Wat zit er nu precies in Keltisch zeezout?

Mijn mailbox puilde uit met de vraag wat ik van een recente blog vond over Himalayazout. Een collega blogger publiceerde namelijk vorige week een lab-analyse van Himalayazout.

Dit zout zou net zo ongezond zijn als keukenzout. Het drinken van een sole zou de gezondheid ernstig schaden.

Ik heb bij deze blog wat kanttekeningen die ik graag met je deel.

 

Enkele opmerkingen bij de blog:

  • Dat geeft te kennen dat de auteur niet goed is ingelezen op het onderwerp: er is een wereld van verschil tussen keltisch zeezout en himalayazout en/of zeezout.
  • Ze hebben een labanalyse uitgevoerd op slechts 6 mineralen, terwijl er 84 in zout aanwezig zijn.
  • Het artikel bevat geen wetenschappelijke bronnen om hun aantijgingen te onderbouwen. Natrium zou een moordenaar zijn.
     

Keltisch zeezout vs Himalayazout

Wij hebben recent Keltisch zeezout naar een lab gestuurd en op alle mineralen laten testen. Dat was erg kostbaar en daarom begrijpelijk dat in de eerder genoemde blog niet alle mineralen zijn meegenomen.

Het bleek dat in Keltisch zeezout 20% minder natrium zat en 100% meer magnesium dan in Himalayazout. Magnesium heeft een bloeddrukverlagende werking. Ook zit er in Keltisch zeezout bijna 2 keer zoveel kalium, dat eveneens de bloeddruk verlaagt.

Natrium een massamoordenaar?

Hoewel de inname van minder natrium de bloeddruk kan laten dalen, is niet aangetoond dat minder natrium daadwerkelijk hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden kan voorkomen. Daarbij zijn de meeste onderzoeken gedaan met keukenzout en dat is niet hetzelfde als Keltisch zeezout of ander onbewerkt zout.

De onderzoeken zouden eigenlijk gedaan moeten worden met verschillende soorten zout om uitsluitsel te geven.

Brood

Volgens het Voedingscentrum moeten we minder zout eten, maar wel elke dag minstens een paar sneetjes brood. In een brood zit al gauw 10 gram zout. Veel mensen eten dagelijks een half brood, wat neerkomt op 5 gram zout.

Het maximum dat we per dag binnen zouden mogen krijgen is 6 gram zout per dag. Brood zou gezond zijn vanwege de jodium in het zout. Als ik jodium ga toevoegen aan een Snicker, is een Snicker dan gezond?

Het ware probleem

Geraffineerd keukenzout krijgen we voornamelijk binnen via bewerkte producten zoals brood, soep, koek, snoep, brood, pizza, snacks, junkfood en het meeste restaurantvoedsel. Dit zout is pure natriumchloride waarin slechts 2 mineralen aanwezig zijn (NatriumChloride).

De overige 84 mineralen ontbreken. Het vermijden van dit soort bewerkte producten is sterk aan te raden. Ook is het aan te raden om het witte geraffineerde zout uit de keuken te verbannen en te vervangen door onbewerkt zout. Keltisch zeezout is het meest gezonde zout, gevolgd door onbewerkt land- of zeezout.

Less = more

Veel mensen maken de fout dat meer beter is. Dit is een grote fout. De dosis bepaalt vaak of iets vergif is. Een stukje pure bittere chocolade kan veel goeds doen voor je gezondheid, zoals het dalen van de bloeddruk. Dit geldt al voor 1 klein stukje, het eten van een hele reep is niet nodig.

Hetzelfde geldt voor alcohol. Een glaasje wordt geassocieerd met een daling van de ontstekingsmarkers, maar meerdere glaasjes weer met een stijging ervan. Water is absoluut noodzakelijk, maar laatst is een meisje gestorven die in korte tijd 8 liter water had gedronken.

Een beetje onbewerkt zout is een bron van mineralen en met name spoorelementen, overdrijf alleen niet want dan kan iets gezonds ook weer ongezond worden.

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk komt niet alleen door eten van zout. Veel mensen bewegen te weinig, hebben overgewicht en/of een stressvol leven. Deze factoren zijn van grote invloed op onze bloeddruk.

Mensen die veel bewerkte producten eten, krijgen veel geraffineerd zout binnen, maar zijn vaak ook te dik en bewegen te weinig. Het grootste probleem van alles is dat we massaal te weinig groenten eten.

Slechts 1% van de kinderen eet voldoende groente en fruit. Groenten en fruit zijn een rijke bron van kalium,
de tegenhanger van natrium. Is het probleem nu dat we teveel natrium binnen krijgen of is het probleem nu dat we te weinig kalium eten?

Mineralen

De mineralen in Keltisch zeezout zijn 100% natuurlijk, maar anorganisch. Dit houdt in dat het grote moleculen zijn die niet zo heel goed worden opgenomen. Het beste is om mineralen in organische vorm binnen te krijgen.

Eén van de manieren om deze binnen te krijgen, is door middel van groenten. Het mooiste zou zijn om onze groenten op het land te bemesten met ongeraffineerd Keltisch zeezout en vervolgens deze groenten te eten.

Het blijkt namelijk dat groenten die via deze methode zijn gekweekt en stuk groter zijn:


 

Is er dan echt geen verschil?

Als keukenzout en Keltisch zeezout hetzelfde zijn, dan zijn een chimpansee en een mens ook hetzelfde. Wetenschappers dachten altijd dat we 98,2% DNA deelden met de chimpansees, maar na een herberekening blijkt dit 95% te zijn.

Slechts 5% verschil en toch een totaal andere uitkomst. Zo zouden we het ook met Keltisch zeezout kunnen zien.

Als ik in een restaurant eet waar tafelzout wordt gebruikt, dan lig ik daarna in bed met een bonzend hart. Als ik thuis flink wat Keltisch zeezout over mijn eten strooi, heb ik nergens last van. Niet alleen de kleur is anders, maar ook de smaak is een wereld van verschil.

Uiteindelijk kan iedereen van alles zeggen, maar het blijft toch beter om het zelf te ervaren.

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
ahealthylife.nl

Foto's

Gerelateerde artikelen

Autisme, ADHD en voeding

Door:

Er is wel degelijk een relatie tussen autisme, ADHD en voeding. Helaas wordt dat vaak nog niet herkend of mee gewerkt. Gelukkig zien we dat steeds meer mensen die ervan bewust worden dat voeding een goed effect heeft.

Lees verder

FemNa40