Is je tandvlees gezond of ontstoken?

Vaak hoor ik mensen zeggen: ik heb nergens last van. Ik heb geen pijn en mijn tandvlees bloedt niet. Het is helemaal gezond.

Je hoeft niets te doen in mijn mond, alleen een beetje tandsteen weghalen. En vooral geen poetsinstructies, want dat weet ik allemaal wel!

En dan ga je kijken in de mond en dan zie je heel wat anders…..

 

Tandvleesontsteking

Ik denk dat veel mensen niet weten dat ze een tandvleesontsteking hebben, omdat ze geen pijn hebben. Juist dit is zo verraderlijk, want als je het wel gaat voelen is het vaak al veel erger.

Hoe zie je dat je tandvlees gezond is?

Je tandvlees is gezond als het mooi roze van kleur is, strak tegen je tanden en kiezen aan ligt. 

Het tandvlees mag niet bloeden als je het aanraakt met tandenpoetsen of tandenstoken/ragen/flossen.

Maar wil je het zeker weten, ga dan naar de mondhygiënist of tandarts. (In sommige gevallen is het tandvlees wel roze en bloed het niet, maar is het wel ontstoken).

Hoe ziet ontstoken tandvlees eruit?

Ontstoken tandvlees is rood van kleur, gezwollen en bloed makkelijk als je het aanraakt. En kan pijnlijk zijn. Je tandvlees kan zich terugtrekken, waardoor je gevoelige tanden krijgt voor warmte/kou, zoet of zuur.

Ook kun je last krijgen  van een slechte adem.

Oorzaak van ontstoken tandvlees?

Plaque is één van de veroorzakers van ontstoken tandvlees. Dit is een kleverige laag op de tanden en kiezen. Iedereen heeft dit laagje.

Hier zitten bacteriën in die afvalstoffen maken en deze irriteren het tandvlees (ontstoken tandvlees).

Andere oorzaken kunnen zijn: medicijngebruik, bepaalde ziektes, stress, zwangerschap.

Wat kun je er tegen doen?

Verzorg je gebit goed, poets het 2 maal daags. Het liefst ook voor het slapen gaan. Reinig 1 maal daags tussen je tanden en kiezen met een tandenstoker, rager of flossdraad. Schraap 1 maal daags je tong met een tongreiniger.

En… maak eens een afspraak bij de mondhygiënist. Je hebt geen verwijzing van de tandarts nodig.

 

Gerelateerde artikelen

Biofilm

Door:

In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd dat bacteriën vaak voorkomen in gemeenschappen. In dit artikel wil ik meer vertellen over een zeer gespecialiseerde gemeenschap: de biofilm.

Lees verder

Biologische cosmetica

Door:

Wat begon met de aankoop van een fijn vakantiehuis in Andalusië, groeide uit tot een eigen cosmeticalijn met aloë vera (en 0% water!) als hoofdbestanddeel.

Lees verder

FemNa40