Special: Terras guide Amsterdam

Van noord naar zuid en van oost naar west.

Van club sandwich tot halve kreeft en van koffie met taart tot cocktails met oesters, voor een broodje, borrel of bitterbal.

Met je lief, je ouders of kindjes: hier in Amsterdam kun je heerlijk in het zonnetje zitten!

 

Centrum

Hannekes Boom. Hier geldt: bestellen aan de bar, maar dan heb je ook wat. Goede salades bijvoorbeeld en kleurige picknicktafels, lekkere muziek, ongedwongen sfeer en jazeker... ook nog eens aan het water.

Brandstof. Je zit aan een kruispunt, maar ja die zon hè? Relaxte sfeer, mjammie tarte flambée’s en prima bruchetta’s bij de borrel.

Lion Noir. Oh my, wat een verademing! Laat hier de drukte van de Leidsestraat en het Koningsplein maar lekker achter je. Binnen is het al mooi, maar de tuin is echt een pareltje! Rust, groen, fijne lunch, goed diner, maar ook cocktails en bites.

Waterkant. Met Parbo bier, roti en tropische tunes waan je je hier even in Paramaribo. Waterkant heeft studentikoos publiek, een agenda vol festiviteiten, altijd te weinig vrije stoelen, een doordrinkbare rosé en lekkere springrolls.

Noord

Pllek. Ja, toffe plek is dit. Vanaf CS neem je het pontje naar de NDSM Werf en dan zie je de containers,
het terras en stadsstrand al liggen. De sfeer bij Pllek is vrij en creatief, het eten lekker en verantwoord en het uitzicht... dat moet je gewoon ervaren!

Eye. Nog zo’n weids uitzicht, maar dan juist in een übergestileerde omgeving. Leuk om te combineren met een film of tentoonstelling, maar ook voor alleen de carrot cake of ravioli is dit een prima bestemming.

De Ceuvel. Hippie happy en ja, een beetje gehypt, maar toch wel heel leuk en authentiek! Bij dit grappige paviljoen met scheepshellingterras combineren ze duurzaamheid en bewustwording met creabea gezelligheid, lekkere muziek, toffe events en fijne happen.

Cafe ‘t Sluisje. Een 110 jaar oud bruin café waar je met uitzicht op de Nieuwdammerhaven voor prima prijsjes een uitsmijter, appeltaart, broodje ossenworst of sateetje eet. Echt een tochtje op de fiets waard!

West

De Liefde. Niet aan de straat, maar lekker tussen het groen. Klein schattig ding met groot terras in het Bilderdijkpark. Vriendelijke bediening, lekkere soepjes, kroketten met brood en kidsproof.

Razmataz. Onder de luifel of op de stoep, dit is een erg fijn hoekje aan het Hugo de Grootplein. Topplek voor de borrel, want hier serveren ze 48 soorten gin, witte Lillet zoals het hoort, en goede kaasplankjes.

Du Cap. Groot, groter, grootst. Met gezellige banken, zachte kussens, volle zon, decadente salades kreeft, heerlijk mensjes kijken en hoge borreltafels. Tip: ga hier ook eens naartoe voor een heus vakantiegevoel-ontbijtje.

Remise 47. Vers aangelegd en ruim opgezet, plus naast de Film- en FoodHallen. Hier géén doorzakstoeltjes of vieze geplastificeerde borrelkaarten, maar fijne wijn, cocktails, een topbroodje pulled pork, profi bediening en lekkere taartjes.

Oost

Roest. Ook zonder alle drukbezochte events is het hier dankzij hun terras, loods, keukenbus, supermarktbar én stadsstrand prima toeven. Laat je hoge hakken maar thuis, hier flip flop je überchill door het leven!

De Biertuin en Smokin Barrels. Mag ik die vanwege de lange tafels, parasols, heaters en hippe dertigers even in één adem noemen? Ik doe het gewoon. De Biertuin als old time favorite voor bier, kipkluiven en chille bediening. En Smokin Barrels als fijne variant voor burgers, kreeft en gin-tonics.

Café Hesp. Een klassieker inderdaad. Niet bekend vanwege de beste bediening ever, wél vanwege het prachtige uitzicht over de Amstel. Verder: bijzondere bieren, eenvoudige happen, altijd druk en tot laat in de avond zon!

De Vergulden Eenhoorn. Veelzijdige newbie met fijne buiten-de-stad-sfeer. Deze monumentale boerderij kreeg een gave make-over en heeft nu een bar, restaurant, veel groen,  picknicktafels, een mooi terras op de binnenplaats en een bijzondere menukaart met heerlijke gerechten!

Zuid

Ron Gastrobar. Jaaaa, al in de tijd van Sophia was dit natuurlijk een topterras! Nog steeds de hele dag zon, zon, zon, comfortabele stoelen,  kleine gerechtjes en goede wijnen per glas. Plus michelinster, dus reserveren is handig.

George WPA. Voor de Eggs Benedict op zondagochtend en voor de Steak Tartaar op… nou ja elk moment van de dag. Beetje blasé, maar dat past hier wel. Prima stoepterras met hoog mensjes-kijken-gehalte.

Affourtit. Geen spoortje Oud Zuid snobisme op dit zwoele-zomeravond-borrel-hoekje. Wat dan wel?
Gezellig zitten onder de luifel, relaxte bediening, lange tafels, mjammie geitenkaaskroketjes en prima Rueda.

De Vondeltuin. Klinkt als een plekje uit een boek van Annie M.G. Schmidt en eerlijk is eerlijk veel kids hier.
En ja, ook self-service. Maar met overal tafeltjes, zitjes, twee bars, prima rosé, goede snacks en veel zon is het hier echt altijd gezellig.

De hoogte in

Even klaar met al die voorbijrazende fietsers? Op deze terrassen zie je de stad op een heel andere manier.

Floor 17. Luxe op grote hoogte. De loungebanken, het briesje, de café-del-mar-muziek: hier kom je in een heuse vakantievibe. Chablis per glas, lekkere cava, royale Rooftop Platters, The Big Green Egg en een adembenemend uitzicht!

Canvas Volkshotel. Van vers sapje bij het ontbijtbuffet tot een cocktail bij zonsondergang; hier kun je niet alleen genieten van the view over Amsterdam Oost, maar ook van de veelzijdige menukaart!

Sky Lounge. Dit mooie dakterras naast het Centraal Station biedt een prachtig uitzicht over de stad en heeft een echt hotelbarsfeertje. Vooral op de vrijdag- en zaterdagavond vanwege de goede cocktails en DJ’s tot in de late uurtjes.

En verder?

Ja, nog even een kleine PS, want ook deze adresjes wil ik jullie toch echt niet onthouden.

In de Jordaan vind ik het bij The Dylan oh zo fijn. Een beetje op stand, maar dat glas verkoelende Sauvignon smaakt er dan ook wel erg lekker! In De Pijp heb je natuurlijk het Gerard Douplein, maar ik vind zelf vooral de hoekjes van Volt (topburger) en Wijnbar Glouglou (ehm.. wijn) zo charming. Oh en Venster 33 en Binnen Buiten, niet te vergeten.

Kláár nou? Oké oké, nog eentje dan. In de Baarsjes, want daar hebben ze - inderdaad - Edel. Een prachtplek aan het water, met terras op de kade, een gezellig vlonder, een toffe lunchkaart en chille bediening. Amen.

Chin chin meiden! Op een mooie zomer!

Gerelateerde artikelen

FemNa40