Autisme, ADHD en voeding

Er is wel degelijk een relatie tussen autisme,
ADHD en voeding. Helaas wordt dat vaak nog niet herkend of mee gewerkt.

Gelukkig zien we dat steeds meer mensen die er van bewust worden dat voeding een goed effect heeft op het gedrag.

Ook in mijn praktijk krijg ik er bijna wekelijks mee te maken waardoor het voor mij wel duidelijk is geworden wat een enorme invloed voeding op het gedrag heeft.

Autisme & voeding

Nog altijd zijn er veel onduidelijkheden over de invloed van voeding op gedragsveranderingen, bij kinderen en volwassenen met autisme. Je kunt er echter van uitgaan dat voeding wel degelijk van invloed is op het welzijn en het gedrag van mensen met deze aandoening.

Zo zijn er tal van voedingsproducten die de spijsvertering ernstig benadelen met lichamelijk en geestelijke klachten tot gevolg. Dit komt doordat de spijsverteringsorganen van kinderen en volwassenen met autisme vaak niet optimaal functioneren.

Hierdoor zal het lichaam niet alleen te maken krijgen met tekorten aan bijvoorbeeld belangrijke mineralen zoals zink, magnesium, ijzer, fosfor en calcium maar ook vitamines zoals alle B’s, C en E die op hun beurt zo belangrijk zijn voor het hele systeem.

Maar ook voedselovergevoeligheden kunnen het gedrag van autisme verergeren en aanwakkeren. Zo is het al bekend dat wanneer mensen met autisme glutenvrij eten er vaak verbetering optreed in hun gedrag.

Wat opvallend is als ik mensen met autisme test, dat vaak de producten die de darmen beschadigen wegvallen zoals, gluten, peulvruchten en de nachtschade groep (aardappelen, tomaten, paprika, aubergine, goijbessen en rode pepers).

Het oerdieet kan al vaak goede resultaten geven en zijn boeken genoeg over geschreven. Maar ook zie ik vaak dat er ook nog veel persoonlijke voedselovergevoeligheden zijn die vaak bij iedereen anders is een enorme impact  kunnen hebben op het gedrag. Dit zou uitgetest moeten worden.

Een voorbeeld

Je kind heeft  zin in iets lekkers zoals een chocolade koekje. Hierin zitten altijd melk, witte bloem, gluten en witte geraffineerde suikers verwerkt en wellicht nog meer niet-voedzame ingrediënten. De geraffineerde suiker en de witte bloem zorgen niet alleen voor een snelle stijging van de suikerspiegel wat veel onrust kan veroorzaken maar verzuren het lichaam enorm.

De gluten beschadigen de darmen en de melkproducten geeft vaak een allergische reactie. Al deze  ingrediënten (niet alleen voor autisten) hebben een toxisch werken die bij autistische mensen slecht verwerkt worden. Dit kan er voor zorgen dat je deze persoon de omgeving totaal negeert of helemaal in zichzelf keert.

Er bestaat dan ook een duidelijk verband tussen slechte voedingsproducten, een slechte spijsvertering, een minder goed functionerend immuunsysteem en de hersenactiviteit. Want door een slechte spijsvertering ontstaan ook restproducten in ons lichaam die opgeslagen worden en o.a. de opname van waardevolle stoffen voor o.a. de ontwikkeling van onze hersenen benadelen.

Dus dat chocoladekoekje zal de darmen beschadigen, lichaam leegtrekken van mineralen, het immuni-teitssysteem belasten en het werkt verzurend. Kortom is het belangrijk om te weten wat je wel en niet kan verdragen en hoe je beter en toch lekker kunt eten.

Natuurlijk ben ik de laatste die zegt dat voeding 100% zal werken, maar ik ben er wel van overtuigd dat het resultaat zal hebben.

ADHD en voeding

Ook voeding heeft bij ADHD een invloed.
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met ADHD vaak erg gevoelig kunnen reageren op voeding. Zo kwam bij een onderzoek van het RED-dieet naar voren dat maar liefst 64% van de kinderen geen ADHD klachten meer vertoonde na het volgen van dit dieet.

