De zomer komt eraan…

Heerlijk, de zomer komt eraan, maar terwijl ik dit schrijf komt de regen met bakken uit de lucht vallen. Toch geniet ik hiervan, de tuin wordt mooi groen en het ruikt zo lekker, een bepaalde geur.

De appels zie ik al groeien aan de bomen en de knoppen zitten in de Annabelles (hortensia’s). 
De tuin staat op springen.

Straks lekker genieten in de tuin, o.a. buiten eten, lekker koud wijntje, BBQ en ijs.

 

Toch weet ik dat er veel mensen zijn die hier niet van kunnen genieten omdat ze last hebben van gevoelige tanden, door warme,  zoete of zure producten.

Oorzaak

De oorzaak is vaak teruggetrokken tandvlees, je ziet dan een gedeelte van de wortel liggen. De wortel is zachter dan glazuur en hier lopen allemaal kanaaltjes in die in verbinding staan met de zenuw van de tand of kies.
Omdat er geen glazuur over de wortel ligt, is deze gevoelig voor warm, koud zoet of zuur.

Het tandvlees kan zich terugtrekken als je te hard poetst of een harde tandenborstel gebruikt. Maar het tandvlees trekt ook terug bij ontstoken tandvlees en daar spelen de bacteriën weer een rol!

Wat kun je doen?

Een goede mondhygiëne is erg belangrijk! Probeer rustig en zachtjes te poetsen met een ZACHTE tandenborstel. Poetsen is belangrijk omdat wortels zachter zijn dan glazuur, dus er kunnen eerder gaatjes komen in de wortels. Ook zijn er speciale tandpasta’s voor gevoelige tanden.

Reinig éénmaal daags tussen de tanden en kiezen om een tandvleesontsteking te voorkomen, met een tandenstoker, rager of flossdraad.

En kijk eens naar je voedingspatroon, drink je veel sappen, frisdrank, sportdrankjes of eet je veel fruit. 
Het tandbeen slijt hierdoor gemakkelijk weg. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. Kies voor drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor. Eet of drink één uur voor het tandenpoetsen géén zure producten. Zuren maken het tandbeen zachter waardoor je het makkelijk wegpoetst.

Mondhygiënist

Maak een afspraak bij de mondhygiënist, we geven je een persoonlijk advies. Omdat iedere mond weer anders is en anders reageert. En als het mooie weer er is, lekker genieten...

Gerelateerde artikelen

Biofilm

Door:

In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd dat bacteriën vaak voorkomen in gemeenschappen. In dit artikel wil ik meer vertellen over een zeer gespecialiseerde gemeenschap: de biofilm.

Lees verder

FemNa40