Honing zowel culinair als medicinaal

Cleopatra baadde zich in honing en ezelinnenmelk. Ze wist wat ze deed, want honing is een weldaad voor je huid.

Honing is ook een krachtige bacteriedoder en een geweldige vervanger voor suiker.

 

Normaal ontketent suiker vrije radicalen in je lijf die slopende ziekten, zelfs kanker kunnen veroorzaken.
Bij (biologische) honing gebeurt dit niet, want het bevat vele heilzame stoffen zoals quercetine en kaempferol die ontstekingen remmen en vrije radicalen opruimen.

Medicijn

Een kater? Honing bevat veel vruchtensuiker. Deze stof versnelt je vertering van alcohol, dus neem gerust wat eetlepels. Smeer wat honing op wonden, sneden, schrammen en brandwondjes, want honing is een natuurlijk antisepticum. Het verzacht en kalmeert ook hoest en keelpijn.

Combineer honing met citroensap en drink het op. Heus, het werkt! Honing verwijdert ook parasieten: meng gelijke delen van honing, azijn en water en drink dit op. Acne vermindert met een dagelijkse pleister met honing. Die laat je 30 minuten op de puist zitten.

Beauty

Honing maakt een droge huid weer zacht en soepel en werkt ook als lipbalsem. Smeer je droge plekken ermee in en laat een half uurtje intrekken. Honing werkt als conditioner: voeg een theelepel toe aan shampoo of combineer met olijfolie voor een nog dieper effect.

Breng aan op je natte haar en laat 20 minuten intrekken terwijl je haar in een handdoek gewikkeld is.
Gebruik pas daarna je gewone shampoo.

Honing kan ook in bad: los in 10 minuten twee eetlepels honing in 1 kop water op. Voeg hier drie druppels essentiële lavendelolie aan toe en doe dit in je bad.

Honing als gezichtsmasker: meng twee theelepels melk met twee eetlepels honing. Bedek je gezicht met het mengsel en laat het 10 minuten intrekken en was het daarna af.

Culinair

Af en toe een energiestoot nodig? Vervang het dagelijkse koffiedrinken door thee met wat eetlepels honing. Honing is ook heerlijk in gebak: gebruik het als vervanging voor suiker. Vervang elke kop suiker in het recept door driekwart kop (2 ons) honing.

Voeg voor het beste resultaat een kwart theelepel bakpoeder toe. Als het recept vloeistof vraagt, haal daar dan een kwart kop (10 deciliter) af. En zet de oven 25 graden koeler.

Honing smaakt heerlijk in zelfgemaakte amandelmelk: week gepelde amandelen een nachtje, giet af en pureer met de blender. Voeg anderhalve eetlepel honing toe, theelepeltje vanillesuiker en roer het. Druk door een linnen doek en klaar.

Of kruidenhoning: 1 kop (250 ml) 5 minuten sudderen met 2 kaneelstokjes, theelepel kruidnagels, drie stuks steranijs, zes kardamompeulen. Afkoelen, dagje laat intrekken. Dit kan ook met lavendel- of rozenblaadjes of met gember en citroenrasp. Geniet!

Bron: Care2

Gerelateerde artikelen

FemNa40