Verrassend Vietnamees: Pho 91

We besloten om naar Vietnam te gaan.
Gewoon omdat we daar nog nooit geweest waren.

Oké oké, het kwam ook wel een beetje door het feit dat deze week volledig in het teken van klussen staat. Ik ga verhuizen, dus ben al avonden op rij aan het doortrekken, met de verfroller in de hand de nacht in, zeg maar.

Geen etentjes dus en zonder koelkast en gaspitten werd de innerlijke mens ook thuis wat minder goed verzorgd.

Ik was wel toe aan éven eruit en éven iets spannenders dan witte bolletjes met lauwe kaas of kant-en-klaar-maaltijdsalades van de Appie. Daarom werd de aanschaf van de nieuwe laminaatvloer met beide handen aangegrepen om dat éven buiten de deur te gaan vieren. We droomden van aromatisch dampende schaaltjes vol knisperende, frisse, tintelende en pittige smaken. Dus wij naar Vietnam.

Vietnam in Amsterdam, dan

De Vietnamese restaurants schieten de Amsterdamse grond uit en eigenlijk liep ik al een tijdje behoorlijk achter in deze voortrazende oriëntaalse hotspot-trend. Ik zal inmiddels dus wel een rits exotische openingen gemist hebben, maar goed, we pikken de draad gewoon weer op in de Pijp. Want daar zit sinds kort  Pho 91.

Pho, want dat is dus het nationale gerecht van Vietnam; de beroemde noedelsoep (je schijnt het uit te spreken als fa, of feu, of fuh. Daar bestaat online nogal wat verwarring - en zelfs discussie - over). En 91, want dat staat voor het huisnummer in de Albert Cuypstraat. Goed idee, anders loopt je er zó voorbij!

Pho 91 is leuk

Een leuk ieniemienie tentje. De inrichting is modern, maar knus en - gelukkig - niet te hip. Planten, veel hout en creatieve tekeningen op een schoolbordachtergrond. Op de menukaart een kleine selectie van verschillende loempia's, kommen pho (bouillon met rijstnoedels) en soorten bun (roergebakken rijstnoedels).

Wat ik wist van de Vietnamese keuken?

Iets met koriander en kleverig zoete sauzen. Daar hield mijn expertise wel zo'n beetje op. Wat ik inmiddels weet? Het is heerlijk! De gerechten zijn veel lichter dan ik dacht, met verse knapperige rauwkost, niet teveel zout en genoeg frisse accenten. Een aangename verrassing.

Met de verf nog in het haar en het stof nog in de neus, genieten we van de authentieke smaken. Van à la minute gemaakte rijstvelrolls met garnalen, varkensvlees en mjammie hoisin-pinda-saus. We vergeten onze spierpijn en lepelen slurpend een gigakom dampende Pho met noedels en rundvlees leeg.

De kruidigheid, de verschillende structuren, de warmte... oh én er is ook nog god-de-lijk huisgemaakt ijs van gezouten karamel met zwarte sesam. Na één hap stijg je zowat op. Van Vietnam naar de hemel, zeg maar.

Zelfs de rekening brengt ons niet meteen terug naar De Pijp. Opgefrist, opgeladen en opgetogen lopen wij naar buiten. We kunnen er weer tegenaan. Vietnam was precies wat we nodig hadden.

Wat? Pho 91
Waar? Albert Cuypstraat 91
Wanneer? Dinsdag tm zondag, vanaf 17.30 uur.
Wakosda? Een klein tentje met kleine prijsjes. Voorgerechten vanaf 4 euro.
Weetje: Oh, ik heb het op locatie even nagevraagd; pho spreek je uit als feuh. Kunnen we daar ook over ophouden.

Gerelateerde artikelen

FemNa40