Werknemers mediteren noodgedwongen op toilet

Managers die zich afvragen waarom hun werknemers zo vaak naar het toilet gaan, kunnen opgelucht ademhalen.

De kans is groot dat ze daar mediteren.

Uit een verschenen Nederlandse enquête blijkt dat het toilet in de top drie staat van de meest favoriete meditatieplekken.

 

Een andere plek waar werknemers graag mediteren is achter hun bureau. Meer dan de helft doet het echter stiekem omdat ze er niet over durven praten met hun leidinggevende.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Nederlandse Bridgeman opleidingsinstituut dat wereldwijd methoden in kaart brengt die bijdragen aan bewuster leven en werken.

Arbeidsrecht

'Meditatieplekken zouden een arbeidsrecht moeten worden', pleit Robert Bridgeman, directeur van het instituut. 'Net zoals dat geldt voor kolfruimtes'.

Deze week presenteert hij zijn boek Rust waarin hij nieuwe technieken uit de doeken doet waarmee mensen direct tot rust komen.

Bridgeman reisde hiervoor de hele wereld over en ging in de leer bij boeddhistische meesters, indianenstammen en hersenwetenschappers aan de Stanford University.

Wereldwijde trend

De gemiddelde tijd die werknemers per dag op het werk mediteren is 20 minuten, zo blijkt uit het onderzoek. Werkdruk is de belangrijkste reden voor ontspanningsoefeningen.

Voor bedrijven in de Verenigde Staten, Duitsland en Azië zijn mediterende werknemers al jaren een vertrouwd verschijnsel. Er is zelfs sprake van een wereldwijde trend onder multinationals zoals Google, Samsung en SAP die met wetenschappers ontwikkelde meditatieprogramma’s aanbieden onder werktijd.

Helder denken

Managers hoeven overigens niet te vrezen dat hun mediterende werknemers de organisatie tekort doen. 'Regelmatig mediteren kan juist zorgen voor minder stress en positievere gedachtestroom',
aldus Marieke van Vugt, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen naar de effecten van mindfulness op gedrag.

'Mindfulness-oefeningen maken je bewuster van gedachtenpatronen en kunnen ervoor zorgen dat je minder vast komt te zitten in negatieve gedachten en je positiever en helderder gaat denken. Voor werknemers binnen organisaties is dat natuurlijk niet onbelangrijk'.

Overgewaaid naar Nederland

Ook Nederlandse bedrijven sluiten aan bij de internationale meditatietrend op het werk. Automatiseringsbedrijf Ordina heeft al enkele jaren een speciale ruimte waar medewerkers wekelijks yoga volgen en in groepjes mediteren.

'Vitaliteit en verminderen van stress is een belangrijk thema binnen ons bedrijf', aldus initiatiefnemer en projectleider Albert Hoevelaken 'We zien mindfulness als middel voor ontwikkeling van emotionele intelligentie. Het zorgt niet alleen voor stressreductie. Mensen leren beter naar elkaar luisteren, wat bijdraagt  aan creatieve samenwerking'.

Kleinste kamertje

Bridgeman is internationaal pionier op het gebied van mindfulness in het bedrijfsleven. Hij werd door het, binnen het Amerikaanse Google opgerichte Search Inside Yourself Leiderschapsinstituut, als enige Nederlander gecertificeerd om hun gerenommeerde programma te introduceren in Europa en Azië.

Dit programma  helpt de emotionele intelligentie van medewerkers te vergroten en is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers van de Stanford University in San Francisco.

Ook Nederlandse bedrijven kunnen nu dus profiteren van deze ontwikkeling, zodat werknemers niet langer hun toevlucht hoeven zoeken tot het kleinste kamertje op kantoor.

Het boek is hier te bestellen.

Gerelateerde artikelen

AU!

Door:

Er is iets gebeurd. Iemand heeft iets gezegd, iets gedaan of juist nagelaten en ik voel me gekwetst. Begrijp je dat? Hoe zou jij je voelen als iemand die je dierbaar is zo onzorgvuldig met je omgaat?

Lees verder

FemNa40