Ook bang voor E-nummers?

Veel mensen zijn bezorgd over de langetermijneffecten van de consumptie van E-nummers en vooral het effect dat ze kunnen hebben op kinderen. Oorzaak is vaak dat iemand bijzonder gevoelig is, voor een ingrediënt of element binnen het E-nummer, soms omdat het een bestaande aandoening verergert.

Veel mensen die bezorgd zijn over de gezondheidsrisico's van
E-nummers schrijven hierover. Er wordt dan ook nogal eens in algemene termen flink uitgehaald naar E-nummers. Hierdoor ontstaat veel onrust en onduidelijkheid want, waar gaat dit dan over, niet over E 162, dit is bietensap!

 

Variëren!

Zo nu genoeg over veel mensen, zelf ben ik enorme fan van met name één regel van het voedingscentrum, namelijk: Variëren! Wanneer je met veel voedingsstoffen varieert, krijg je alle waardevolle voedingsstoffen binnen en is het gezondheidsrisico gelijk mooi tot een minimum beperkt.

Dat we een grote gezondheidswinst behalen door zonder pakjes en zakjes, door met verse ingrediënten te koken, mag duidelijk zijn. Maar denk ook eens na over wat er in huis gehaald wordt voor je kind. Wat voor snoepgoed (eerder snoepfout), of welk pakje sap er meegaat naar school. Of lekker een pimpelpaars ijsje, want het is toch vakantie.

EFSA

Voordat de voedingsadditieven losgelaten worden op ons argeloze leden van het publiek, gaan ze door langdurige testprocessen van de EFSA, de Europese Food en Safety Authority. Ook wordt een middel regelmatig opnieuw geëvalueerd. 

Heus, het kan niet gezond zijn als m&m`s alle kleuren van de regenboog hebben. Wanneer je blikje, pakje of ander 'voedingsmiddel' tenminste houdbaar is tot 2020 of zoiets. Maar als je regelmatig varieert en nadenkt wat je in je boodschappenkar laadt, ben je zelf verantwoordelijk voor het risico dat je loopt.

Op mijn site www.ehvoedingsadvies.nl kun je een korte lijst vinden van E-nummers die mogelijk een relatie hebben met gezondheidsklachten, zoals: hyperactiviteit, netelroos, astmatische en allergische aandoeningen.

 

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40