Is zonnebrandcrème als dagcrème te gebruiken?

Maaike van Furrow heeft bij esthetisch arts Stephan Marks de vraag gesteld of je een zonnebrandcrème als dagcrème kunt gebruiken.

Zijn antwoord is: 'Je kunt je zonnebrandcrème zonder problemen combineren met een ander serum of crème, maar het is wel belangrijk dat je je zonbescherming als laatst aanbrengt'.

 

 

In zonnebrandcrèmes zit een eigenschap die je gezicht beschermt tegen uv-stralen. Het is wel zo dat het tegelijkertijd je huid ook enigszins afsluit. 'Breng je je zonnebrandcrème als eerste aan, dan kunnen de ingrediënten van je serum of dagcrème er niet meer doorheen en je loopt tegelijkertijd het risico dat je niet optimaal beschermd bent'.

Maak onderscheid

Het is vooral belangrijk om een onderscheid te maken tussen een chemische of een fysieke zonnefilters. Fysieke filters staan ook wel bekend als zinkoxide en titaniumdioxide en dit filter legt ook de bekende witte waas over je gezicht. 'Dit filter neutraliseert de uv-stralen door deze te reflecteren (zoals een spiegel voor zichtbaar licht doet)'.

Een natuurlijke filter in een zonnebrandcrème

'Een zonnebrandcrème met een fysiek filter ligt echt op de huid. Als je er teveel van gebruikt, heeft het bijvoorbeeld ook geen nut om hem in je huid te wrijven. Je kunt het wel uitsmeren, maar het dringt niet tot je huid door'.

Een chemische filter in een zonnebrandcrème

In tegenstelling tot een chemische filter: 'Dit filter wordt wel gedeeltelijk opgenomen en zet uv-stralen om in infrarode stralen of warmte. Bij een zonnebrandcrème met dit filter is het weer belangrijk dat je hem een kwartier voordat je de zon in gaat aanbrengt.

Hiermee geef je je huid de gelegenheid de zonnebrandcrème ook daadwerkelijk op te nemen. Dat is anders bij een fysiek filter, dat werkt gelijk'.

Voor beide filters geldt trouwens nog steeds dat ze de laatste stap in je huidverzorgingsritueel moeten zijn. 'Breng je je serum of dagcrème aan na een zonnebrandcrème met een fysiek filter dan heb je kans dat je hem verplaatst. Hierdoor kan het zijn dat je minder goed beschermd bent'.

Voor een chemisch filter geldt dat een serum of dagcrème weer kan zorgen dat de ingrediënten van je zonnebrandcrème in de diepere huidlagen terechtkomen. 'En daar horen ze niet. Je wilt juist voorkomen dat deze chemische bestanddelen diep in je huid doordringen'.

Radicalen

En vergeet ook de antioxidanten niet. 'Welke zonnebrandcrème je ook gebruikt en hoe hoog je SPF ook is,
er bereikt altijd een gedeelte van de uv-stralen toch je huid. Er ontstaan dan zogenaamde vrije radicalen die eigenlijk alles wat ze op hun pad tegenkomen beschadigen, waaronder je DNA, collageen en elastine'.

Antioxidanten beperken deze schade: 'De combinatie van antioxidanten en zonnebrandcrème (chemisch of fysiek) is dus zeker aan te raden, maar omdat de antioxidanten dieper in de huid moeten doordringen om hun werk te kunnen doen, moeten die wel voor je zonnebrandcrème worden aangebracht'.

Gerelateerde artikelen

FemNa40