Reactie van suiker met een eiwit

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Dat is ook niet zo gek. De meeste mensen ontwikkelen na hun 40e allemaal vage klachtjes.

Ouderdom gaat vaak gepaard met vele gebreken. Onnodig, want oervolkeren werden op een natuurlijk dieet gezond oud.

Dat schept mogelijkheden. Zo kunnen we weer leven aan de dagen toevoegen in plaats van dagen aan ons leven.

 

Vorige week maandag was ik op een persconferentie in Amsterdam van de Amerikaanse professor
Helen Vlassara. Ze sprak over AGE’s omdat haar nieuwe boek in Nederland is uitgekomen. Het woord AGE staat voor Advanced Glycation Endproducts.

AGE ontstaat wanneer suiker reageert met een eiwit.. Als je dus te veel suiker eet dan kan je lichaam versuikeren doordat er AGE’s gevormd worden. Gelukkig heeft ons lichaam ook een systeem om met AGE’s af te rekenen, maar dat neemt niet weg dat een teveel aan AGE’s tot veroudering en ziekte kan leiden.

Versuikeren

Je weefsels, zoals bloedvaten en de huid, zijn opgebouwd uit eiwitten. Deze eiwitten kunnen reageren met suikers en dan ‘versuikeren’. Dit versuikeren leidt tot het stugger worden van het weefsel en daarmee neemt de kwaliteit en het functioneren van het weefsel gestadig af. Het kan zeer zinnig zijn om rekening te houden met het feit dat we niet te veel suiker binnen moeten krijgen.

We kunnen AGE’s ook via voedsel binnenkrijgen. Wanneer we voeding verhitten ontstaat vaak een bruin of zwart laagje. Dat zijn AGE’s. Dat zien we bij het bakken van patat, maar ook bij het bakken van een stukje vlees.

Ook het bruine korstje van brood bevat erg veel AGE’s. Het bruine laagje heet ook wel acrylamide. Acrylamide geeft een lekkere geur en aroma, maar is ondertussen op zichzelf kankerverwekkend. De AGE’s, die ook tijdens dit proces gevormd worden, maken het minder gezond.

Geen vlees meer

Slechts enkele uren na de persconferentie stond op de site van het Voedingscentrum al een reactie: het zou allemaal wel meevallen. Er doken ook artikelen op. Zo werd op de alternatieve sites geschreven dat het AGE-dieet een vorm van propaganda was, om ons weg te houden bij gezonde voeding zoals vlees. 

Deze alternatieve sites gingen ervan uit dat we geen vlees meer mochten eten omdat bij de bereiding ervan AGE’s ontstaan. Een beetje AGE in ons voedsel is geen probleem, ons lichaam kan dat wel aan. Teveel is schadelijk. Zowel de reactie van het Voedingscentrum als die van de alternatieve sites vind ik opmerkelijk.

Beide partijen heb ik bij de persconferentie niet gezien, maar ze hebben er wel een mening over. Ik heb deze week dus geleerd dat veel mensen gewoon maar wat zeggen. Het is een mening en niet de waarheid.

Dat geldt trouwens ook voor mijn site: het is een momentopname van work in progress. Het is dus niet de waarheid, maar wel de huidige stand van zaken van mijn zoektocht naar wat nu echt gezond is. De inzichten kunnen met de tijd veranderen. Daarom is het belangrijk dat je zelf voelt wat jouw waarheid is.

Biologische leeftijd

Terug naar de AGE’s. Er schijnen ook medicijnen te zijn die afrekenen met AGE’s. In de zaal zat een professor, die vertelde dat het registreren van een medicijn tussen de 600-800 miljoen kost. Het registeren van een natuurlijke AGE-remmer is dáárdoor vroegtijdig gesneuveld, niet omdat het niet werkt.

Tegenwoordig zien we bij heel veel huisartsen in de praktijk al een zogenaamde AGE-reader. Dat is een apparaat dat de AGE’s in de onderarm meet en daardoor kan zien wat je biologische leeftijd is; dit in tegenstelling tot je kalenderleeftijd. Naar verwachting zal na verloop van tijd bij bijna alle huisartsen zo’n apparaat staan.

Ik heb mij ter plekke laten meten en gelukkig was mijn biologische leeftijd jonger dan mijn kalenderleeftijd.

Bron: ahealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40