Hoe kies je de juiste zonbescherming?

We hebben alweer een paar mooie dagen gehad en de zon is feller.

Alle huidtypes zijn anders en het is belangrijk dat je de juiste zonbescherming kiest, maar welke factor past nu het beste bij jou?

Wij hebben dit even voor je uitgezocht.

 

Het is zo'n fijn gevoel om in de zon te zitten en te genieten van elke zonnestraal. Maar niets is erger dan dat je thuiskomt en toch verbrandt bent. Houd je in ieder geval aan de regel. Niet te lang in de zon!

Het komt nog steeds voor dat mensen zich vergeten in te smeren of voor een te lage factor hebben gekozen. Wij laten zien welke factor bij welke huid hoort.

Beschermingsfactor

Elke huid, licht of donker heeft een beschermingsfactor nodig tegen UV-stralen. Ook helpt het ten huidveroudering en huidkaneer. Denk niet: ik verbrand nooit dus ik hoef mijn huid niet in te smeren. Je huid heeft áltijd deze bescherming nodig. ook in de winter!

Welke factor hoort bij welke huid?
 

Zeer lichte huid
Wanneer je rossig haar en lichte ogen hebt, heb je een grote kans om snel te verbranden. Je wordt waarschijnlijk nauwelijks bruin in de zon. Kies om je huid zo goed mogelijk te beschermen voor een hoge beschermingsfactor: 25-30 of hoger.

Lichte huid
Wanneer je blond haar en lichte ogen hebt, heb je een grote kans om in de zon te verbranden. Kies daarom voor de wat hogere beschermingfactor: 15-25.

Lichtgetinte huid
Heb je donkerblond tot bruin haar en vrij donkere ogen? Je wordt gemakkelijk bruin en zal haast nooit verbranden. Maak met dit huidtype gebruik van de beschermingsfactor 10-15.

Getinte huid
Wanneer je een getinte huid, donker haar en donkere ogen hebt, kun je lang in de zon zitten. Je huid verbrandt bijna nooit en je krijgt snel een diepbruine kleur. Ook als je dit huidtype hebt moet je je toch insmeren.
Kies voor een lage beschermingsfactor: 6-10.

Kinderen

Een babyhuidje is teer en dun en kan nog geen fel zonlicht aan. Probeer je kindje uit de zon te houden en kies voor een goede bescherming en een hoge beschermingsfactor: 30-50.

Nog wat feitjes

  • Blijf tussen 13.00-15.00 uur weg uit de zon. Zoek de schaduw op. De zon is dan het felst en je verbrandt dan sneller dan normaal.
  • Ben je een hele dag op het strand en in de zon te vinden? Zorg dat je minimaal twee liter water drinkt.
    Anders droog je uit!
  • Wanneer je in de zon zit, draag dan altijd een pet of een hoed.
  • Smeer je na het zwemmen in de zee of het zwembad gelijk weer in met zonnebrandolie of crème. Ook al beweren sommige merken dat hun product waterproof is, vaak is dat niet zo.
  • Zonnebrand werkt pas na een uur echt, dus jezelf op het strand insmeren is eigenlijk te laat. Je moet het een uurtje van tevoren doen.
  • Hoe dichter je bij de evenaar bent, hoe sterker de zon in dat gebied!
     

Laat de zonnige dagen maar weer komen!

Gerelateerde artikelen

FemNa40