Donshaartjes

Het is geen ramp om donshaartjes in je gezicht te hebben, maar zodra die haartjes ineens donkerder worden en beginnen op te vallen, is het natuurlijk een heel ander verhaal.

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: 'Het probleem bij veel vrouwen is dat na de menopauze, door een verschuiving van de hormonen, kleine donshaartjes ineens dikker kunnen worden. Of dat je zelfs te maken krijgt met overbeharing in je gezicht'.

 

Verandering haargroei

Door een verminderde productie van oestrogeen en een toename van progesteron kan het zijn dat de haargroei ineens verandert. 'Wat je vaak ziet is dat er sprake is van een verhoging van de androgenen. Die zorgen bijvoorbeeld voor een verhoging van je mannelijke hormonen'.

En door de toename van deze hormonen kan het zijn dat je te maken krijgt met dezelfde mannelijke beharing. Elian: 'Dit zie je dan vooral op je kin, wangen, bovenlip of hals, maar het kan ook zo zijn dat je bikinilijn doorloopt tot aan je navel'.

Vrouwen met een donkere huid hebben niet alleen sneller last van overbeharing, daarnaast zijn de donkere haren natuurlijk een gelijk stuk opvallender: 'Je kunt op jonge leeftijd ook al last hebben van overbeharing. Het is niet alleen hormonaal, maar soms ook gewoon genetisch bepaald'.

Donshaartjes gezicht verwijderen

Het probleem is dat donshaartjes en lichte haren vaak moeilijk te verwijderen zijn. 'Ondanks dat er steeds meer lasers zijn die ook lichte haren (permanent) kunnen verwijderen, is de behandeling niet altijd even succesvol. Het probleem is dat het niet vanzelf overgaat. Epileren of het gebruik van Vaniqa crème zijn wel een oplossing'.

 

Vaniqa crème wordt soms voorgeschreven bij overbeharing (hirsutisme) en remt de haargroei. En ondanks dat deze crème in principe alleen bedoeld is voor je gezicht en hals, wordt hij ook steeds vaker gebruikt voor andere lichaamsdelen (lees: oksels en bikinilijn) en zelfs als er niet eens sprake is van overbeharing.

Furrow.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40