Wat te doen als de lach weg is?

Er zijn zoveel redenen om niet meer te lachen.

Je kunt depressief zijn, verdrietig of angstig.

De tranen zitten hoog en je loopt continu rond met een brok in je keel.

Wist je dat het letterlijk is?

 

Wist je dat het letterlijk is, verdriet dat hoger zit? Bedenk maar eens hoe je adem haalt als je verdrietig bent en hoe je adem haalt als je lacht. Voel je het verschil?

Het leven is soms klote. Life sucks. En soms lukt het echt niet om de mondhoeken omhoog te bewegen en trekken ze als vanzelf naar beneden. De zwaartekracht wint het van jouw verlangen om je goed te voelen.

Hoe vind je de weg naar de lach weer terug?

Om het verdriet, je depressie of de pijn minder te voeden kun je heel eenvoudig dit doen:

Stop met kijken naar en lezen van het nieuws
Nieuws is nieuws omdat er iets gebeurt dat niet normaal is. Dingen die niet goed zijn voor mensen.
Rampen, ongelukken en geweld. Gelukkig is dat niet normaal. Ongelukkig is dat er zoveel aandacht aan besteed wordt dat je zou kunnen gaan denken dat dit normaal is.

Denk je dat je wat mist als je niet de krant of nu.nl leest of het journaal kijkt? Welnee. Mijn ervaring is dat Facebook mij op de hoogte houdt van wat er echt belangrijk is in de wereld en wat mensen werkelijk bezighoudt en als het echt heel belangrijk is dan hoor ik het zeker.

Toen in 2001 de vliegtuigen het WTC in New York invlogen, werd ik zelfs opgebeld door een vriend die me dit wilde laten weten.

Niet geconfronteerd worden met nieuws kan afkickverschijnselen veroorzaken. Maar het went. En het geeft rust. Probeer het maar eens een week.

Hulp zoeken
Modder en tob niet in je eentje rond. Ga ook niet jarenlang naar dezelfde dokter. Als dat jaren duurt dan lijkt het erop dat die je niet echt verder helpt. Praat dus niet alleen met vrienden en familie maar ook met vreemden in de vorm van hulpverleners. Zij hebben er voor geleerd en kunnen je vaak op een andere manier helpen dan je familie.

Wat mij opvalt is dat mensen vaak alleen hulp zoeken bij instanties die vergoed worden door de verzekeraar. Maar die zijn lang niet altijd de juiste persoon of club voor je. Kijk dus ook eens wat je echt zou willen (laten) doen en probeer iets voor jezelf over te hebben.

In plaats van een enorme tv aan te schaffen - waarvoor je al zappend de realiteit van alledag kan ontvluchten - zou je je eigen zorg in kunnen kopen. Ik doe dat wel en dat bevalt me uitstekend. Wat mij helpt zijn bijvoorbeeld shiatsubehandelingen en het doen van familieopstellingen.

Ik geef mezelf toestemming om goed voor mezelf te zorgen. En als ik vriendelijker en liever ben voor mezelf dan ben ik al snel minder verdrietig, minder depressief en ervaar ik minder pijn.

Lachclub
Serieus. De lachclub helpt je echt. De lach is een sociale bezigheid, door het samen te doen ben je in ieder geval niet meer alleen. De lachclub is er niet alleen om een potje te lachen. Het is bedoeld als sociale omgeving waarin je verdriet er mag zijn.

Het kan zelfs zijn dat het verdriet, doordat je in het nu komt en je gedachten wegzappen, even helemaal verdwijnt. Kun je gewoon weer lekker lachen, hoe fijn is dat.

In de lachclub leer je lachen zonder reden. Ik ken talloze verhalen van mensen die door de lachclub uit hun depressie zijn gekomen, die hun verdriet de baas werden en het leven weer konden hanteren.

Probeer het uit!

Gerelateerde artikelen

FemNa40