De overgang en dan?

Voeding is heel belangrijk tijdens de overgang.
De overgang hoeft niet te betekenen dat je altijd zwaarder wordt. Alles is en blijft een kwestie van balans.

De helft van de vrouwen komen tussen hun 18e en 58e ongeveer 10 kg aan. Dit heeft niets met de overgang te maken. Van de andere helft slaagt toch ook een deel erin om niet zwaarder te worden dan hun 20ste.

 

Waarom worden we dan wel zwaarder?

Je lichaam gaat eenvoudig weg zuiniger met energie om. Dus als je continue teveel calorieën gebruikt, word je vanzelf wat zwaarder. Minder eten is dus toch gewoon de simpelste oplossing. Neemt niet weg dat de meeste mensen in mijn praktijk nog steeds eerder meer dan minder van mij moeten eten.

Wanneer je al een lange periode te weinig eet, wordt je lichaam nog zuiniger met energie, je moet dan de stofwisseling weer een oppeper geven.

Ronde dijen en billen

Wij vrouwen danken onze ronde vormen aan de oestrogenen. Oestrogeen werkt in op de enzymen die de aanmaak van vet op onze heupen stimuleren. En de opslag op onze taille en bovenlichaam blokkeren.
Wanneer dus de oestrogeenproductie afneemt, tijdens de overgang, wordt het proces omgekeerd en wordt er rond de taille ook buikvet opgeslagen.

Nou en?

Doordat de vetophoping nu rond de taille en dus ook rond de organen plaatsvindt, is er veel sneller kans op hart- en vaatziekten en maakt het de kans op diverse soorten kanker groter. Ook andere gezondheidsrisico`s nemen toe in deze periode zeker als het gewicht niet onder controle is. Er is een verhoogde kans op een hoge bloeddruk, hogere cholesterol en diabetes.

Stemmingswisselingen

Doordat de oestrogeenproductie wisselend is, schommelt de suikerspiegel heel fijn mee. Hierdoor ontstaan ook de stemmingswisselingen en de onzekerheid over veel dingen, waar je vroeger nooit mee zat. De kans dat je hierdoor snacktrek krijgt, wordt erg groot. Tja... en suiker zorgt ervoor dat je nog meer trek krijgt in... suiker. 

Probeer dus eerst het voedingspatroon goed in balans te krijgen en zorg voor voldoende voedzame maaltijden. Toch trek? Neem een appel, snoeptomaatjes of komkommer. Ik weet heus wel dat je hier dan geen trek in hebt, maar als je het wel bewust bent, kies je misschien toch vaker voor iets gezonds!

Hoe?

Eigenlijk door wat simpele maatregelen: eet niet teveel! Eet gevarieerd, zorg voor pure producten, geen pakjes en zakjes (veel zout en stoffen die niet altijd zo gezond zijn). Wees matig met alcohol en cafeïne. Eet minimaal 300 gram groenten en 3x fruit. Zorg voor niet teveel verzadigd vet in de maaltijden, kies voor mager vlees en gevogelte en zuivel, maar wel 2x per week vette vis.

Vet hoort er wel bij, want je darmen hebben vet nodig om goed te kunnen functioneren. Kies voor vezelrijke voeding, dus veel volkoren producten en... drink heel veel water, nou ja, toch wel zo`n 2 liter per dag!

Beweeg

Krachttraining zorgt voor spieropbouw, maar niet iedereen kan intensief sporten. Is dit voor jou niet mogelijk, zorg dan voor minimaal 30 minuten beweging per dag. Dit helpt om botontkalking tegen te gaan en de hormonen die vrijkomen tijdens het bewegen, zorgen weer voor vetverbranding.

Laatste tip

Wanneer je op tijd begint om je voedingsgewoonten aan te pakken en een gezondere leefstijl aan te nemen,
is het veel gemakkelijker vol te houden.

Ehvoedingsadvies.nl

Gerelateerde artikelen

Ben jij ondervoed?

Door:

Veel vrouwen komen in de overgang terwijl ze al behoorlijk uitgeput zijn. Onze Westerse samenleving vraagt veel van ons en geeft ons doorgaans een behoorlijk portie stress.

Lees verder

FemNa40