Thuis een wijnproeverij organiseren

Iedereen weet wel wat een wijnproeverij is,
een gezellige bijeenkomst waar mensen uiteraard wijn gaan proeven.

Het proeven van wijn is net zo oud als de productie van wijn.

 


Vanaf de 14e eeuw werd het wijnproeven meer gestandaardiseerd en werd de eerste stap tot het objectief proeven gemaakt. Bij het professioneel wijnproeven gebruikt men vaak een eigen wijntaal, waarmee men de smaken en geuren van de wijn probeert zo goed mogelijk te beschrijven.

Vaak wordt daarbij een wijnbeoordelingssysteem of systematiek gebruikt en een standaard bijpassend proefglas. Het bouquet van de wijn, de viscositeit, de transparantie zijn zaken welke worden besproken gedurende de wijnproeverij.

Tegenwoordig zijn de wijnproeverijen erg populair als familieuitje, bedrijfsuitje of gezellig met vrienden of vriendinnen. Tijdens het wijnproeven wordt de wijn in een glas geschonken en wordt de kleur, geur en smaak van de wijn wordt beoordeeld.

De wijn word uitgespuugd in een kwispedoor of een gewone wijnemmer. 

Zelf een proeverij organiseren

Het zelf thuis organiseren van een wijnproeverij met vrienden of met je wijnproefclubje is populair. Onderstaand enkele tips om van zo'n avond een groot succes te maken. Een goede voorbereiding is zeer belangrijk.

Hoeveel flessen wijn heb je nodig?

Het aantal flessen dat je nodig hebt, hangt af van je budget, het aantal proevers en de ervaring die de proevers hebben. Voor wijnliefhebbers die nog niet zoveel proefervaring hebben, zijn zes tot acht wijnen een geschikt aantal.

Meer ervaren proevers kunnen tot ongeveer twaalf flessen proeven. Op een wijnproeverij schenk je de glazen natuurlijk niet vol. Het gaat immers om het proeven en niet om het drinken. Een bodempje is genoeg.

Van een fles van 75 cl. moet je circa 18 mensen kunnen laten proeven. Als je gasten de wijn doorslikken in plaats van uitspugen, is het verstandig om zeker niet meer dan acht flessen te serveren.

Welke wijnen kies je?

Dat is altijd een van de leukste maar ook lastigste vragen. Het is leuk als de flessen die je kiest een zekere samenhang hebben. Dat doe je door een 'thema' te kiezen. Dat thema kan van alles zijn.

Voor de hand liggend is om wijnen uit een bepaald land of een bepaalde streek te kiezen. Bijvoorbeeld acht verschillende Spaanse wijnen of drie flessen uit de Rhône en drie flessen uit Bordeaux.

Op die manier kun je flessen onderling vergelijken en met elkaar op zoek gaan naar verschillen en overeenkomsten. Je kunt ook kiezen voor verschillende wijnen van dezelfde druif.

Bijvoorbeeld zes verschillende wijnen van de Syrah druif of drie wijnen uit verschillende landen maar wel van dezelfde druif.

Zoek je meer inspiratie? Sommige proefclubjes spreken af dat iedereen een of meerdere flessen meeneemt. Dat kan rond een thema zijn of volstrekt willekeurig.

Hoe bepaal je de volgorde?

Het is belangrijk om een goede volgorde te bepalen voor het inschenken van de wijnen op je wijnproeverij.
In principe werk je van wit naar rosé, naar rood en dan naar zoet. Een verkeerde volgorde kan tot teleurstellingen leiden omdat wijnen dan niet tot hun recht komen

Je kunt de wijnen één voor één inschenken of ze in 'flights' serveren. In het laatste geval schenk je verschillende wijnen die bij elkaar horen tegelijk in. Bijvoorbeeld een flight van drie witte wijnen, een flight van drie rode of een flight van twee zoete wijnen.

Je gasten kunnen de verschillende wijnen dan beter vergelijken maar dat heeft alleen zin als de wijnen ook echt iets met elkaar te maken hebben. Als je voor flights kiest, let er dan op dat je voldoende glazen hebt.

Decanteren of karafferen?

