Eet wat bij je past

Wist jij dat je kunt eten wat bij je past? Zoals dat je met voedsel je warm kunt eten? Je met voedsel je ook koud kunt eten?

Er een oplossing is tegen je altijd koude handen en voeten? Vrouwen het vaker koud hebben dan mannen?

Of dat de  milt bepaalt hoeveel energie er is voor de warmtehuishouding, de spijsvertering, je algemeen energie?

 

Dit en nog veel meer, met bijna 70 recepten, kun je vinden in mijn nieuwe boek 'Te koud? Te warm? Eet wat bij je past!'

Thermisch karakter

Al het voedsel dat we eten heeft namelijk een thermisch karakter. Er zijn 5 thermische karakters namelijk: koud, verfrissend, neutraal, verwarmend en heet. Eet je specerijen dan voel je dat je lichaam warm wordt van binnen, eet je pepermunt dan voel je dat het lichaam verfrist.

Dat komt door het thermische karakter van dit voedsel. Zo heeft alles wat we eten een thermisch karakter en als je slim eet, kun je dus met het voedsel je lichaam warm eten in de winter maar wanneer je het erg warm hebt door bijvoorbeeld de overgang of veel mannen, kun je juist meer verfrissende producten nemen.

Niet voor een koukleum

Wat vooral veel vrouwen eten is yoghurt met muesli, boterham met kaas, smoothy, fruit als banaan, kiwi of sinaasappels en veel salade. Op zich niks mis mee maar ik kan je vertellen dat dit allemaal je lichaam enorm koud maakt.

Dus ben jij een koukleum, dan zou ik hier maar eens heel gauw mee stoppen. Beter kun je havermoutpap of teffpap eten, soep in de middag en een cracker met suikervrije vijgenjam. Lekkere fruitcompote en een kop specerijen thee. Ik durf te wedden dat als jij zo eet dat jij het die dag veel minder of niet meer koud hebt.

Verlaagde miltenergie

Wanneer je te veel koud voedsel eet, verlaag je hiermee je miltenergie. In de Chinese geneeskunst staat deze voor het omvormen van voeding naar CHI (energie) voor je warmtehuishouding, vertering, menstruatie enz.
En zodra je milt verzwakt dan krijg je klachten.

Ook mensen die het altijd warm hebben kunnen door te veel koud voedsel hun miltenergie verzwakken en krijgen vaak spijsverteringsproblemen of zijn moe. Door hun hoge warmtehuishouding zullen ze het er niet gauw koud van krijgen maar kan wel.

Makkelijke regels

Dus je moet eigenlijk weten welk thermische karakter ons voedsel heeft. In het boek staan alle karakters beschreven. Een paar gemakkelijke regels zijn: alles wat van landen komt waar het altijd warm is,
groeien producten die verfrissend zijn voor het lichaam. Landen waar het ook koud kan worden daar groeien op de koude seizoenen de producten die het lichaam verwarmen om zo de dieren en mensen te steunen in de koude periode.

Dus met andere woorden: EET WAT HET LAND EN HET SEIZOEN JE TE BIEDEN HEEFT.

Bananen, kiwi en sinaasappels groeien niet in de winter hier en ook geen tomaten, komkommers en sla. Dit zijn zomerproducten die je in de zomer best kunt eten maar zeker niet in de winter als je het koud hebt en met mate als je het warm hebt, want het zal altijd je miltenergie negatief beïnvloeden.

Nu denk je misschien, oh jammer, ik ben gek op tomaat. Maar wanneer je een tomaat die thermisch koud is kookt, wordt hij verfrissend.

Met warme specerijen erop wordt de tomaat (zoals in soep) neutraal. Als je de tomaat bakt, wordt hij twee stappen warmer dus neutraal en met specerijen erop verwarmend. Zo kun je dus thermisch koude dingen wel thermisch warm maken.

Natuurlijk speelt de temperatuur  ook mee, maar niet alleen want de manier van bereiden bepaalt meer de invloed van het thermische karakter. Er zit dus wel degelijk een verschil in of je de producten kookt, bakt,
grilt of wokt.

Nieuwsgierig geworden naar dit en nog veel meer tips en adviezen vol met recepten, seizoenkalender en de thermische karakters van voedsel?  Lees dan mijn nieuwe boek 'Te koud? Te warm? Eet wat bij je past!'

Gerelateerde artikelen

FemNa40