Eczeem bij baby´s en kinderen

Eczeem is een hele vervelende aandoening die vaak gepaard gaat met pijn, jeuk en soms ook met schaamte of onzekerheid. Voor volwassen mensen al vervelend genoeg, maar wat als je kindje last van eczeem heeft?

Als moeder wil je niets liever dan dat je kleintje goed in zijn vel zit. En juist bij eczeem heeft het 'vel' oftewel de baby- of peuterhuid het te verduren. Bij eczeem is er namelijk sprake van een ontsteking van de huid.

 

Hoe ga je ermee om

Hoe ga je als ouder nu om met de eczeem van je kleintje? Eczeem, het online platform voor en door mensen met eczeem, vroeg in opdracht van Dermalex Repair jonge ouders naar het eczeem van hun kleintje. Via het online platform Baby en Kind werden moeders opgeroepen tot het delen van ervaringen en tips. Want wat is er nou beter dan de tips van andere moeders?

De resultaten van het onderzoek zijn in onderstaande illustratie weergegeven. In het onderzoek kwam o.a. naar voren dat ruim 70% van de ondervraagde ouders een kindje met atopisch eczeem heeft, waarbij erfelijkheid een grote rol speelt.

Daarnaast vinden ouders vooral de jeuk die hun kleintjes ondervinden erg vervelend. De seizoenen kunnen afhankelijk zijn op de afname of toename van eczeem, maar een groot deel van de ouders geeft aan dat hun kleintje vrijwel het hele jaar door last van eczeem heeft. Naast last van eczeem heeft ook bijna een kwart last van astma of hooikoorts.

Over het gebruik van verschillende soorten crèmes bij eczeemklachten zijn de meningen verdeeld. Bijna de helft van de ouders zegt het liefst een hormoonvrije, vette crème, zoals bijvoorbeeld Dermalex Repair of andere middeltjes te gebruiken.

Een aantal tips die eczeem.nl verzameld heeft

  • Stop je kindje niet te vaak, te lang of te heet in bad of douche. Van water droogt de huid uit.
  • Droog je kleintje goed af, ook in de plooitjes, en smeer haar of hem daarna in met een vette crème.
  • Sommige moeders merken dat het weglaten van koemelk uit het voedingspatroon van hun kindje, een positief effect heeft op eczeem van hun kleintje.
  • Heeft je kindje een gevoelige huid, probeer dan zoveel mogelijk neutrale ongeparfumeerde producten te gebruiken. Geparfumeerde producten zouden de huid van je kleintje kunnen irriteren.
  • Laat je kindje niet te strakke knellende synthetische kleding dragen. Dit kan gaan schuren of broeien waardoor de huid nog meer geïrriteerd raakt. Heeft jouw kleintje speciale kleding aan met sporten, wellicht van synthetisch materiaal? Laat hem of haar er dan een katoenen shirtje onder dragen.
  • Bij volwassenen kan stress ook een factor zijn die eczeem kan doen verergeren. Denk ook eens aan je kleintje. Drukte op school, sport, vereniging en opgroeien, kunnen soms ook stressvol zijn.

Dauwworm – atopisch eczeem

Eén van de meest voorkomende soort eczeem is dauwworm oftewel atopisch eczeem. Niet te verwarren met wormpjes, waar kinderen ook last van kunnen hebben. Dauwworm is namelijk de naam van atopisch eczeem bij baby’s. Het is een vochtige huiduitslag (dauw), die ringvormig kan zijn (worm). Dauwworm komt bij zo’n 5% van de zuigelingen en peuters voor.

Het ontstaat vaak bij baby’s 2 tot 4 maanden na de geboorte. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol. Het is een nare aandoening, die zich vooral in het gezichtje, achter de oren en op de behaarde hoofdhuid bevindt.

De huiduitslag is rood, jeukt en je baby kan vochtige blaasje hebben, die later gaan schilferen. Bij jeuk gaat je baby automatisch krabben of wrijven. Dit kan het eczeem verergeren. Vaak worden ze er onrustig door en huilen ze veel, vooral ’s nachts.

Er kunnen allerlei prikkels zijn in de omgeving van je baby, die invloed kunnen hebben op het eczeem. Je kunt hierbij denken aan temperatuurswisselingen, huidschilfers van huisdieren, inspanning of stuifmeel. Het is niet altijd eenvoudig om vast te stellen waar je baby op reageert.

Gelukkig kun je de symptomen van dauwworm wel behandelen en je baby kan er overheen groeien. Zelf kun je ook een aantal dingen doen zoals het vermijden van de prikkels waar je baby gevoelig voor is (indien bekend), kort knippen van de nagels van je baby en kousjes om de handjes doen om krabben te voorkomen.

Dermalex Repair Eczeem bij baby's en kinderen

Dermalex Repair Eczeem* bij baby’s en kinderen is een crème ontwikkeld voor de behandeling van de symptomen van eczeem, zoals jeuk, schilfering en roodheid van de huid. Dit product is speciaal geschikt voor baby’s en kinderen vanaf 8 weken, bevat geen hormonen kan gedurende een langere periode achter elkaar gebruikt worden.

Werking

Dermalex Repair Eczeem* bij baby’s en kinderen activeert het huideigen herstelmechanisme en helpt bij de symptomen van huidirritatie en eczeem. Het creëert een beschermend laagje op de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De crème hydrateert de huid en vult de ontbrekende natuurlijke ceramidecomponenten van de huid aan.

Dermalex Repair Eczeem* bij baby’s en kinderen is een dermatologisch product voor de behandeling van de symptomen van huidirritatie en contacteczeem, zoals jeuk, droge huid, rode bultjes, schilfering, vochtafscheiding (‘natten’) en korstjes.

* Dermalex Repair Eczeem is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Wil je meer informatie over eczeem of tips van andere moeders? Ga dan naar eczeem . nl, het online platform voor en door mensen met eczeem.

Geschreven door: Chantal Smits

 

Gerelateerde artikelen

Rijmen en dichten

Door:

Deze week zullen weer de nodige pakjesavonden georganiseerd worden, dus moeten we ook weer rijmen, tenminste als je een gedicht bij je pakje hebt.

Lees verder

FemNa40