Stap voor stap

Het is belangrijk dat je skincare producten op de juiste manier en in een bepaalde volgorde gebruikt om optimaal van de werkzame stoffen te profiteren.

We hoeven je niet te vertellen dat het reinigen de eerste stap is voor het hydrateren.

Omdat er zoveel producten te koop zijn voor je dagelijkse skincare routine, hebben we een duidelijk overzicht gemaakt van de ‘ideale volgorde’ wat natuurlijk altijd handig is.

 

 

Dat je in de avond iets andere producten gebruikt dan overdag, is logisch, maar in grote lijnen komen de stappen op hetzelfde neer!

Stap 1. Reinigen!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Je huid dagelijks reinigen is een must om je huid mooi en gezond te houden, ook wanneer je geen make-up draagt. Draag je wel make-up, dan begin je met het verwijderen van oogmake-up, uiteraard met een product dat daarvoor ontwikkeld is.

‘Gewone’ removers zijn over het algemeen niet in staat om oog make-up op te lossen en al helemaal niet wanneer je waterproof make-up draagt. Een makkelijk foefje tijdens het verwijderen van oog make-up is je wattenschijfje licht vochtig te maken, dan te besprenkelen met remover en dat even zachtjes tegen de ogen te drukken. Hierdoor weekt je make-up al beter los en hoef je niet te boenen.

Met een oogmake-up remover kun je ook make-up van de lippen en wenkbrauwen verwijderen. Dan is het tijd voor het verwijderen van de make-up van je gezicht, dat kan bijvoorbeeld met een melk. Melk breng je aan op een wattenschijfje en zo ‘veeg’ je de make-up als het ware van je gezicht.

Daarna gebruik je een wash (of iets in die trant) die je verdeelt over je huid en weer afspoelt met water.
Met een droge huid kun je het beste een reinigende crème pakken, met een vette huid een gel.

Ingrediënten die je in het algemeen beter kunt vermijden in reinigende producten zijn alcohol,
synthetische geur-of kleurstoffen en sulfaten (SLS of SLES) omdat ze je huid kunnen uitdrogen.

Stap 2. Tonic!

De laatste stap van het reinigen is het gebruik van een tonic. Hiermee verwijder je de laatste restjes vuil en make-up, het geeft een heerlijke verfrissing aan je huid en afhankelijk van welke je pakt; het is een heerlijke, verfrissende boost voor je huid!

Stap 3. Smeren met een serum!

Een serum bevat een hogere concentratie werkzame stoffen en je gebruikt het product als extraatje naast je dag – en/of nachtcrème. Het is dus géén dag- of nachtcrème op zich.

Serums zijn ontwikkeld om de conditie van je huid te verbeteren. Je kunt serums vinden voor elk huidtype,
ook wanneer je jonger bent! Een serum kan vast in je routine zitten en je kunt het twee keer per dag gebruiken, maar je kunt het ook zo af en toe als een boost voor je huid gebruiken. Bijvoorbeeld een maand lang.

Een serum alleen volstaat meestal niet om je huid voldoende te hydrateren, je gebruikt het dus in combinatie met een crème, het is geen vervanging van een crème.

Stap 4. Smeren met een oogcrème!

In feite is er geen specifieke leeftijd waarop je zou ‘moeten’ beginnen met het gebruik van een oogcrème, het is natuurlijk afhankelijk van je huidconditie. Een oogcrème breng je met een zacht kloppende beweging aan op de oogcontouren en zeker voor overdag is het het beste om een niet al te royale hoeveelheid te gebruiken.

Sowieso kan je huid maar een bepaalde hoeveelheid crème aan. Het teveel blijft gewoon op de huid liggen en dat is eigenlijk zonde. Oogcrème kun je overigens ook prima gebruiken voor de lipcontouren!

Stap 5. Smeren met een crème!

Oogcrème en gezichtscrème aanbrengen, die volgorde kun je nog zelf bepalen. Je kiest een crème natuurlijk op basis van wat jouw huid op dat moment nodig heeft; hydratatie voor een vochtarme huid, voeding voor een droge huid, kalmering voor een geïrriteerde huid en ga zo maar door.

Crème aanbrengen kan ook twee keer per dag, je kunt voor de nacht een andere variant gebruiken dan voor overdag, wil je wat meer weten over de verschillen tussen een dag- en nachtcrème, lees dan dit artikel nog eens door!

Gerelateerde artikelen

FemNa40