Kinderbijslag en zakgeld

Kinderbijslag is een sociale uitkering die onafhankelijk van het inkomen van ouders elk kwartaal wordt uitgekeerd. 

Afhankelijk van de leeftijd van het kind, krijgen ouders deze tegemoetkoming in de kosten die bij de opvoeding van kinderen horen.

Denk hierbij aan een bijdrage voor luiers, kleding, voeding maar ook schoolkosten of contributie van een sportclub.

 

Eigenlijk vindt de overheid deze bijdrage zo belangrijk dat dit inkomen buiten de schuldsanering valt en vrij te besteden is.  Ouders mogen de kinderbijslag zelfs ook gebruiken  om de (achterstallige) rekening van het gas, water en licht te betalen.  Een verwarmd huis is namelijk ook belangrijk voor het welzijn van een kind.

Pubergrillen

Laatst vroeg een moeder mij hoeveel zak- en kleedgeld nu eigenlijk redelijk was, want zij betaalde haar 13 jarige dochter €100 per maand. Samen namen we de richtlijnen van het Nibud door en de moeder werd bevestigd in haar gevoel dat ze best veel betaalde. Zij was in de veronderstelling dat de kinderbijslag bedoeld was om het zak- en kleedgeld van haar kinderen (zij had ook nog een iets oudere zoon) te financieren.

We bespraken dat de kinderbijslag een veel ruimere strekking had. Ze legde uit dat dochterlief alleen maar dure kleding en merkkleding kocht. En dat moeder daarnaast nog de sportkleding en regenkleding van dochterlief moest betalen. Toen laatst de dure schoenen  per ongeluk kwijt waren geraakt, moest moeder ook nog die nieuwe schoenen betalen.

Een dergelijke afspraak tussen ouder en kind kan natuurlijk best. Maar als de ouders daarna op een houtje moeten bijten om de maandelijkse lasten te betalen, dan gaat er iets mis. En dat was in dit geval ook de situatie. Moeder vond haar dochter eigenlijk verwend en vond dat ze zich dit onvoldoende besefte.

Toen ik vroeg waarom ze dat dan niet met dochterlief besprak, liet ze zich ontvallen dat ze soms moe werd van de pubergrillen van dochterlief. Vader had daarbij een drukke baan en wilde thuis niet altijd ruzie en stress en koos er vaak voor om toe te geven.

Afspraken

Deze ouders zijn het doel van zak-  en kleedgeld een beetje uit het oog verloren. Kinderen moeten spelenderwijs leren om met geld om te gaan. Met jonge kinderen maak je andere afspraken dan met oudere kinderen. Beetje bij beetje leer je kinderen keuzes te maken, doelen te stellen en dat je inkomen niet vrij te besteden is voor alleen maar leuke dingen.

Je moet als je later groot bent, ook je huur betalen, je eigen zorgverzekering, gas water en licht en allerlei belastingen en heffingen. Daarbij moet je ook nog eens zelf je boodschappen, kleding, telefoon en het uitgaan betalen. Je kunt - als je later groot bent - ook niet bij elke financiële tegenslag bij je werkgever aankloppen voor meer inkomen.

Je zult het moeten doen met het inkomen wat er is. Je kind een goede financiële opvoeding geven, is dus ook streng zijn bij pubergrillen. In de peuterfase moest je ook vaak 'nee' zeggen om je kind te beschermen tegen allerlei gevaren waar het kind zich nog niet bewust van was. 

Dat geldt dus ook in deze fase. Deze ouders namen zich voor om nieuwe afspraken met dochterlief te maken en een blokje rond het huis te gaan als de pubergrillen hen even te veel werd.

Gerelateerde artikelen

FemNa40