Waar je op moet letten bij een nieuw kapsel

Veel vrouwen voelen zich, naarmate ze ouder worden, onzeker over hun haar.

Naarmate we ouder worden verandert ook de kleur en textuur van ons haar.

Daarnaast verandert ook de vorm, kleur en textuur van het gezicht bij het ouder worden.

 

Hoe weet je nu of een kapsel bij je past en of je je er gelukkig bij voelt. Daarbij lettend op je levensstijl en wat voor type je bent.

Want niemand wil ouder lijken dan dat je bent, liever gezegd: we zien er liefst wat jonger uit! Welke kapsels en kleuren doen je jonger lijken?

 • Kleur. Kies een haarkleur lichter dan je eigen (vroegere) haarkleur. Een lichte zachte haarkleur maakt je jonger en laten fijne rimpeltjes minder opvallen. Hoe donkerder je haar, hoe harder je gezicht overkomt en hoe meer rimpels en wallen opvallen.
 • Lengte. Veel dames houden vast aan lang haar, ze denken dat ze hiermee jonger en vrouwelijker lijken.
  Niets is minder waar. Door juist een korte of half lange lengte, welke zacht om het gezicht valt, lijk je jaren jonger. Het ziet er ook vaak verzorgder en gezonder uit. Ook geeft korter haar je een jonge, frisse en sportieve uitstraling. En heel kort haar hoeft zeker niet mannelijk te zijn!
   

De belijning en de vorm van het gezicht zijn ook belangrijk om rekening mee te houden.

Er zijn vijf verschillende vormen van het gezicht te onderscheiden:

 • ovaal
 • langwerpig
 • rond
 • vierkant
 • hartvormig


Ovaal
Vrijwel alle kapsels passen bij deze vorm. Let er wel op dat je de haren naar achteren kamt en niet teveel in het gezicht laat hangen. Je laat jouw gezicht het beste uitkomen door het niet te bedekken. Ga niet voor een kapsel waarbij korte laagjes worden geknipt, ze kunnen naar voren vallen.

Langwerpig
Lange kapsels of te lange kapsels staan meestal niet zo mooi bij mensen met een langwerpig gezicht. Ze doen het gezicht langer laten lijken dan het is. Halflange kapsels met veel volume passen daarentegen juist erg goed bij lange gezichten. Een kapsel met korte haren kan erg mooi staan, maar te korte haren doen het gezicht ook weer erg lang lijken.

Rond
Ronde gezichten kunnen behoorlijk wat kapsels hebben, als er maar niet teveel volume in de kapsels zit. Halflange kapsels staan meestal erg goed. Liefst moet een kapsel niet te scherp zijn afgesneden (denk aan een boblijn), dit benadrukt de rondheid van het gezicht. Heel kort haar staat erg mooi bij een rond gezicht.

Vierkant
Harde en nadrukkelijk aanwezige trekken passen bij een vierkant gezicht. Een geschikt kapsel maakt de trekken iets zachter. Volume en laagjes kunnen hieraan bijdragen. Vermijd een kapsel waarbij de haren precies op de kaaklijn zijn afgeknipt, dit laat het gezicht juist meer naar voren komen.

Hartvormig
De juiste lengte bij een hartvormig gezicht is belangrijk. Korte kapsels met laagjes bovenop doen een hartvormig gezicht bovenaan erg bol lijken. Een halflang kapsel dat net onder de kaaklijn valt, kan het gezicht op de juiste plaatsen voller laten lijken. Lange haren kunnen in principe ook wel; als het in laagjes is geknipt kan het erg mooi passen.

Als je twijfelt, vraag dan advies aan een goede kapper. Het liefst een kapper die jou en je haar (en stijl) al kent. Neem plaatjes mee zodat de kapper een goed beeld krijgt van wat je verwacht. Ook al zal het resultaat altijd wat anders zijn dan het plaatje, jij hebt namelijk een ander soort haar en gezicht.

Zelf ben ik helemaal weg van korte kapsels. De zogenaamde Pixie kapsels. Voorbeelden hiervan (en andere modellen) zoek ik met regelmaat op verschillende sites:

www.kapperssite.nl/modellenboek.php
www.kapsels.net/ouderedames.htm
www.kapselsvoorhaar.nl

En tenslotte: als je haar maar goed zit!

Gerelateerde artikelen

Bah, haaruitval

Door:

Was het maar waar dat we geen haarverlies hebben, dit is niet alleen bij mannen het geval. Helaas kunnen ook vrouwen last krijgen van haaruitval. Een paar losse haren kan geen kwaad.

Lees verder

FemNa40