Loods vol lekkers: de Fenix Food Factory

Waarom ik bijna alleen maar aandacht aan Amsterdam besteed? Dat toeterde mijn inbox me vorige week voor de zoveelste maal toe.

Jullie hebben gelijk; er gebeurt natuurlijk ook een heleboel leuks en lekkers buiten de Mokumse ring. Hoog tijd om eens wat meer te delen over de culi-avonturen die ik elders beleef en laten we dan maar meteen beginnen in... Rotterdam.

 

Want vorige week was ik daar op de boekpresentatie van Gerrit Jan Groothedde. Zijn boek Weg van de supermarkt is uit en deze locatie onderstreept dat statement op zeer aangename wijze. Stadspicknicken 2.0 is hier!

De Fenix Food Factory

Omgeving? Historisch industrieel, aan de Maas én met uitzicht op de skyline van de stad der brede stoepen.
De loodsen zijn overblijfselen van het werkgebied van de Holland Amerika Lijn. En nu? Nu is het dus de beurt aan de zeven bevlogen ondernemers, die gezamenlijk de liefde voor eten, expertise in handarbeid en een behoefte aan verandering in de voedselindustrie delen.

Wat is er te doen?

We komen aan en het is nog prachtig weer. Buiten zitten studenten, moeders met kinderen, flexwerkers, hipsters, jong en oud op stapeltjes pallets te genieten. Een zonnetje op de kade, wat wil een mens nog meer? Nou iets te eten en te drinken, eigenlijk. Dus wij de loods in.

De hal is groot, hoog en onvermijdelijk ‘on-af’, met in het midden de huiskamer-look-en-feel; heerlijk bij elkaar geraapt, maar toch perfect gestyled vintage meubilair. Zitjes, banken, vloerkleden, lampen, salontafeltjes, koffers, kistjes en bloemen. Voor de gezelligheid heb je hier geen zomers weertje nodig, deze coziness doet het ook goed op een regenachtige middag!

Terug naar dat hapje en drankje. Want er zijn mini-winkeltjes, pop-up stores en inloop-kraampjes. Allemaal met de meest verleidelijke lekkernijen breed uitgestald.

De geur van verse koffie verwelkomt ons

Samen met de mjammie broodjes van Jordy’s Bakery. Croissants, brownies, zuurdesem; ideaal om ter plekke wat te knabbelen of juist om mee te nemen. De Fenix Food Factory is boodschappen doen anno nu; vers en veelzijdig. Want behalve een bakkerij en slowcoffee-ambachtelijke koffiebranders, verkopen ze hier ook streekproducten, kaas, worst (waar zouden we zijn zónder kaas en worst?) en iets te drinken.

Rechtreex zorgt voor sapjes, fruit en groenten. En kommen venkelsoep. Zó van het land naar de loods. En dan de stal van Booij Kaasmakers! Ze verkopen hier naast hun zelfgemaakte boerenkazen ook andermans ambachtelijke kaas, eieren, bollen boerenboter en een goddelijke uiencômpote.

De slagerij is van Firma Bijten. Die kiezen voor vlees uit de regio, biologisch en vers van het seizoen. Het is moeilijk kiezen met dit assortiment aan charcuterie, authentieke paté’s en worsten. 'Kon je het maar állemaal meenemen naar huis…' Supermarktreclame’s aanhalen is hier niet zo gepast, maar het is wél mijn gedachte als ik voor de vitrine sta.

Er was ook wat te drinken, zei je?

Klopt… Stoere non-conformistische stadsbieren van de Kaapse Brouwers, bijvoorbeeld. In het proeflokaal kiezen ze voor smaakexperimenten en gedurfde recepten, zelfs als niet-bierdrinker kan ik alleen al erg genieten van hun leuke proefnotities!

Maar laten we Cidercider niet vergeten. Daar kun je een mooi flesje appelcider of poiré halen. Of een flesje Calvados, voor bij dat notenbrood, zachte delice-de-gourmet-kaasje en potje perenchutney vanavond. Is er nog meer?

Ja, want behalve boodschappenplek en borrelhang-out, barst de Fenix Food Factory echt uit z’n voegen van de activiteiten! Proeverijen, workshops en demo’s, natuurlijk. Maar ook file’s foodtrucks en mucho muziek.
Van jazz tot brunch en van yogales tot Sunday Roast; deze culinaire broedplaats heeft het allemaal!

Of het nou door het wereldse uitzicht op Hotel New York komt, of door de frisse bubbels in het glas; vol lof proosten wij op Rotterdam. En na nog een glaasje weten we het zeker; wij komen terug!

Wat? De Fenix Food Factory
Waar? Op ‘de Kaap‘, Katendrecht, Rotterdam.
Wanneer? Elke woensdag t/m zondag.

Oh... en beteuterd Amsterdam? Geen paniek; onze eigen food-fetish horeca-heaven de Foodhallen is ook bijna klaar! Blog volgt; beloofd.

Gerelateerde artikelen

FemNa40