Theeritueel in stappen

Via via kreeg ik een tip over het merk Zens. Na even googlen, maakte ik meteen een afspraak en ging op weg naar de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam.

Dat alleen al is een uitje. Deze oude gracht was voor mij even thuiskomen. Heel wat voetstappen liggen hier van mijn vader.

 

Eenmaal gevonden stond ik bij het prachtige oude grachtenpand met zijn hoge ramen voor de etalage en zag een schitterende winkel. Honderden balkjes in golvende beweging zijn aan het plafond bevestigd. De mooie serviezen stonden daar geëtaleerd. De winkel heeft een opvallend Oosters interieur.

Ik naar binnen en werd daar hartelijk ontvangen door Michiel, de Sales Manager. Met veel enthousiasme en trots vertelde Michiel mij over de rituelen van het theezetten, het prachtige design en mooie materialen.
De rust die daarvan uitging bracht mij helemaal in ZEN. En dat is natuurlijk ook de bedoeling.

Even over Zens

Zens Lifestyle Europe staat voor een gezonde, natuurlijke en duurzame levensstijl. Zens onderzoekt de relatie tussen mensen en objecten, mensen en mensen, mensen en natuur en de relatie met het Zelf.

Met wijsheid, wetenschap en esthetiek creëert Zens een perfecte samenvoeging van functionaliteit en een gevoel van spiritualiteit. Er wordt in de productie rekening gehouden met recyclebaar materiaal. Zens Lifestyle uitstraling is eenvoudig maar zeer luxueus.

Frog tea (Andai)

Theekikkers zijn een theetraditie in het Oosten. De gewoonte van de kung-fu theetraditie is dat voordat je de thee inschenkt deze over de kikker uitgiet. Ze brengen geluk en fortuin. De ZENS TEA FROG is gemaakt van speciale poreuze klei. Op de achterkant van de kikker is een 'gebarsten ijspatroon' uitgesneden.

In het dagelijks oriental gebruik wordt de thee uitgegoten over de kikker en na lange tijd ontstaat er aan de achterkant een gebarsten gouden patroon. Na jaren gebruik lijkt het net alsof er gouden lijnen ontstaan op de kikker omdat de scheuren op de achterkant ingetrokken zijn met thee.

Andai zal uiteindelijk heel fijn en glad aanvoelen. Het zou goed voelen om de kikker aan te raken, terwijl het ondertussen een theegeur verspreidt en geluk brengt.

Theeritueel in stappen:

  • Theeblaadjes wakker laten worden met heet water niet hoger dan 90°C.
  • Gelijk leeggieten in drip tray.
  • Nieuw water opgieten bij de thee.
  • Kort laten trekken (verschilt per thee en ook temperatuur van het water).
  • Overschenken in serving cup.
  • Vanuit serving cup beetje thee over de Tea Pet (kikker Andai) schenken.
  • Daarna in de kopjes schenken.


Als je lekker door Amsterdam aan het wandelen bent, ga dan een keer langs bij Zens, Oudezijds Voorburgwal 306.

Een ware beleving….

Gerelateerde artikelen

Storm in een glazen kraan

Door:

Shoppen en sparen kunnen we eindeloos doen, bijvoorbeeld voor een nieuwe designbank, kleed of tafel. Het uitzoeken voor andere dingen in huis nemen we voor lief, zoals de kranen.

Lees verder

FemNa40