Hoe Ineke haar bevlogenheid terugvond

Voor veel mensen is werk alleen maar een manier om hun brood te verdienen. Niets meer en niets minder.

Ze zoeken werk op basis van praktische overwegingen. Doen hun best (of niet) en maken er elke dag het beste van.

Om 5 uur trekken ze de deur achter zich dicht en dat is het dan, door naar het ‘echte’ leven.

 

Werken met hart en ziel

Ze zoeken werk dat precies past bij wie ze zijn en bij een werkgever die hen een goed gevoel geeft. Ze krijgen energie van hun werk en het stelt ze in staat om het beste in zichzelf naar boven te halen. Zichzelf blijven ontwikkelen is als ademhalen; de gewoonste zaak van de wereld.

Ineke was bevlogen, althans de eerste paar jaren wel. Ze werkte als personeelsfunctionaris in een zorginstelling. Ze genoot van de collegiale contacten, had een warm hart voor mensen en een goed gevoel voor verhoudingen en het ontwikkelen van nieuw beleid. Daarnaast was ze ook een betrokken medewerkster voor haar organisatie. Ze vond het een mooie organisatie waar zij goed paste en ze stond volledig achter de doelen die de organisatie wilde realiseren.

Hoewel ze in de tussentijd ook moeder werd en ze er tegenop had gezien om gezin en werk te combineren,
had dat geen grote problemen opgeleverd. Als haar kinderen onverwacht ziek werden, was er meestal wel iemand te vinden die de zorg over wilde nemen. Bovendien was ze van 4 naar 3 werkdagen gegaan om meer tijd voor thuis te hebben. Maar dat ze steeds minder energie had, viel haar nog niet zo op.

Eerste tekenen

Toch werden haar betrokkenheid en plezier in het werk stilaan minder. Ze had het eerst amper in de gaten tot een vriendin haar vroeg of ze er eigenlijk nog wel plezier in had. Tot haar schrik realiseerde zij zich dat dit niet meer het geval was. Ze is verzand in routine en na haar zomervakantie had ze niet veel zin om weer te beginnen. Ze herkent dit van haar vorige baan. Toen besloot ze om na zo’n periode van demotivatie te vertrekken zodra ze daar de kans toe kreeg. Nu twijfelt ze.

Dit keer wil ze niet vertrekken, maar ze wil vooral ergens heen, op een bewuste manier. Naar werk dat goed bij haar past en ook op langere termijn vervullend en motiverend voor haar is. Ze heeft het gevoel dat er meer in haar zit dan eruit komt en wil dit verder onderzoeken. Ze kiest in samenspraak met haar afdelingsmanager voor een loopbaantraject Talentenspel: naar volop zin in zinvol werk.

Tijdens de ontdekking van haar talenten en de mate waarin zij zelf sturing aan haar leven geeft, ontdekt ze interessante thema’s. Zo heeft ze (over)gevoeligheden als het gaat om het samenwerken met leidinggevenden. Ze vindt regelmatig dat ze het niet goed doen en is al een aantal keren met haar teamleiders in conflict gekomen.

Tijdens de eerste sessie blijkt dat zij zelf een sterke leider in zich heeft, maar dat dit talent weinig ruimte krijgt. Haar allergie op leiding geven of nemen is zo sterk dat ze zich liever onzichtbaar maakt dan naar voren stapt als ze een goed idee heeft.

Door de veerman in haar is ze goed in staat om mensen en ideeën met elkaar te verbinden. Maar deze kwaliteit is onder druk komen staan toen er relationele problemen in de familie ontstonden. Als oudste van het gezin wilde ze graag haar broers en zussen helpen om nader tot elkaar te komen. Dat kostte haar veel tijd en veel energie.

Vergeten hobby's hervatten

Helaas blijkt dat het talent dat haar vitaliteit en ontspanning kan brengen al een tijd verwaarloosd wordt: genieten van muziek en dansen. Door de combinatie van haar drukke gezin, werk en de familieperikelen is ze door vermoeidheid gestopt met haar flamencolessen. Haar dansschoenen staan vergeten op zolder.

Als ze die van zolder haalt en weer bij haar dansschool langs is geweest, ervaart ze weer hoe zo’n avond vol muziek, beweging en plezier haar oplaadt en energie geeft. Omdat ze al veel ervaring heeft kan ze gelukkig zonder problemen halverwege het les jaar instromen.

Dit alles werkt door in haar werk. Ze komt tot de ontdekking dat ze daar meer leiderschap kan tonen en doet dit ook. Ze komt met voorstellen, neemt nieuwe initiatieven en weet telkens de goede mensen te vinden om met haar samen te werken. Zo ontdekt ze dat ze helemaal niet weg wil bij haar werkgever. Maar ze moest wel weg bij haar oude manieren van denken en doen.

Zelfvertrouwen

Met hervonden zelfvertrouwen gaat zij zichzelf meer zichtbaar maken, af en toe de leiding nemen, mensen en ideeën met elkaar verbinden én in beweging blijven. Want de danser in haar staat niet alleen voor dansen zelf. De danser helpt haar ook om soepel mee te bewegen met nieuwe ontwikkelingen en ervoor te zorgen dat dit verbonden blijft met wie ze is en wat haar motiveert in haar leven en werk.

Zo vindt ze ook haar bevlogenheid weer terug. Haar passie is mensen en ideeën verbinden voor zaken die ertoe doen. Haar levensmissie: anderen en organisaties helpen om het beste uit zichzelf te halen. Binnen haar werk heeft ze daarvoor volop mogelijkheden en kansen.

Haar afdelingsmanager is blij met de nieuw ontwikkelingen en spreekt met haar af dat ze een projectgroep op mag zetten gericht op het terugdringen van ziekteverzuim door demotivatie.

Zo is zij blij én haar werkgever, want deze heeft weer een gemotiveerde, bevlogen en betrokken medewerkster terug. En zo betaalt ook de investering in haar coaching zich terug. Want je kunt je als werkgever afvragen: 'Wat als ik deze medewerker coaching aanbiedt en ze vertrekt'? Maar een betere vraag is: 'Wat als ik haar geen coaching aanbiedt en ze blijft'?

Ben jij bevlogen in je werk?

Heb jij als afdelingsmanager bevlogen mensen in je team? Volgens recent onderzoek is maar net iets meer dan 37% van werkend Nederland echt bevlogen als het gaat om werk. Daar is voor organisaties nog veel te winnen, want bevlogen en op de organisatie betrokken medewerkers blijken creatiever, innovatiever en klantgerichter.

Hoe sta jij in je werk?

Ben jij ook een bevlogen werker? Voel jij je betrokken op de organisatie waar je werkt? Of werk jij alleen om je rekeningen te kunnen betalen. En wat geeft jou de meeste voldoening, wat maakt dat je elke dag met plezier naar je werk gaat?

Ik lees graag je reactie in het commentaarveld hieronder.

Gerelateerde artikelen

AU!

Door:

Er is iets gebeurd. Iemand heeft iets gezegd, iets gedaan of juist nagelaten en ik voel me gekwetst. Begrijp je dat? Hoe zou jij je voelen als iemand die je dierbaar is zo onzorgvuldig met je omgaat?

Lees verder

FemNa40