Reinigen huid noodzakelijk?

Eén van de belangrijkste stappen is om je huid goed te reinigen. Om een crème goed zijn werk te kunnen laten doen, is het essentieel dat je huid goed gereinigd is.

Als je je huid niet goed reinigt, is het weggegooid geld om een goede crème te gebruiken, omdat de concentratie werkzame stoffen die in de crème zitten optimaal hun werk moeten kunnen doen.

Dus gebruik een goede reinigen zodat het vuil geen barrière vormt.

 

Wanneer begin je ermee?

Maar wanneer begin je er nu mee? In ieder geval op de leeftijd dat je besluit om met make-up te beginnen. Make-up maakt ons natuurlijk net een beetje mooier, maar wanneer we die make-up er niet elke avond ook weer afhalen, doet het je huid uiteindelijk meer kwaad dan goed.

Gebruik je nooit make-up? Dan moet je in ieder geval beginnen met reinigen zodra je in de puberteit komt. Deze periode gaat je huid meer talg aanmaken. De poriën die in je huid zitten, kunnen talg ‘afvoeren’,
evenals zweet. Echter als je (te) veel talg aanmaakt of wanneer deze ‘talgpropjes’ in aanraking komen met bacteriën, ontstaan er puistjes.

Je kunt wat invloed uitoefenen op de talgproductie door producten te gebruiken die passend zijn voor jouw huid. Wanneer je je huid niet reinigt, blijven talg, vuil, zweet en rook als het ware gewoon op je huid liggen.
Op den duur kan dit je huid grauw laten lijken, maar ook onzuiverheden zullen vaker de kop op steken (letterlijk!)

Reinigen. Is water niet voldoende?

Maar waarom niet gewoon reinigen met water? Er zijn nog steeds ontzettend veel mensen die ‘zweren’ bij het reinigen met water. In feite heeft dit weinig zin, in fact, het kan de conditie van je huid juist verslechteren.
Talg (vet) lost namelijk niet op in water.

Laat me je een voorbeeld geven zodat het ook voor je huid-situatie wat duidelijker wordt. Pak eens een glas water en giet daar een scheutje olijfolie bovenop. Je zult zien dat de olie niet oplost in water, de olie blijft als een laagje op het water liggen. Giet er nu een scheutje afwasmiddel en je zult zien dat de twee lagen zich met elkaar gaan vermengen. Heel simpele scheikunde eigenlijk.

Je kunt je dus voorstellen dat het met je huid precies hetzelfde werkt. Wanneer je je gezicht alleen besprenkelt of ‘wast’ met water, blijven al die vuile deeltjes zweet, talg en viezigheid gewoon liggen. Natuurlijk pakken we geen afwasmiddel om ons gezicht te reinigen, maar een passende cleanser, die in feite op dezelfde manier werkt als in het glas met olie en water.

Een cleanser bevat ‘deeltjes’ die als een magneet werken op vuil of zich in ieder geval kunnen mengen met al het vuil op je gezicht.

PH neutraal reinigen

Verder is reinigen met alleen water zelfs een beetje ‘gevaarlijk’ omdat het de PH waarde van je huid negatief kan beïnvloeden.  Een gezonde huid heeft een PH waarde van 5,5 en is daarmee dus licht zuur. De PH waarde van het water in Nederland ligt rond de 8,5, afhankelijk van waar je bent in Nederland!

Is de PH waarde van je huid uit balans, dan ben je vatbaarder voor bacteriën, die je huid binnen kunnen dringen en je ziek kunnen maken. Door alle beschermende en kalmerende ingrediënten die tegenwoordig in reinigende producten zitten, beschermen deze je huid als het ware tijdens het reinigen en houden ze je PH waarde in balans.

Ook al is water niet het perfecte middel om je huid te reinigen, we hebben het wel nodig tijdens het reinigen.
De beste reinigers zijn die, die in combinatie met water werken. Of dat nu een reinigende gel, crème of lotion is, zolang je hem dient af te spoelen met water, spoel je al het vuil samen met het reinigende product van je gezicht af.

De restjes van een reinigingsmelk bijvoorbeeld kunnen als een laagje op je huid blijven liggen, dat laagje kan alsnog de poriën verstoppen. Reinigende doekjes zijn wellicht een ‘slimme’ uitvinding wanneer je geen zin hebt om je reinigen, maar in feite smeer je het vuil van de ene kant van je gezicht naar de andere kant.

Welk product bij welke huid?

Voor het verwijderen van make-up gebruik je speciale producten. Omdat de gevoelige huid rondom je ogen dunner en kwetsbaarder is, pak je voor je oogmake-up een speciale oogmake-up remover. Bij een heel zware oogmake-up kan het helpen om je wattenschijfje iets vochtig te maken, even tegen je oog te drukken en dan zachtjes de make-up te verwijderen.

Living Nature heeft een fantastisch product dat heerlijk zacht is voor je ogen en echt elke make-up look aankan! Ga door met het reinigen totdat het laatste wattenschijfje geen sporen van make-up meer laat zien. Dan weet je dat je klaar bent.

Na het reinigen van je ogen en van de make-up van je gezicht, kies je voor een reinigende gel, crème of lotion. Elke huid heeft belang bij zachte producten die je huid respecteren, dus ook een vette huid. Het is verstandig om bij een vette huid producten te kiezen die geschikt zijn voor een gevoelige huid.

Producten die echt ontwikkeld zijn voor de vette huid, bevatten vaak agressieve ingrediënten, die je huid sterk kunnen uitdrogen, hierdoor raakt je talgproductie in de war en gaat alleen maar meer talg aanmaken.

Een gel is vaak heerlijk voor een vette huid. Neem bijvoorbeeld de Living nature zuiverende reinigingsgel of onze favoriet: de Santaverde aloë Vera reinigingsgel.

Een droge of rijpe huid heeft vooral belang bij een reiniging op crème basis. Het is nogal een ‘verouderd’ idee, maar soms denken mensen dat hoe meer iets opschuimt, des te beter het reinigt.

Sulfaten in producten, die je op de INCI lijst terugziet als SLS of SLES zorgen er inderdaad voor dat een product ‘lekker’ schuimt, maar tegelijkertijd kunnen deze stofjes je huid enorm irriteren en uitdrogen. Probeer dus SLS te vermijden.

Het is niet de bedoeling dat je huid na het reinigen trekkerig aanvoelt. Wanneer dit het geval is, betekent het eigenlijk dat het product te hard voor jou werkt, kortom, niet geschikt is voor jouw huid. Een aanrader voor de droge huid is de Lavera gentle foaming cleanser of de Santaverde Aloë Vera Cleansing Milk.

Nadat je het reinigende product hebt afgespoeld, gebruik je tonic of toner op een wattenschijfje om de laatste restjes te verwijderen, je huid weer in balans te brengen en je huid even lekker te verfrissen. En nu ben je klaar voor je crème.

Gerelateerde artikelen

FemNa40