Hoe kun je loonbeslag voorkomen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: loonbeslag komt niet uit de lucht vallen.

Er zijn vaak heel wat betalingsafspraken in het verleden verbroken voordat de schuldeiser besloten heeft om tot loonbeslag over te gaan.

 

Omschrijving

Het is dan ook verstandig om je te houden aan de gemaakte betalingsafspraken en zelf aan de bel te trekken, als het even niet meer gaat. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat alles een beetje tegenzit en als je dan zelf contact opneemt met de schuldeiser, kun je soms verbaasd zijn over de medewerking die je krijgt.

Als je meer dan één schuld hebt en je met meerdere partijen afspraken hebt gemaakt  om al die schulden af te betalen,  loop je al snel de kans dat je het overzicht kwijt raakt, betalingsafspraken door elkaar haalt of zelfs vergeet.

Er volgen herinneringsbrieven en telefoontjes en om diverse redenen durf je de post niet meer openmaakt of de telefoon op te nemen. Dan begint eigenlijk het kaartenhuis steeds meer in elkaar te vallen.

Stress

Door stress en zorgen kun je concentratieproblemen, slapenloze nachten of andere klachten krijgen. Het wordt steeds moeilijker om het overzicht te behouden. Een dringend advies is om in dit stadium aan te bel te trekken en hulp te vragen.

Hoe moeilijk het ook is en hoeveel schaamte er ook bij komt kijken: twee paar ogen zien meer en vaak kan een ander met een (on)bewuste opmerking je een heel eind op weg helpen.

Schuldeisers

Een schuldeiser die keer op keer merkt dat een betalingsafspraak niet wordt nagekomen, draagt de vordering vaak over aan een incassobureau. En als het incassobureau ook tot de conclusie komt dat betalingsafspraken niet worden nagekomen, kan er loonbeslag gelegd worden.

Dit gaat niet zomaar, want een rechter moet eerst bepalen of dit wel mag. Bij toestemming van de rechter, zal de deurwaarder dit aan je werkgever laten weten. De werkgever is verplicht hieraan mee te werken.

Loonbeslag

Loonbeslag houdt in dat alles boven de beslagvrije voet (dat deel wat je mag houden voor je vaste lasten, eten en drinken en is afhankelijk van je gezinssituatie) naar de schuldeiser gaat. Dus ook je bonus, vakantiegeld en eventuele 13e maand.

Het loonbeslag geldt niet voor andere inkomsten zoals de huurtoeslag of kinderopvangtoeslag. Pas als de volledige schuld is afbetaald, vervalt het loonbeslag en krijg je weer de beschikking over je volledige salaris. Probeer dit te voorkomen en vraag op tijd hulp!

Gerelateerde artikelen

FemNa40