Op weg naar een nieuwe baan

Was een van jouw voornemens om in het nieuwe jaar op zoek te gaan naar ander werk?

Of aarzel je omdat je al blij bent dat je werk hébt en je bang bent dat je je baanzekerheid op het spel zet?

 

De generatie van 60 jaar en ouder kent het soms nog. Je eerste baan bij een bedrijf dicht in de buurt en als alles meezat haalde je daar ook je pensioen. Maar zo is dat al heel lang niet meer.

Op de huidige arbeidsmarkt is het fenomeen van flexibele arbeid niet meer weg te denken. Voor wie niet van vastigheid houdt en ondernemend is, een zegen. Voor anderen een bron van onrust en zorg.

Ondernemen met eigen talenten is hét motto van de huidige arbeidsmarkt

Je niet afhankelijk maken van bedrijven en organisaties, maar zelf aan zet blijven. Nadenken over je eigen ambities en in kaart brengen wat jouw bijzondere talenten zijn.

Tip 1 Weet wat je talenten zijn en wat jij voor werkgevers en hun klanten kunt betekenen
Ook jij bent talentvol en met zelfinzicht en eerlijkheid kun je een lijstje maken van jouw talenten en kwaliteiten. Wat maakt jou talentvol, waarin maak jij het verschil? Vraag ook aan vriendinnen en/of collega’s wat zij zien als jouw kwaliteiten. Vraag het je partner, een studiegenoot of je kinderen. Maar vraag het alleen aan mensen die eerlijk durven zijn en je niet naar de mond praten.

Tip 2  Denk na over waar je over 5 jaar wilt zijn
Bepaal wat je ambitie voor de toekomst is. Wil je blijven doen wat je nu doet of wordt het tijd om van je droom een doel te maken? Wil je een stap hoger op de carrièreladder of wil je liever een expert op jouw vakgebied worden? Wil je fulltime of parttime werken? Wil je je hart volgen of een pragmatische keuze maken.

Tip 3 Maak een plan voor het komend half jaar en zet nog deze week de eerste stap
Heb je je ambitie vastgesteld en weet je dat je de talenten hebt die daarvoor nodig zijn? Dan is het tijd om je doel te bepalen, een plan op te stellen en stappen te gaan zetten. Niet straks, maar nog deze week. Op de huidige arbeidsmarkt is het onverstandig om je loopbaan van toevalligheden af te laten hangen.

Kies bewust en trek je eigen plan. Zie voor je wat het je oplevert als je je ambitie hebt waargemaakt: het plezier dat het je oplevert als je het werk doet dat je het allerliefste doet, de energie die je ervan krijgt en de voldoening die het zal geven. Zie het voor je en ervaar het.

Tip 4  Maak jezelf zichtbaar op je werk
Begin zo snel mogelijk om je ambities zichtbaar te maken in je huidige baan. Bekijk wat je nu al in je huidige baan of situatie kunt doen om jezelf zichtbaar te maken. Heb je ambitie om leiding te gaan geven? Gedraag je dan als een leider, ook al ben je niet de manager, maar neem een initiatief en pak verantwoordelijkheid. Wil je als projectleider gaan werken? Verzin een project en ga aan de slag. Zo kun je nieuwe vaardigheden oefenen die je vooruit helpen.

Tip 5 Geef eerst
Het is een universele wet dat alles wat je geeft bij jou terugkeert. Wil je dat je manager je helpt met de realisering van je plannen? Kijk dan ook eens wat jij voor je manager kunt doen. Misschien heb je een goed idee om de afdeling efficiënter te laten werken of om meer omzet te maken. Wil je privé meer tijd om aan je plan te werken? Betrek je gezin bij je plannen. Vraag wat jij voor hen kunt doen om tijd voor zichzelf te krijgen.

Tip 6 Open je smoezenboek
Veel ambities stranden in goede bedoelingen omdat er altijd wel een reden is om niet in actie te komen: te moe, te druk, geen tijd, eerst dit eerst dat, ja maar de kinderen… enzovoorts. We kennen ze allemaal en we weten dat het smoezen zijn.

Ze houden je waar je bent en brengen je niet waar je wilt komen. Wees eerlijk, neem ze onder de loep. Vind een oplossing voor wat werkelijk een probleem is en geef je zelf een schop onder je je-weet-wel voor je smoesjes. Maar doe het met mildheid.

Tip 7 Kom uit je comfortzone
Je ambitie waarmaken vraagt om moed en doorzettingsvermogen. Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt. De ervaring leert dat wie afwacht en denkt dat de onrust in het bedrijf wel over zal waaien, komt vaak van een koude kermis thuis.

Weet je vrijwel zeker dat er een reorganisatie gaat aankomen die jou of jouw afdeling zal treffen? Kom dan in actie en wacht niet af. Vraag een goede vriend(in) om je buddy te worden en met je mee te denken, twee weten meer dan een. Trek de stoute schoenen aan en ga op onderzoek uit: onderzoek jezelf, je ambities en je mogelijkheden op de arbeidsmarkt en ga ervoor.

Doe de wereld een plezier en kom tevoorschijn met je talenten. Er wordt op je gewacht!

Gerelateerde artikelen

FemNa40