Zelf een gezonde frisdrank maken

Vorige week waren we naar de sauna.

Terwijl wij van onze salade zaten te genieten, zagen wij verderop een paar dames aan een tafeltje zitten die cola light dronken.

We keken elkaar aan en snapten niet dat mensen nog steeds voor een frisdrank met chemische stofjes kiezen.

 

Nog geen dag later bestudeerde ik de cijfers in het rapport van het nationale frisdrankonderzoek 2015.
Op nummer één van de meest gedronken frisdrank staat de normale cola, op de voet gevolgd door cola light. Ruim 21% van de frisdrankdrinkers blijkt voor cola light te kiezen.

Frisdrank wordt meestal thuis gedronken. De meeste mensen hebben minstens 2-3 soorten in voorraad.
Na jarenlang gezondheid en voeding bestudeerd te hebben, staat dit zo ver bij me vandaan, dat ik het bijna niet kan geloven.

Frisdrank is namelijk gewoon vloeibaar snoep. Het voegt niets toe aan de gezondheid, terwijl het wel een grote belasting is voor het lichaam. Alle chemische stoffen moeten namelijk worden afgebroken.

Voor de calorieën die in één glas cola zitten, kun je meer dan een halve kilo spinazie eten. De suikers in spinazie komen heel geleidelijk in de bloedbaan. De suiker in frisdrank daarentegen mist de vezels en laat de bloedsuikerspiegel binnen enkele minuten gigantisch stijgen.

Calorieën omzeilen
 

Om het probleem van de calorieën te omzeilen, kiezen veel mensen voor light. Deze mensen komen op termijn bedrogen uit. Het blijkt dat light-drinkers alsnog te kampen hebben met een dikker wordende buik.
Het mechanisme is simpel: mensen drinken suiker om een gevoel van beloning te krijgen. Frisdrank met suiker geeft deze beloning.

Als je light drinkt, komt de beloning niet en wordt deze in andere voedingsmiddelen gezocht. Ook denkt het lichaam suiker binnen te krijgen aan de hand van de informatie die de smaakpapillen doorgeven. Het lichaam neemt dan hormonale maatregelen, die tevergeefs blijken door het ontbreken van suiker. Het lichaam wordt dan opgezadeld met teveel insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel sterk daalt, met een hongergevoel als gevolg. Dit hongergevoel werkt het snoepen weer in de hand.

Het is Foodwatch een doorn in het oog dat supermarkten nog steeds frisdranken verkopen die E-nummers bevatten die rustige kinderen kunnen veranderen in de zogenaamde ADHD 'stuiterballen'.
De E-nummers waar het om gaat heten ook wel de Southampton Six.

Deze 6 zijn Tartrazine (E102), Chinolinegeel (E104), Zonnegeel FCF (E110), Azorubine (E122), Ponceau 4R (E124) en Allurarood AC (E129). Als er één van deze stoffen in zit dan is de fabrikant verplicht om op het etiket het volgende te vermelden: kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden. Ik vind het ongelofelijk dat de overheid niet ingrijpt. Gelukkig doet Foodwatch dat wel. 

Buitenshuis drinken
 

Ik moet toegeven dat het best lastig is om buiten de deur gezond te drinken. Als je zin hebt in een drankje zonder suiker, e-nummers of alcohol, dan wordt het moeilijk. Ik kies tegenwoordig voor spa rood met een schijfje citroen, dan heb ik toch het idee dat ik wat bijzonders drink door de bubbeltjes. Vaak is er ook tomatensap verkrijgbaar.

Door tomatensap te drinken, kun je de hoeveelheid groenten die je op een dag binnenkrijgt verhogen. Ook zit er veel van de krachtige antioxidant lycopeen in. Ik denk dat er een enorme markt is voor gezondere frisdranken. Wat te denken van bijvoorbeeld een lichtzoet waterkefirdrankje wat gelijk een probiotische werking voor de darmen heeft?

Binnenshuis
 

Dat kun je zelf bepalen wat er in de koelkast ligt. Je kunt gemakkelijk zelf ijsthee maken. Het is gezond en vooral met warm weer erg verfrissend. Je zet gewoon een liter groene thee (of andere thee) en laat deze wat afkoelen.

Je kunt de thee, als deze op kamertemperatuur is, naar smaak zoeten met honing, groene stevia of pure Billington's melasse. Daarna zet je het even weg in de koelkast, eventueel met een schijfje citroen. De dagen erna kun je genieten van verse, gezonde ijsthee zonder ongewenste stofjes.

Wat ik een goede tip vond in het boek 'Hoe word je 100?' van William Cortvriendt was dat je één sinaasappel kunt uitpersen en het glas hiermee voor 20% kunt vullen. De rest vul je met water. Zo heb je een verfrissend drankje met natuurlijke vitamines, mineralen en wat tegelijkertijd zeer arm is aan suiker. Dit kun je natuurlijk ook met limoen, citroen of grapefruit doen.

Ik neem in de ochtend altijd een slowjuice sapje als bron van natuurlijke vitamines en mineralen. In de Consumentengids van deze maand maken ze korte metten met slowjuicers: er zou geen verschil bestaan tussen een sapcentrifuge of een slowjuicer.

Vorige week was ik nog bij de nieuwe saladebar Crop in Utrecht. Ze serveren daar heerlijke salades, maar de sappen komen uit een sapcentrifuge. Het viel me op dat sap uit een sapcentrifuge totaal anders smaakt dan uit een slowjuicer.

Ik heb toen ook besloten om komende weken hier een blog over te schrijven, want er is namelijk wel degelijk verschil. Alleen al de smaak…

Water
 

Het beste om te drinken blijft uiteindelijk toch water. We bestaan voor 2/3 uit water. Het probleem is dat water alleen vrij saai is van smaak. Ik drink zelf bijna alleen maar gevitaliseerd en gefilterd water met een EWO filter. Als ik weleens ander water drink, geeft dat een ander mondgevoel. Heel apart om te ervaren.

Om af te sluiten nog wat leuke tips om je water lekkerder te maken: vul een kan met water en voeg een schijfje citroen toe met eventueel wat munt. Of bijvoorbeeld komkommer met citroen. Watermeloen met rozemarijn geeft ook een heerlijke smaaksensatie. Er zijn tal van combinaties te maken en het leuke is: dit is pas echt light!

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40