De meeste wijnen kun je inschenken zonder dat je ze eerst hoeft te decanteren of te karafferen. Maar er zijn uitzonderingen. Zeer oude rode wijnen of ongefilterde wijnen kun je vaak beter decanteren om te voorkomen dat er sediment in je glas komt.

Wijnen die nog niet helemaal op dronk zijn, kun je beter karafferen om ze zuurstof te geven.

Zorg dat je elke wijn op de juiste temperatuur serveert

De temperatuur van de wijn heeft een enorme invloed op de smaak van de wijn. Wijnen die te koud worden geserveerd, komen strak en dun over. Te warme wijnen worden onaangenaam log. Let er daarop goed op dat je verschillende soorten wijn op de juiste temperatuur serveert.

Proef je blind of niet?

Je kunt er voor kiezen om al je wijnen - of enkele - blind te laten proeven. Je gasten weten dan niet welke wijn er in hun glas zit. Je kunt de fles in aluminiumfolie wikkelen maar er zijn ook hoesjes die speciaal voor blindproeven zijn gemaakt (zie foto).

Je gasten kunnen dan - beargumenteerd - raden welk type wijn (land, druiven, jaartal) ze proeven. Bedenk wel dat blindproeven - zelfs voor doorgewinterde fijnproevers - erg moeilijk is. De kans dat wijnen goed geraden worden is daarom klein.

Je kunt het wat makkelijker (en leuker) maken door hints te geven of door vooraf drie of vier mogelijke antwoorden te geven (multiple choice).

Waar heb je het over?

Voor wie nog nooit een wijnproeverij heeft georganiseerd: er zijn geen strikte regels. Het gaat om de gezelligheid en om iets over je wijn of over je eigen smaak te leren. Over het algemeen bespreek je wijn-voor-wijn met elkaar: Wat ruik je? Wat proef je? Wat denk je van de kwaliteit en vind je de wijn lekker?

Het gaat er niet om of je 'gelijk' hebt, het gaat er vooral om onder woorden te brengen wat je vindt en waarom. Als de groep wat groter is, dan kun je een 'regisseur' kiezen die het gesprek stuurt zodat iedereen in ongeveer gelijke mate aan bod komt.

Heel handig is om een proefformulier te gebruiken. Iedereen vult eerst per fles dat formulier in, waarmee je een goede basis hebt om de wijn vervolgens met elkaar te bespreken Maar ja, dan heb je dat formulier keurig voor je liggen, pen in de aanslag, maar weet je niet wat voor dingen je nu zou kunnen noteren.

Serveer je iets te eten?

Om goed te proeven zijn hapjes niet nodig. Je kunt je beperken tot water en eventueel wat stokbrood. Eten is niet nodig om tussen twee wijnen te 'neutraliseren'. De volgende wijn 'neutraliseert' over het algemeen de vorige.

Het is natuurlijk wel gezellig om een iets meer aangeklede proeverij te organiseren maar zorg dan wel dat je hapjes niet te overheersend zijn. Lichte kazen bij wit, een mooie ham bij het niet al te zware rood of een goede, pittige worst bij zware rode wijnen gaan bijna altijd goed. Blauwschimmel kaas is dikwijls een heel fijne verrassing bij zoete wijn.

Wat heb je nog meer nodig?

Zet altijd een karaf met water en waterglazen op tafel. Je zou het niet zeggen, maar van wijnproeven kun je dorstig worden. En water is bovendien fijn om tussen twee wijnen mee te spoelen. Verder is het aan te raden 'spittoons' op tafel te zetten waarin je gasten de wijn kunnen uitspugen.

Je kunt ook voor kleine emmertjes of vazen kiezen, maar leg dan een stukje keukenpapier onderin om spatten te voorkomen.

Veel plezier met je wijnproeverij gewenst!

Wat je nodig hebt voor een geslaagde wijnproeverij kun je hieronder bestellen.

VacuVin Rapid
Ice Wijnkoeler
€ 16,99
Brabantia Classic Kurkentrekker
€ 15,48
Bohemia kristal
Decanteer karaf
€ 14,99
Wijn Proeven
complete praktische cursus

€ 38,00
Wijn inzicht
over proeven en maken van Franse wijn
€ 29,95
Wat proef ik?
wijn is zoveel lekkerder als je weet wat je proeft
€ 15,99

Bron: Andere wijn

Gerelateerde artikelen

FemNa40