Wat is nu ècht gezond?

De aard van een calorie doet er niet toe en een calorie is een calorie. Dat klopt. Een liter is ook een liter. Maar een liter vers bergwater is iets anders dan een liter cola light.

Nu is het zo dat 1 gram vet 9 kcal levert, 1 gram eiwit levert 4 kcal, 1 gram suiker 4 kcal en 1 gram alcohol 7 kcal.

Allemaal calorieën, maar de ene calorie is de andere niet.

 

Wat doet een calorie

Van de ‘calorieën’ uit eiwitten maakt het lichaam hormonen, enzymen, weefsel en feelgoodstofjes zoals serotonine. De ‘calorieën’ die met vet gepaard gaan brengen het lichaam de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K. De ‘calorieën’ uit witte suiker en alcohol hoef ik denk ik niet aan te halen, deze zijn leeg en voeden het lichaam niet. 

Alcohol bevat behoorlijk wat calorieën, maar is zwaar toxisch voor het lichaam. Op het moment dat we alcohol drinken, laat de lever al het werk voor wat het is en geeft voorrang aan de ontgifting van deze toxische stof.
De hersenen reageren na het drinken van alcohol direct door de aderen te vernauwen en probeert daarmee zoveel mogelijk het contact met deze stof te verminderen.

Een calorie is een calorie, maar de aard doet er wat mij betreft wel degelijk toe. Wist je dat 1 calorie de hoeveelheid energie is die nodig is om 1 gram water 1 graad Celsius te verwarmen? Het is een maat voor energie, maar met deze energie kunnen verschillende stoffen meekomen en het eindresultaat bepalen. Eiwit en vet verzadigen voor lange tijd, van suiker en alcohol krijg je trek.

Het beste is op je eigen gezonde verstand te vertrouwen. Waar voel je je goed bij? 

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

Aspartaam in light-producten

Door:

Zoals iedereen al wel weet is het zaak om zoveel mogelijk suiker te vermijden. Het is moeilijk, dat weten we allemaal. Veel vrouwen denken dan ook dat ze er goed aan doen om over te stappen op light-producten.

Lees verder

FemNa40