Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch of blaasjeseczeem. Hoe je het ook noemt of schrijft, vervelend is het zeker. Het is een van de kwaaltjes die mijn man heeft gekregen bij het ouder worden.

Dat betekent dat hij regelmatig kleine blaasjes krijgt op zijn vingertoppen, die na een paar dagen openspringen. Deze vorm van eczeem komt geregeld voor en kan acuut of chronisch zijn.

 

Beroepsgebonden

Dyshidrotisch eczeem is te herkennen aan blaasjes op de vingers, handen of voeten. De blaasje zijn meestal slechts een speldeknop groot, maar soms ontstaan ook grotere blaasjes die met elkaar kunnen samenvloeien tot blaren van 1-2 cm groot. Wanneer er sprake is van vele grotere blaasjes wordt er gesproken van pompholyx.

Blaasjeseczeem komt meestal voor bij mensen met een beroep waarin ze blootgesteld worden aan irriterende en uitdrogende stoffen. Kappers, schoonmakers, metselaars en schilders zijn enkele voorbeelden van beroepsgroepen die hier mee te maken kunnen krijgen.

Dyshidrotisch of blaasjeseczeem is niet ernstig, maar wel lastig. Het kan terugkomen en daardoor jaren duren. Het eczeem laat zich moeilijk behandelen. Gelukkig zijn er op eczeem .nl goede tips te vinden. Graag licht ik er een drietal uit!

Queenie: 'Ik heb het jaren onder mijn rechtervoet gehad. Alles geprobeerd en toen kwam ik via internet achter de tip ‘zitten in hete soda’. Maak water zo heet mogelijk en voeg flink wat soda toe. Doe dit een week lang 2x per dag. Ik was er na 1 week vanaf. Nooit meer teruggekregen.'

Johanna: 'Ik drink nu bijna 3 jaar paardenmelk en ben bijna van al mijn problemen af. Mijn huid is minder pijnlijk als het in aanraking komt met water, mijn stoelgang is weer ‘normaal’, goed van kleur, dikte en geur. De verzorgingsproducten van paardenmelk reinigen daarnaast mijn huid goed. Het duurde wel even voor ik resultaat zag, maar het resultaat mag er zijn.'

Tot slot nog een hele goede anonieme tip: 'Er zijn zoveel mensen die huidproblemen hebben. Het heeft even geduurd, maar ik schaam me nu niet meer en ik ga een stuk vrolijker door het leven.'

Geschreven door: Chantal Smith

Gerelateerde artikelen

FemNa40