Laseren versus chemische peeling?

Ik wil mijn gezicht graag laten behandelen en ben aan het twijfelen tussen een laser of een chemische peeling.

De één zegt dat de laser beter is en de ander is weer enthousiast over een chemische peeling.

Maar wat is het verschil tussen een laser en een chemische peeling?

 

Stephan Marks: 'Het hangt er natuurlijk in eerste instantie vanaf wat je wilt bereiken. Voor de behandeling van diepe rimpels is een laser echt de eerste keus. Maar wil je van de pigmentvlekken in je gezicht,
zoals bijvoorbeeld een zwangerschapsmasker, verlost worden, dan is een peeling weer eerste keus. Dan loop je juist het risico dat door de warmte van de laser bestaande pigmentvlekken verergeren'.

Ook de kwaliteit van de laser speelt een rol: 'Er zijn zoveel verschillende lasers, je kunt ze moeilijk allemaal over één kam scheren. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een chemische peeling. Het hangt er natuurlijk ook helemaal vanaf welk zuur je gebruikt'.

Zowel de ablatieven laser als een chemische peeling halen allebei een laag van de huid en activeren tegelijkertijd de aanmaak van nieuwe vezels (lees: collageen en elastine). Het grote verschil is echter dat een chemische peeling minder diep in de huid komt.

Stephan: 'Natuurlijk kun je ook met een peeling voor huidverstrakking zorgen en zal deze behandeling ook kleine littekens verminderen, maar zodra het probleem dieper in de huid zit, heb je echt een laser nodig. Bijvoorbeeld voor de behandeling van aangeboren pigmentvlekken moet je een specifieke pigmentlaser gebruiken. Dan ga je het met een chemische peeling niet redden. Denk maar aan de grote moedervlekken'.

Een chemische peeling brengt trouwens wel iets meer risico met zich mee. 'Met een laser kun je het risico op complicaties meer beperken dan met een zuur. Bij een laser kun je van tevoren bepalen wat je gaat doen. Zoveel seconden, zoveel energie en dan is het een kwestie van op de knop drukken. Bij een chemische peeling is het helemaal van belang dat je voor een ervaren arts kiest'.

Ben je ongeduldig en wil je het liefst morgen al je gezicht behandelen, dan is de keuze snel gemaakt: 'Bij een oppervlakkige laserbehandeling kun je met minder voorbereiding volstaan en soms is er zelfs helemaal niks nodig. Bij een chemische peeling zijn meestal wel een aantal weken voorbereiding nodig. Een donkere huid moet je soms zelfs 6 maanden voorbereiden voor je echt kunt peelen'.

Trouwens, no pain, no gain en voor beide behandelingen geldt dat ze niet echt pijnloos zijn…

Gerelateerde artikelen

FemNa40