteriën tegengaan.

En met aluminiumverbindingen kan de zweetproductie verminderd worden. De bovengenoemde stoffen kunnen de huid irriteren, dit kan verklaren waarom sommige mensen huiduitslag krijgen na het gebruik van deodorants.

Als mensen allergisch zijn voor bijvoorbeeld parfumstoffen (parfumstoffen staan op de 1e plaats in de top 10 van stoffen die contactallergie op de huid veroorzaken!) kan de irritatie in de oksels zelfs steeds erger worden. Dan is het een optie om deodorants te gebruiken die ‘parfumvrij’ zijn.

Wist je dat?

  • Mensen gebruiken al heel lang deodorantachtige middelen op de huid. Op Wikipedia.nl is te lezen dat in het oude Egypte aluinkristallen met water werden gemengd om de natuurlijke zweetgeur te verbergen. De oude Romeinen gebruikten hiervoor een mengsel van houtskool en geitenvet.
  • Sommige mensen gebruiken talkpoeder in plaats van deodorant. Dat kan inderdaad zeker een gunstige werking hebben, want talk heeft een absorberende eigenschap en remt ten dele de groei van bacteriën.
     

Tenslotte

Hoe meer geur de deodorant afgeeft, hoe slechter deze vaak is voor de huid. Heb je een gevoelige huid dan doe je er verstandig aan om niet te kiezen voor een deodorant in sprayvorm maar voor een roller zonder alcohol of parfum. Een fijne zomer gewenst!

Bron: Dryclinic  Lijf en Gezondheid

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40