Kiemen tegen kanker

Afgelopen maand kwamen de onderzoeksgegevens naar buiten van een promotieonderzoek door Kees Meijer. Hij promoveerde afgelopen week aan de Rijks Universiteit Groningen.

Kees Meijer onderzocht de invloed van kiemen op onze gezondheid. 

Zo ontdekte hij dat kiemen van broccoli beschermen tegen hart- en vaatziekten, ontste-kingen en diabetes. Volgens de onderzoekers komt dit o.a. door de stof sulforafaan.

 

Sulforafaan is een zwavelhoudende stof met zeer krachtige antioxidanteigenschappen. Maar er zijn meer voordelen over kiemen te ontdekken.

Stijging B-vitamines

Afgelopen zomer toen ik op het Hippocrates Health Institute was heb ik erg veel kiemen gegeten. Zeker 50% van wat ze daar serveren bestaat uit verschillende soorten kiemen. Dat is niet zonder reden. Als een zaadje na het weken in water ontspruit, dan wordt het niet alleen eetbaar, maar ook zeer voedzaam. Tijdens het ontkiemen gebeurt er ontzettend veel, de hoeveelheid voedingsstoffen neemt 10-30 keer toe.

Zo verandert de structuur van eiwit, waardoor de aminozuren opneembaar worden. De biobeschikbaarheid van eiwit, maar ook van andere nutriënten neemt gigantisch toe. De mineralen gaan zich aan de aminozuren binden, waardoor de mineralen veel beter opgenomen kunnen worden.

Kiemgroente bevat 100 keer meer enzymen, waardoor vetzuren, vitamines en mineralen beter worden opgenomen. De hoeveelheid B-vitamines kan met wel 1200% stijgen!

Kiemen in gedroogde vorm

Het valt me op dat vele superfoods gedroogd, als poeder, in een potje aangeboden worden. Er zijn zelfs kiemen in poedervorm te koop. Een tijdje terug kwam mij een onderzoek onder ogen waaruit bleek dat verse voedingsmiddelen meer nutriënten bevatten dan de gedroogde varianten.

Dat is ook logisch, want bij elke bewerking kunnen er nutriënten verloren gaan. Toch is het altijd beter om poeder (gedroogde vorm) te nemen, dan helemaal niets. Alleen vers is nog voedzamer. Hoe verser, hoe beter.

Thuis kweken

Kiemen kun je heel gemakkelijk zelf thuis kweken. Het neemt niet veel ruimte in beslag. Een ander voordeel is dat de zaadjes niet duur zijn, waardoor het heel betaalbaar is om dagelijks de beschikking te hebben over biologische kiemen uit eigen beheer. Kiemen zijn levend voedsel.

Volgens Diane Barrett van de Universiteit van California, Davis, neemt de hoeveelheid vitamine C van bonen met 77% af, als je het een week bij 4°C bewaart. Het koken van je groente kan de hoeveelheid vitamine C ook met 55% doen verminderen. Als je ervoor kiest om zelf te kiemen, dan heb je altijd vers materiaal met een optimale hoeveelheid voedingsstoffen.

Broccolikiemen

Er zijn vele soorten kiemen met elk hun eigen kwaliteit. Zo bevatten broccolikiemen de eerdergenoemde kankerremmende stof sulforafaan. Het blijkt dat broccolikiemen de groei van de maagzweer veroorzakende bacterie Helicobacter pylori kan remmen. In zonnebloemkiemen vinden we juist weer heel veel goede eiwitten en in tarwekiemen zeer veel vitamine E. Ik verwerk zelf vaak de kiemen in een groentesap met mijn slowjuicer. Zie hier een foto van het resultaat op Facebook.

Onder de naam BroccoCress kun je bij de lokale supermarkt gemakkelijk aan kiemen komen. Ook bij de biologische winkel is er in het koelvak meestal wel een gedeelte gereserveerd voor verse kiemen. Dit is heel makkelijk, maar wel erg prijzig. Zelf kweken is een heel stuk goedkoper.

Gezonde groet,
Juglen Zwaan aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40