Eczeem en voeding

Wist je dat je door je voedingspatroon aan te passen, zelf heel wat kunt doen om huidproblemen te verminderen?

Wanneer je op eczeem klikt in Google krijg je heel veel informatie, variërend van huis-, tuin- en keukentips, grootmoeders wijsheden tot pure geldverslindende kwakzalverij over eczeem.

Aangezien voeding wel een beetje mijn 'ding' is,
zal ik deze informatie ook daarop baseren.

 

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Mijn inziens wel handig om hier goed voor te zorgen. Jezelf helen van binnenuit, want wanneer je jezelf bewust bent van het gevolg van jouw keuze in voeding en de conditie van je huid, is het zomaar een win-win situatie.

Veel groenten en fruit

Wat houdt dat in. Probeer tenminste 300 gram groenten en 3x fruit per dag te eten. Met name de inname verhogen van groenten is erg belangrijk. Hierin zitten veel belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen die nodig zijn voor een mooie huid.

Daarnaast bevatten verscheidende groenten veel antioxidanten en deze zijn erg belangrijk om je huid te versterken; 3x fruit is dan weer echt voldoende, je hebt het zeker nodig, maar bevatten ook veel fruitsuikers.

Koolhydraten, vezels en suikers

Het is een doolhof aan keuzes in de supermarkt en de reclameleuzen op de verpakkingen maken je ook al niet veel wijzer. Om een gezonde keuze te kunnen maken, moet je weten dat er een verschil zit in koolhydraten, voedingsvezels en geraffineerde suikers.

Dit allemaal mooi samengevat in de term 'koolhydraten'. Maar zoals het wel blijkt, is de ene koolhydraat de andere niet. De geraffineerde suikers verhogen de suikerspiegel en kunnen zorgen voor huidklachten.

Geraffineerde suikers zitten in: chips, witte rijst, koekjes, witbrood, frisdranken etc. Door hier minder van te eten, heeft je huid het ook minder zwaar te verduren.

Goede voedingsvezels zitten in: volkorenproducten, zilvervliesrijst, aardappelen, havermout etc. Deze helpen je huid van binnenuit.

Laat je dus niet misleiden door de leuzen: 'extra toegevoegde vezels' of 'vezelrijk', er worden suikerpolymeren (zoet smakende vezels) toegevoegd waar je lichaam niets aan heeft.

Let op namen als: inuline, fructo-oligosachariden (FOS, ‘oligofructose’) of galacto-oligosachariden (GOS) suikers.

Geraffineerde suikers zijn ongezond. Dit zijn de suikers die je aantreft in frisdranken en veel van de bewerkte voedingsmiddelen uit de supermarkt. Veel chronische klachten waaronder huidaandoeningen worden veroorzaakt door een voedingspatroon met teveel geraffineerde suikers.

Water

Ja, daar is hij weer. Water ontbreekt in geen enkel voedingsadvies dat ik geef. Water reinigt je lichaam en je huid dus heel belangrijk als je last hebt van eczeem.

Water is ook de enige drank waar je lichaam alleen maar voordelen van heeft en het lichaam geen energie kost om profijt van te hebben. Door elke dag tenminste 1.5 liter water te drinken en een kop of 3 zwarte of groene thee bijvoorbeeld English breakfast, Engelse melange, Earl grey en thee met vruchtensmaak.

Als er maar op het etiket staat dat het gemaakt is van zwarte thee. Zo zet je een belangrijke stap om je lichaam te helpen.

Omega 3

Onverzadigde vetzuren helpen diverse lichaamsprocessen en helpen ook om hart- en vaatziekten op de lange termijn te voorkomen. Ze zijn dus heel erg belangrijk voor je lichaam.

Zorg voor voldoende van deze vetten in je voeding zoals vette vis (zalm, haring, ansjovis, sardientjes).
Ze werken ontstekingsremmend en kunnen bijvoorbeeld de ontsteking van de huid helpen verminderen.

Dit geldt ook voor noten, goede notenpasta`s, tahin (sesampasta), tarwekiemolie en avocado’s.
Zeevruchten zijn een goede bron van zink en proteïnen en deze voeden de huid waardoor deze kan herstellen.
En olijfolie kan verwerkt worden in voeding, maar is ook heerlijk om mee in te smeren.

Nog wat extra tips

Dan wat verwante risicofactoren die soms wel met voeding te maken hebben, maar soms met omstandigheden:

  • Stress. Hoe meer stress in je leven, hoe meer eczeem. Dus probeer je leven waar mogelijk te ontstressen, dat kan echt helpen.
  • Transvetten. Dat heeft weer direct met voeding te maken. Vet is nodig zoals eerder benadrukt, maar transvetten uit koekjes, snacks en frituurproducten zorgen voor nare gevolgen zoals eczeem.
  • Fruit als appel, peer, nectarine enzovoort moet je niet te schillen. De schillen zijn op zich juist super gezond, maar vergeet niet ze goed te wassen. Het liefst in water met azijn, daar haal je een groot deel van de achtergebleven bestrijdingsmiddelen mee weg.
     

Conclusie

Door bewuster om te gaan met voeding heeft snel effect op je huid. Door beter na te denken over je boodschappenlijst en je productkeuzes, kun je veel invloed uitoefenen op de conditie van je huid. En een leuke bijkomstigheid: het is nog beter voor je lijn ook!

Vriendelijke groet,
Emmy Hallensleben
EHVoedingsadvies

Gerelateerde artikelen

FemNa40