Detoxen onzin?

Afgelopen week heeft de NOS een item 
uitgezonden waarin het detoxen in twijfel werd getrokken. 

Bestaat het detoxen nu werkelijk of is het fenomeen totaal verzonnen?

 

Ik ben er even goed ingedoken, maar er zijn geen goede onderzoeken te vinden die de relatie tussen één specifieke stof en het uitscheiden van gifstoffen door het lichaam onder de loep nemen. Want wat blijkt:
het detoxen werkt altijd indirect. Als je bijvoorbeeld een stof zoals organische zwavel (MSM) neemt, dan ontgift je daar niet van.

Wat het wel doet, is dat het ingebouwd wordt in enzymen die cellen helpen hun functie uit te oefenen.
Cellen scheiden normaal gesproken gifstoffen uit met behulp van enzymen.

Glutathion

Elke lichaamscel bevat glutathion. Dit is een zeer krachtige antioxidant die onder meer de schade van zuurstof op het lichaam beperkt. Ook maakt glutathion andere uitgewerkte antioxidanten weer werkzaam.
Door glutathion kunnen de cellen, en daarmee ook de lever, weer goed functioneren en zelf de opgebouwde toxines opruimen. Zo werkt de stof indirect ontgiftend. Ook water werkt ontgiftend!

Ontgiftingsenzymen

Wetenschappers zeggen altijd dat wij mensen voor 2/3e uit water bestaan. Eigenlijk klopt dat niet helemaal. We bestaan voor 2/3e uit zoutig water. Ons lichaamsvocht bevat namelijk niet alleen water maar ook mineralen. Op het moment dat we te veel alcohol drinken, krijgen we vaak hoofdpijn. Dat komt omdat de afbraak van alcohol je water en zouten kost, doordat je lichaam via hormonale processen zo snel mogelijk van het gif af wil.

Ook zorgt alcohol voor een restproduct, aldehyde. Dit restproduct wordt ook weer door enzymen verder omgezet. Je kunt dus snel dronken raken door een tekort aan deze enzymen. Dit zijn ontgiftingsenzymen. Als je vaak aan gifstoffen zoals alcohol blootgesteld wordt, dan gaat je lichaam meer van dit soort enzymen maken waardoor je weer beter gaat detoxen van deze gifstoffen. Een geoefende drinker kan ook meer alcohol hebben dan iemand die nooit een slok drinkt.

Zeggen dat detoxen onzin is, is dus onzin

Als we Sander Kersten zouden vragen naar de functie van het enzym aldehydedehydrogenase, dan zal hij moeten onderkennen dat het helpt de alcohol in je lichaam onschadelijk te maken zodat het via de urine uitgescheiden kan worden. Als je dit enzym niet in je lichaam hebt, kan alcohol desastreuze gevolgen hebben voor je leven.

Het is dus beter om gezond te eten, zodat je lichaam alle enzymen goed aan kan maken om zo alle toxinen weer goed uit te kunnen scheiden. Voor het aanmaken van enzymen heb je onder andere voldoende aminozuren (eiwitten) en mineralen nodig.

We hebben van de Schepper een aantal organen gekregen die helpen bij het uitscheiden van toxinen.
Het uitscheiden van toxines kun je ook heel modern ‘detoxen’ noemen. Deze organen zijn de lever en de nieren. Ook de longen helpen bij het uitscheiden van bepaalde gifstoffen.

Zelfs de huid kan helpen bij het lozen van gifstoffen wanneer je lever en nieren overbelast zijn. Dat is ook de reden dat de huid van veel mensen tegenwoordig niet altijd straalt van gezondheid. We zouden eigenlijk moeten stoppen met het smeren van chemische goedjes op onze huid. Een stralende huid krijg je van binnenuit.

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Als je je lever en nieren vertroetelt, dan wordt je huid van binnenuit gevoed en krijgt deze minder gifstoffen te verwerken.

Grootste vijand is fijnstof

Een paar honderd jaar geleden waren vooral infectieziekten onze vijand. Tegenwoordig zijn het de gifstoffen om ons heen: in de lucht, het drinkwater, verpakkingsmaterialen, bestrijdingsmiddelen, bewerkte voeding en noem maar op. Een groot deel van de ziekten van mensen komt door de fijnstof die in de lucht aanwezig is.
Er stond laatst nog in de krant dat ongezond leven Nederland 40.000 kankergevallen extra per jaar oplevert.

Zwavelhoudende voeding

Een detoxkuur bestaat meestal uit het eten en drinken van groenten en fruit. Waarom zouden we een anticampagne starten? We eten hier toch al te weinig van! Fruitsapjes met veel suiker zijn inderdaad niet de aangewezen manier om te detoxen. Om te detoxen heb je namelijk veel zwavelhoudende voeding nodig zoals we bij kruisbloemigen tegenkomen, dus boerenkool, spruitjes, broccoli, rode kool en bloemkool.

Vooral de kiemen hiervan bevatten zeer geconcentreerde stoffen die helpen bij het ontgiften. Wat veel mensen niet weten is dat vetten erg belangrijk zijn bij het ontgiften. Dat komt omdat lichaamscellen worden opgebouwd uit vet. Als je gezonde vetten eet, kunnen de celwanden beter functioneren en daarmee ook de rommel uit de cel gooien.

Sommige detoxdiëten zijn erg extreem. Ik raad nooit aan om langer dan twee dagen te vasten. Dit omdat je lichaam anders in de vetopslagmodus komt en dat willen we niet. Als je korte tijd vast op groentesappen gaat het lichaam zich herstellen om beter te kunnen jagen en verzamelen. Een halfziek lichaam kan namelijk niet overleven.

Gezondheidstip

Wil je gezond eten met de kerst? Neem dan het initiatief. Nodig mensen bij jou thuis uit en organiseer een lekker etentje. Veel mensen hebben een laag food-IQ en komen als je niet oppast met zeer ongezonde lekkernijen thuis. Als je zelf over het eten gaat dan krijgen mensen zonder dat ze het door hebben puur-natuur binnen.

Veel mensen zullen de maaltijd zien als een normale kersthap, maar ondertussen geef je ze gewoon paleo!
Dan hoef je ook nergens een discussie over aan te gaan. Klik hier voor meer tips.

Gezonde groet en fijne feestdagen!
Juglen Zwaan

Gerelateerde artikelen

FemNa40