Hoofdroos, oeps!

Vervelend als je last hebt van hoofdroos, het jeukt en je kleding komt onder de witte vlokjes.

Gelukkig is het niets ernstig maar kan wel vervelend zijn. Is hier iets tegen te doen en wat zijn dan de mogelijkheden?

 

In feite is roos niets meer dan een versnelde aanmaak en afstoting van huidcellen. Normaal vernieuwt de hoofdhuid zich in drie weken, maar wanneer je last hebt van roos gaat dit proces twee keer zo snel. Bij een ‘normale’ huid zijn de schilfertjes die loslaten van de huid klein en onzichtbaar.

Omdat bij mensen met roos het ‘productieproces’ sneller verloopt, ontstaan er méér schilfers en gaan deze bovendien aan elkaar kleven, zodat de schilfers groter en zichtbaar zijn. Er gaan nogal wat fabeltjes rondom hoofdroos de ronde. Het is dus goed om te weten dat roos absoluut niet besmettelijk is en het zorgt er ook niet voor dat je haar uitvalt.

Oorzaken van roos

Bij het ontstaan van roos speelt een normale huidschimmel een rol: Pityrosporum ovale. Bestrijding van deze schimmel zorgt voor verbetering. Maar toch, de schimmel komt bij iedereen voor en roos niet. Er spelen dus andere factoren mee in het vraagstuk waarom de ene persoon wel last heeft van roos en de ander niet.

De meningen over de oorzaak van roos verschillen nogal. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om naar de conditie van je hoofdhuid te kijken. Deze wordt vet gehouden (en daardoor beschermd!) door talg. De ene persoon produceert meer talg dan de ander. Mensen met roos hebben over het algemeen een vettere hoofdhuid.

Factoren die meespelen, kunnen bijvoorbeeld zijn: stress, (verkeerde of bepaalde) voeding, verminderde weerstand en medicijngebruik. Verder kan je hoofdhuid geïrriteerd raken door bepaalde haarverzorgings-producten die je gebruikt, zowel om je haar mee te wassen als om te stylen en kunnen erfelijke factoren een rol spelen.

Je kunt aanleg hebben om last van roos te krijgen of helemaal niet. Verder hebben meer mensen last van roos wanneer de temperaturen omlaag gaan, in de winter dus. Dat daarnaast in deze periode de verwarming juist omhoog gaat en het binnenklimaat droger wordt, kan ook een (niet onbelangrijke!) rol spelen bij de vorming van roos.

Oplossingen

Helemaal voorkomen als je er gevoelig voor bent, kan helaas niet. Gelukkig zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen wanneer je er last van hebt en dat is altijd goed om te weten. Veel aan je haar zitten of ‘pulken’ aan je hoofdhuid is niet bevorderlijk, evenals overmatig borstelen.

Vervang je borstels en kammen regelmatig of was ze af en toe in een sopje met milde shampoo. Probeer agressieve (anti-roos) producten te vermijden en gebruik anti-roos shampoo zeker niet als je standaard shampoo! Dat wil zeggen, gebruik een anti-roos shampoo alleen wanneer je daadwerkelijk last hebt van roos.

Bij de meeste mensen komt roos namelijk zo nu en dan voor en hebben ze er niet standaard last van. Een fijn exemplaar is bijvoorbeeld die van Hairwonder; verrijkt met biologische euchinace, wat goed werkt tegen jeuk en tea trea; een veelvuldig gebruikte natuurlijke etherische olie die bekend staat om zijn schimmeldodende, anti-septische en anti-bacteriële eigenschappen.

Ook de Lavera anti-roos shampoo is een toppertje; heel budgetvriendelijk en deze variant is verrijkt met heel veel goeds uit de natuur; onder andere rozemarijn, dat ook weer anti-bacterieel werkt en bovendien een heerlijke, verkwikkende geur heeft.

De laatste is een soort huismiddeltje. Een stuk Aleppo zeep met minimaal 25% laurierbesolie (vanwege de anti-bacteriële eigenschappen) kan bij veel mensen roos verlichten.

Goede anti-roos shampoos beschermen tegen nieuwe roosvorming door de balans van de hoofdhuid blijvend te reguleren. Houd er rekening mee dat de daadwerkelijke oorzaak van roos dus moeilijk met een shampoo te verhelpen is. Immers: de oorzaak is zo moeilijk te benoemen. Vergelijk het met een crème tegen acné; ook die kan de oorzaak niet verhelpen, wel kan zo’n crème je talgproductie in balans brengen.

Dat doet deze shampoo dus ook; hij brengt de balans terug op je hoofdhuid, waardoor roos minder snel ontstaat.

Gerelateerde artikelen

After Summer

Door:

De meeste mensen hebben de vakantie inmiddels weer achter de rug. We genieten nog na, maar hebben ook ons vizier weer op de toekomst gericht.

Lees verder

Bah, haaruitval

Door:

Was het maar waar dat we geen haarverlies hebben, dit is niet alleen bij mannen het geval. Helaas kunnen ook vrouwen last krijgen van haaruitval. Een paar losse haren kan geen kwaad.

Lees verder

FemNa40