Do what you love and love what you do!

Hoe gelukkig ben jij met je werk?

Ga je er fluitend naar toe of is het voor jou vooral wachten op het weekend?

 


Werken is aan de ene kant natuurlijk voor de meesten financieel noodzakelijk, maar zou het niet mooi zijn als er een beetje meer plezier vanaf kon, ook al is je huidige werk nog lang niet je droombaan?

Er zijn 3 factoren die deel uitmaken van gelukkig werken (Onno Hamburger)
 

 • Plezier kunnen hebben (met je collega’s).
 • Het kunnen inzetten van je talenten en kwaliteiten.
 • Je werk als zinvol ervaren.


Om plezier op je werk te kunnen ervaren, is de sfeer met je collega’s en je leidinggevenden belangrijk. Heerst er een 'klaagsfeer' onder collega’s? Probeer er dan niet aan mee te doen. Meegaan in het algemene weegeklaag
'ik heb geen zin' is dodelijk voor jouw werkplezier. Wees vriendelijk en attent, maar geef indien nodig ook duidelijk je grenzen aan.

Vraag je je af 'Wat doe ik hier eigenlijk'? In zo’n situatie kun je stiekem de beslissing nemen om zo spoedig mogelijk deze baan op te zeggen en ergens anders het geluk te zoeken. Het gevolg van dit 'innerlijke ontslag' is dat je je werk nog maar halfslachtig, waardoor je steeds minder plezier en voldoening ervaart.

Bovendien is een andere baan geen garantie dat de situatie essentieel gaat veranderen.

Onderzoek in de Positieve Psychologie heeft aangetoond dat maar 10% van ons geluksniveau met je omgeving te maken heeft, dus ook met je werk. Voor 40% wordt geluk door je persoonlijkheid en je levenshouding bepaald. Daarom gaat het bij deze tips vooral over jou!

7 Tips om gelukkiger te werken
 

 • Ken jezelf
  Wat is echt belangrijk voor je (je waarden), wat zijn je talenten en je kwaliteiten? Dat helpt jou bij het bepalen wat voor werk je leuk vindt en waarom. En pas als je jouw talenten kent, kun je erop sturen om deze in te brengen misschien al in je huidig werk.
 • Werk aan je zelfvertrouwen en laat jezelf zien.
  Weet wat je sterke kanten zijn maar ontken ook niet je zwakke eigenschappen. Geef je fouten toe, zeg wat je nodig hebt, hoe je je werk wilt doen en ook wat je niet kunt of wilt doen; wees proactief en vriendelijk.
 • Probeer iets nieuws
  Meld je voor een nieuw project, een nieuw klusje of voor een cursus. Kom met eigen verbeterpunten,
  wees creatief in het verzinnen van oplossingen.
 • Weet wat je waard bent
  Steek je kunnen niet onder stoelen en banken, vrouwen doen dit helaas vaak. Werk je hard, vraag dan om een salarisverhoging. Een beetje assertiviteit kan geen kwaad!
 • Zoek een hobby
  Krijg je op dit moment niet veel voldoening uit je werk, zoek het dan in je vrije tijd. Zo weet je steeds meer wat je echt wilt doen en heb je meer ruimte om te experimenteren.
 • Neem 100% verantwoordelijkheid voor je werk dat je op dit moment doet.
  Ga niet halfslachtig te werk. Dat alleen al zorgt ervoor dat je minder gelukkig bent.
 • Ben je geneigd de huidige omstandigheden te vergelijken met hoe het er in de ideale situatie uit zou zien?
  Je kunt er beter over nadenken welke concrete stappen je zou kunnen ondernemen om de situatie te verbeteren.


Als je echt het gevoel hebt dat je aan een nieuwe baan toe bent en je hebt er helderheid over hoe die eruit moet zien, is het meestal makkelijk om van baan te veranderen. Als je weggaat vanuit frustratie zou het kunnen dat in je volgende baan dezelfde situatie gaan ontstaan.

Werk dus eerst aan je wensen en kwaliteiten. Wat is wat je echt wilt?

De gelukscoach

Gerelateerde artikelen

AU!

Door:

Er is iets gebeurd. Iemand heeft iets gezegd, iets gedaan of juist nagelaten en ik voel me gekwetst. Begrijp je dat? Hoe zou jij je voelen als iemand die je dierbaar is zo onzorgvuldig met je omgaat?

Lees verder

FemNa40