Definitief ontharen: onderscheid tussen IPL en Laser

Stel je eens voor dat je nooit je oksels en je benen meer hoeft te scheren.

Of dat je nooit meer bezig hoeft te zijn met het epileren van die donkere haartjes die je bovenlip ontsieren.

Of wat denk je van nooit meer je bikinilijn te hoeven harsen? Als dat nu toch eens waar zou zijn, zullen heel wat vrouwen denken.

 

Niet alleen vrouwen trouwens, ook mannen die bijvoorbeeld op hun rug aardig wat haar hebben, zouden het fantastisch vinden wanneer ze voor altijd verlost zijn van epileren, harsen of scheren. Goed nieuws voor al deze vrouwen en mannen, want de moderne technologie biedt mogelijkheden genoeg om voor altijd klaar te zijn met het verwijderen van haren van ons lichaam.

Alle mensen hebben lichaamshaar

Iedereen heeft wel wat 'vellushaar' op zijn of haar lichaam. Al zal de een er meer van hebben dan de ander.
Dit vellushaar is heel fijn haar dat vrijwel overal op het lichaam voorkomt. Omdat het zo dun is, is het eigenlijk nauwelijks te zien.

Wanneer tijdens de puberteit de hoeveelheid androgenen (mannelijke hormonen) in het lichaam meer worden, kan op een aantal plaatsen dit haar veranderen. Het wordt soms wat donkerder of zwarter. Ook kan het zwaarder worden.

Dames zien in die tijd vaak donkerder beharing verschijnen op hun benen en hun oksels. Nu is het wel zo dat de ene persoon meer haargroei op het lichaam heeft dan de ander. Uiteraard heeft dit te maken met het geslacht, maar zeker ook met hormonen, leeftijd en een bepaalde genetische aanleg.

Helemaal geen haren: ontharen

Het is in de westerse cultuur eigenlijk not done om haar op lichaamsdelen te hebben. Zeker bij vrouwen wordt dit al snel beschouwd als no-go. Zowel voor mannen en vrouwen is het ideaalbeeld toch echt een kaal en glad lijf.

Mensen zien lichaamsbeharing vaak als vies, lelijk of soms zelfs als dierlijk. Als gevolg hiervan is iedereen druk met epileren, harsen en scheren. Mensen die bedeeld zijn met veel haar, hebben hier zo ongeveer een dagtaak aan.

Dit kan echt ergernis en frustratie teweegbrengen. Een goede oplossing zou dan kunnen zijn om te kiezen voor definitieve ontharing. Je kunt dit doen door middel van een IPL behandeling of laserbehandeling.

Het onderscheid tussen definitief ontharen met Laser en IPL

Laser betekent Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation en IPL betekent Intense Pulsed Light. Bij beide vormen van permanent ontharen gebruikt men selectieve fotothermolyse. Eigenlijk betekent dit gewoon dat de haarzakjes kapot gemaakt worden door middel van lichtenergie.

Zijn de haarzakjes kapot, dan groeit er geen haar meer uit. De twee methodes zijn echter niet identiek.
Het verschil is dat er bij laser gebruik wordt gemaakt van licht van slechts één kleur (één golflengte) en bij IPL van verschillende licht golflengtes, dus meerdere kleuren.

Het kapot maken van de haarzakjes gebeurt wel bij beide behandelingen. Terwijl dit bij IPL gebeurt door middel van golven lichtenergie, wordt bij laser een dunne, sterke straal door de huid gezonden.

Hoe definitief is ontharen met laser of IPL?

Behandelaars zullen vast en zeker vertellen dat ze met laser of IPL kunnen zorgen voor permanente ontharing. De praktijk wijst echter uit dat er altijd wel haartjes zijn die de behandeling goed doorstaan en niet kapot gaan.

Ook wanneer mensen meerdere behandelingen ondergaan, kan het toch gebeuren dat nog zo'n 20% van het haar het overleeft. Om deze reden gebruiken behandelaars vaak de term 'definitieve reductie van haar'.

Ontharen met Laser of ontharen met IPL?

Het beste resultaat van de behandeling hangt af van de individuele situatie en van de voorkeur van degene die de behandeling uitvoert.

  • Ontharen met laser zal het beste werken bij mensen met donkere haren en een lichte huid. Er zijn, door de steeds doorgaande ontwikkelingen, echter steeds meer klinieken die ook mensen met een donkere huid kunnen ontharen door middel van laseren.
  • Ontharen met IPL is meestal minder effectief dan ontharen door middel van Laser. Meestal zijn er om deze reden ook meer behandelingen nodig. Wel kent een behandeling met IPL voordelen zoals een minder ingrijpende behandeling, een kortere hersteltijd en een lagere prijs.
  • Een combinatie van IPL en Laser. Een combinatie van allebei de methodes wordt door een aantal behandelaars gebruikt om een goede mix te krijgen tussen vervelende bijwerkingen en een goed resultaat.


Tenslotte

Op steeds meer plaatsen worden Laser en IPL aangeboden. De reden hiervan is dat de apparatuur steeds minder kostbaar is en het dus eenvoudiger is om een praktijk te openen. Dit zorgt voor lagere prijzen.

Verkeerd gebruik van de apparatuur kan echter leiden tot nare lichamelijke klachten, zelfs tot ernstige brandwonden. Houd dus in de gaten dat kwaliteit en veiligheid belangrijker zijn dan een scherpe prijs.

Bron & Bron

 

Gerelateerde artikelen

Donshaartjes

Door:

Het is geen ramp om donshaartjes in je gezicht te hebben, maar zodra die haartjes ineens donkerder worden en beginnen op te vallen, is het natuurlijk een heel ander verhaal.

Lees verder

FemNa40