Droge of gekloofde hielen

De lente brengt zo nu en dan best wat kwaaltjes met zich mee.

Je wilt er van top tot teen verzorgd uitzien.

Van goede zonnebrandcrème tot verzorgde voeten.

Begin daarom nu al met de verzorging.

 


Dat droge hielen vaak in de zomer voorkomen, is eigenlijk niet verbazingwekkend. De lucht is vaak droger en warm. Bovendien lopen we in het warme seizoen graag op blote voeten of open schoenen.

Zijn de hielen gekloofd dan kan dit pijnlijk zijn, naast het feit dat het er niet heel verzorgd uitziet natuurlijk.
De huid van de voeten, vooral van de hielen, drogen door het warme weer en door het lopen op blote voeten of in open schoenen gemakkelijk uit.

De huid wordt dik en kan op sommige plaatsen zelfs barsten. Door het dragen van open schoenen kan er vuil in deze kloofjes komen, waardoor er donkere lijnen op de hiel zichtbaar worden.

Niet alleen de blootstelling aan droge, warme lucht, vochtverlies en het lopen of staan op harde en droge oppervlakken kan droge hielen veroorzaken. Gekloofde hielen kunnen ook optreden als gevolg van hormonale veranderingen (begin van de menopauze).

Maar ook transpiratieproblemen, slechte bloedcirculatie of het gevolg van diabetes kan een van de oorzaken zijn.

Vaak lost het probleem zich zo tegen het einde van de zomer weer vanzelf op. Dan steken we onze voeten weer in warme sokken en dichte schoenen.

Als de droge of gekloofde hielen langer aanhouden of zelfs verergeren dan is het wijs om toch even bij de huisarts langs te gaan.

Voetverzorging? Het hele jaar door!

Een goede voetverzorging zal helpen de voeten in een goede conditie te houden, het hele jaar door zodat je er in de zomer profijt van hebt en niet met lapmiddelen aan de slag hoeft te gaan.

Goede voetverzorging begint, net als bij de rest van het lichaam, met hygiëne. Was je voeten iedere avond voor je gaat slapen met een mild reinigingsproduct. Denk hierbij aan een product op basis van natuurlijke olieën.

Deze producten zijn verkrijgbaar bij de drogist, apotheek en uiteraard bij de pedicure. Een eventuele milde scrubcreme kun je daarna gebruiken voor het verwijderen van dode huidcellen.

Aandacht

Voeten verdienen de aandacht. Ze brengen ons overal naartoe! De hele dag (en soms nacht) door. We mogen ze dankbaar zijn en een lekkere voetmassage op z’n tijd hebben ze dan wel verdiend.

Breng na het reinigen een goede vettige voetencrème aan, speciaal voor droge hielen. En als je 's avonds wat extra tijd hebt dan kun je je voeten eerst met een warm voetenbadje verwennen. Droog je voeten daarna zorgvuldig af en breng de crème aan.

Als de kloofjes weer geheeld zijn en de huid weer zacht is, is het belangrijk om je voeten goed te blijven verzorgen met een voedende en vooral vochtinbrengende crème. Hydrateren is en blijft het sleutelwoord.

Tip

Het vruchtvlees van een rijpe banaan zou droge hielen kunnen verlichten. Prak de banaan en breng het papje op de hielen aan. Laat het tien minuten intrekken en spoel je voeten dan af. Baat het niet, dan schaadt het zeker niet!

Gerelateerde artikelen

After Summer

Door:

De meeste mensen hebben de vakantie inmiddels weer achter de rug. We genieten nog na, maar hebben ook ons vizier weer op de toekomst gericht.

Lees verder

FemNa40