Bij dit dieet moeten kinderen gedurende 5 weken al de voeding weglaten waar overgevoeligheidsreacties op zou kunnen optreden waarna langzaam steeds meer voedsel weer wordt toegevoegd. Op deze manier hebben de ouders meteen in de gaten wanneer de klachten weer verergeren.

Zodra de klachten verergeren is dat toegevoegde voedingsmiddel dus de boosdoeners. De resultaten waren verbluffend en hieruit bleek dus dat veel kinderen met ADHD klachten gewoon allergische kinderen zijn waarbij de allergie zich uit in ADHD gedrag. Dat is goed nieuws voor de ouders en de kinderen want ook medicijnen kunnen hierdoor afgebouwd worden en komt het gezin weer in balans.

Bekende allergenen bij ADHD klachten zijn:

  • suikers
  • zuivel
  • veel E-nummers
  • gluten
  • vis
  • maar nog veel meer, het is echt persoonlijk

Daarnaast geldt het verhaal wat je kon lezen bij voeding en autisme ook. Bepaalde voeding kost een lichaam veel mineralen en verzuurd. Een verzuurd lichaam wat tegenwoordig veel voorkomt geeft altijd een verhoogde spierspanning wat weer gedragsproblemen kan veroorzaken.

Extra mineralen als magnesium, calcium en zink doen vaak al veel goeds, net zo als extra veel omega 3 vetzuren die voor de ontwikkeling van de hersenen belangrijk zijn. Daarnaast veroorzaakt suiker en cafeïne (in koffie, zwarte en groene thee, cola en chocolade) naast verzuring ook enorme onrust bij iedereen maar bij kinderen met ADHD extra.

Dus het is niet zo gemakkelijk wat veel mensen denken van hop omega 3 nemen en het probleem verminderd, nee het is een hele omschakeling van eet en leefpatroon. Deze kinderen hebben ook meer rust, regelmaat, consequentie en positiviteit nodig.

Omdat het volgen van een RED-dieet nogal heftig is, zijn er mensen die ervan afzien. Het is moeilijk om een kind 5 weken bijna geen voedsel meer te geven maar dat is in mijn ogen ook niet nodig.

Omdat ik (auto) kinsiologisch kan testen kan ik door middel van spierspanningtesten precies voelen waar het kind wel en niet tegen kan wat voedsel betreft. Mijn testen zijn een natuurgeneeskundige methode met ontzettend goede resultaten zonder dat het kind/of volwassene er hinder van ondervind.

Binnen een uur weten we precies welk voedsel wel en niet verdragen wordt. Ik geef in mijn praktijk uitgebreide uitleg en vertel hoe je het beste de allergenen uit het voedsel kunnen weglaten en wat de alternatieve zijn om wel te eten.

Wanneer het dieet niet voldoende resultaat geeft dan is het vaak duidelijk dat hij/jij bij de 35% van de mensen hoort waarbij ADHD niet getriggert wordt door voedsel.

Voorbeeld

Ik heb in het verleden een kind gehad die 3x daags Ritalin gebruikte. Zijn moeder kwam en we testen uit welke voeding hij niet kon verdragen. Het was helaas een behoorlijke lijst maar na een paar weken mailde ze dat hij geen Ritalin meer nodig had.

Het was van nature wel een heel druk en ondernemend kind dus het bleef wel opletten maar de voeding sloeg duidelijk aan. Op school wilde ze toch dat hij 1x daags Ritalin ging gebruiken om zo ervoor te zorgen dat hij rustig op zijn plek bleef.

Tja ik vind dat jammer want het product onderdrukt natuurlijk zijn jonge spontane gedrag en niet iedereen kun je zomaar de hele dag stil op een stoel zetten. Op dagen dat hij niet naar school hoefde is zijn moeder veel met hem gaan sporten om zo zijn energie kwijt te kunnen.

Dat was voor hem iets wat wel echt nodig was. De Ritalin geeft ze nu alleen nog als hij naar school gaat maar verder niet meer en het gaat heel goed met hem. We waren blij dat hij door voeding en voldoende sport van 3x daags Ritalin terug was gegaan naar 1x daags alleen op schooldagen.

Bron: persoonlijke-voeding.nl

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40