Overstappen zorgverzekering loont!

Recente cijfers laten zien dat 2 op de vijf huishoudens betalingsachterstanden heeft en dat 1 op de vijf huishoudens zelfs financiële problemen heeft.

Hoge zorgkosten en hoge vaste lasten zijn van grote invloed op deze betalingsachterstanden maar ook verlies van inkomen. 

 


Consumenten hebben tot 31 december 2015 de tijd om hun huidige zorgverzekering op te zeggen zodat zij de gehele maand januari 2016 op zoek kunnen gaan naar een andere zorgverzekering. 

En omdat er wel meer dan € 300,- verschil kan zijn tussen de duurste zorgverzekering en de goedkoopste is het zeker de moeite waard om allerlei polissen naast elkaar te leggen.

Stappenplan

Het onderscheid tussen allerlei zorgpolissen is soms lastig te maken. Allereerst is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende polissen zijn: naturapolissen en restitutiepolissen. Naturapolissen zijn over het algemeen iets goedkoper maar hebben best een groot risico  in zich.

Bij dit soort polissen kun je niet zomaar zelf kiezen voor een arts, ziekenhuis, apotheek, fysiotherapeut of psycholoog. Als je wordt doorverwezen naar een niet gecontracteerde partner, dan moet je fors bijbetalen. Goedkoop is hier wel een beetje duurkoop.

Het is belangrijk dat je niet zomaar de goedkoopste verzekering kiest maar eentje die bij je past. Denk vooraf dan ook goed na wat voor jouw situatie belangrijk is.

Heb je veel of weinig fysiotherapie nodig? Heb je het komende jaar wel of niet kraamzorg nodig? Vind je wel of niet alternatieve geneeswijze belangrijk? Heb je wel of niet een bril dan wel lenzen nodig?

Als je weet wat je belangrijk vindt, kun je de verschillende zorgpolissen daarop selecteren. En dan kies binnen deze groep de goedkoopste polis uit.

Eigen risico

Elke zorgverzekering kent een eigen risico. Dit is het gedeelte aan zorgkosten dat je zelf moet betalen. Je kunt een hoger eigen risico nemen en hierdoor een extra korting op je maandelijkse lasten krijgen. Het risico is dan wel aanwezig dat - als je ziek wordt - je meer zelf moet bijdragen.

Voor 2016 wordt het eigen risico € 385,- en als je dit bedrag niet op je spaarrekening hebt staan, dan is het verstandig om maandelijks een bedrag hiervoor te reserveren. 

Houd rekening met een hoger maandelijks bedrag om te besparen als je gekozen hebt voor een hoger eigen risico. Als je dan aan het einde van het jaar geen zorgkosten hebt gehad, dan heb je jezelf een mooi cadeautje gegeven!

Als je meer informatie wilt, kijk dan eens op de volgende websites:

Welke zorgverzekering
Consumentenbond
Zorgkiezer

Gerelateerde artikelen

FemNa40