Dellerig gezellig

Een vrouw achter in de zaal roept: 'Dellerig'.

Een man voorin zegt glimlachend: 'Ik dacht, dit gaat gezellig worden'.

 

Niet al te best

Ik geef een presentatie. Ze reageren op mijn vraag naar hun eerste indruk. Wat dachten ze toen ik op het toneel verscheen? In een veel te kort, te strak rokje en een te klein truitje, op hoge ordinaire laarzen? De antwoorden zijn duidelijk, ik heb geen al te beste indruk gemaakt.

Omkleden

Ik stel de vraag nadat ik me heb omgekleed; mijn zakelijke outfit, mijn krijtstreep pak en keurige blouse heb aangetrokken. In de hoop die foute eerste indruk recht te zetten. Het lijkt dan ook niet zo'n slimme zet om op deze manier een presentatie te beginnen. Binnen enkele seconden is een eerste indruk gemaakt.

En het is heel moeilijk, kan zelfs jaren kosten, om de ander ervan te overtuigen dat die eerste indruk niet de juiste is. Dat je iemand anders bent dan degene die je in die eerste seconden hebt laten zien. Tja, toch had ik het weloverwogen gedaan.

Foute kleding

De foute kleding diende een hoger doel. Ik wou laten zien hoe mensen, op basis van wat ze zien, ook meestal meteen een oordeel over iemand hebben. En dan menen te weten hoe iemand in elkaar steekt. En jij?

Hoe bewust ben jij je van je eigen eerste indruk en van die van een ander? Houd je je vast aan wat je de eerste keer hebt gezien? Of ben je flexibel genoeg om je mening, indien nodig, bij te stellen?

Maar één keer

Ik hoop maar dat mijn eerste indruk niet is blijven hangen. Een eerste indruk maak je tenslotte maar één keer. En ik wil toch liever worden onthouden als een goede coach, dan als dellerig gezellig.

Dit blog is een van de 21 in ‘leuk? ja! tja…’ waar maandagse Wijsheden van de Week in staan, beide leren ze je anders te kijken, vrolijker te denken en daardoor leuker te leven. Het boekje is te bestellen in mijn webwinkeltje

Gerelateerde artikelen

FemNa40