Tips om vanuit je hart een stap te maken

 

Heb je last van:

 • te weinig waardering krijgen in je werk
 • te weinig zelfvertrouwen
 • oververmoeidheid
 • het gevoel dat je vastzit
 • gebrek aan energie
   

De kans is dan groot dat je de wijsheid van je hart niet of onvoldoende raadpleegt als het op werk aankomt. Vooral niet als je een verantwoordelijke hectische baan hebt.

De kans is sowieso groot omdat we niet gewend zijn om dat te doen. Als je je loopbaan met energie en zelfvertrouwen wilt voortzetten, doe je er goed aan naar je hart te gaan luisteren.

De weg naar:

 • zelfvertrouwen
 • zelfwaardering
 • energie
 • onvermoeibaar zijn
 • in flow zijn
 • waardering uit je werkomgeving
 • je ideale baan


Start vanuit je hart!

Je hart wijst je namelijk feilloos de weg. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zelfs zien dat je hart seconden eerder dan je hersenen doorheeft dat er ‘gevaar’ dreigt.

De wijsheid van je hart laat zich niet evenaren door je verstand noch door je buikgevoel; het hart stuurt een signaal naar de hersenen, de hersenen sturen signalen naar je lijf.

Succesvol

De afgelopen periode heb ik drie vrouwen op verantwoordelijke posities binnen het bedrijfsleven mogen begeleiden bij hun zoektocht naar meer energie en zelfvertrouwen.

De oplossing voor hun problematiek vonden ze alledrie door te luisteren naar de wijsheid van hun hart.
In enkele maanden tijd zetten ze alledrie nieuwe stappen in hun professionele leven.

Burn-out

De een liep volkomen vast in haar werk. Ik noem haar Ria. Ze koerste regelrecht op een burn-out af. Ze was vermoeid tot op het bot en werd steeds vaker geplaagd door zware hoofdpijnen.

Al haar energie stopte ze in haar baan waar ze zich overigens niet gewaardeerd voelde, haar vrijetijdsbesteding bestond uit bankhangen en bijslapen. Haar zelfvertrouwen en zelfwaardering was ze kwijt.

Afgedankt

Ook Jolanda had weinig zelfvertrouwen meer. Ze stak haar energie in solliciteren naar banen die ze volgens haar CV heel gemakkelijk aan zou moeten kunnen. Ze werd weliswaar uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken, maar daarop kwam geen succesvol vervolg.

Dat deed haar energiepeil en zelfvertrouwen bepaald geen goed. Ze dacht dat ze te oud (en afgedankt) was voor de huidige arbeidsmarkt.

Geen vertrouwen

Irma zat vast. Ze was uitgekeken op haar werk. Ze wilde iets anders. Ze wist alleen niet wát en had geen vertrouwen in zichzelf dat ze haar professionele leven succesvol in een andere richting kon sturen.
Haar zelfwaardering was zo laag dat ze eigenlijk nog maar bezig was anderen ter wille te zijn.

Ria, Jolanda en Irma zijn 50, 52 en 53 jaar. Ria heeft ontslag genomen en heeft inmiddels een andere baan waar ze helemaal in haar element is en bulkt zozeer van energie en zelfvertrouwen dat ze daarnaast een pittige opleiding is begonnen. Ze is ook weer gelukkig in haar liefdesrelatie.

Opluchting

Jolanda is aangenomen in een hele verantwoordelijke baan waarin ze haar kwaliteiten, kennis en vaardigheden alsook haar ambitie om leiding te geven aan een organisatie kwijt kan.

Irma weet tot haar grote opluchting in welke richting ze haar carrière wil sturen, is overtuigd van de haalbaarheid ervan en heeft inmiddels de eerste stappen met succes gezet. Ze verwacht binnen het jaar te switchen naar de baan waarin ze zich de komende 15 jaar heerlijk kan uitleven.

Hoe?

Hoe kun jij leren naar de wijsheid van je hart te luisteren zodat je energiek en vol zelfvertrouwen je professionele leven kunt voortzetten? Graag geef ik je 7 tips.

1. Vraag jezelf eens af over welke kwaliteiten je van nature beschikt en maak er een lijstje van. Laat gewoon wat activiteiten of taken die je veelvuldig op je werk doet de revue passeren. Consulteer daarbij je hart.

Je hart gaat ervan jubelen als je op het gebruik van je natuurlijke kwaliteiten stuit. Wijs he? En als je het nog even niet in je hart kunt voelen, let dan op of je er rechtop van gaat zitten of er juist van inzakt. Laat je niet afleiden door de gedachte dat jouw kwaliteiten niet zo bijzonder zijn. Je zit goed.

2. Laat je anders helpen door mensen in je omgeving die je vertrouwt. Vaak zijn onze natuurlijke kwaliteiten voor onszelf zo moeilijk grijpbaar geworden dat we hulp van anderen nodig hebben om ze te benoemen.
Vraag het dus! In je hart kun je voelen of ze ‘raak’ schieten.

3. Erken dat je je natuurlijke kwaliteiten waarschijnlijk behoorlijk goed hebt ontwikkeld. Wat je van nature gemakkelijk afgaat, doe je namelijk graag en ongemerkt vaak. En als je iets graag en vaak doet, word je er als vanzelf steeds beter in.

(Je hebt de status van meesterschap bereikt zonder dat je er erg in had. Hoe gemakkelijk was dat?)

4. Onderzoek de talenten, vaardigheden en belangstelling die je gedurende je werkzame leven bewust hebt ontwikkeld. Zowel op het gebied van werk als hobby. Zet alles op een rij. Loop ze dan stuk voor stuk na terwijl je je aandacht bij je hart houdt.

Dan ontdek je bijvoorbeeld dat je weliswaar een kei bent geworden in administratieve taken, maar dat je hart er niet van opspringt en je energie er dus niet van gaat stromen. Schrap dergelijke zaken van je lijst.

5. Identificeer patronen en combinaties in deze twee lijsten. Blijf opletten hoe je hart reageert. Ik durf te wedden dat als je na enig gepuzzel het type werk ontwaart waarin jouw natuurlijke kwaliteiten en je meest geliefde vaardigheden en talenten bij elkaar komen je hart een sprongetje maakt.

6. Zet behapbare stappen in de richting van de uitslag totdat je er bent. Ben je aan het solliciteren of wil je gaan solliciteren? Pas je CV daar dan helemaal aan zodat die duidelijk laat zien dat je meer dan gekwalificeerd bent voor jouw ideale baan. Trouwens, doe dat maar sowieso.

7. Check alle kleine en grotere beslissingen die je in je nieuwe richting neemt met je hart. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt. Uiteindelijk zul je ontdekken dat je het raadplegen van de wijsheid van je hart zelfs je grootste natuurlijke kwaliteit is.

Als je je aan het bovenstaande houdt, kan het niet uitblijven dat je energie en zelfvertrouwen met de dag zullen toenemen.

Het boek 'Alles wat je moet weten over de overgang' is een van de betere boeken, leest makkelijk en gaat alle knelpunten langs die bij de overgang kunnen voorkomen.

Je kunt Alles wat je moet weten over de overgang hier bestellen.

Gerelateerde artikelen

AU!

Door:

Er is iets gebeurd. Iemand heeft iets gezegd, iets gedaan of juist nagelaten en ik voel me gekwetst. Begrijp je dat? Hoe zou jij je voelen als iemand die je dierbaar is zo onzorgvuldig met je omgaat?

Lees verder

FemNa40