Spijsverteringsproblemen

Wanneer we eten, gaat het lichaam ermee aan de slag.

Je eet, het lichaam verteerd, het lichaam neemt voedingsstoffen op en afval wordt verwijderd.

Simpel gezegd, is dat wat er gebeurt elke dag opnieuw.

 

Gaat er ergens wat verkeerd dan zul je dat wat je gezondheid aangaat  merken. Wat je in je mond stopt daar begint het al mee en tegenwoordig gaat hier al heel veel verkeerd doordat men veel suikers, witte bloem, koffie, verkeerde vetten enz. nuttigt.

Maar kies je voor gezond voedsel zoals groenten, fruit, zaden, pitten, noten, volkoren graan enz. dan zal het lichaam er veel voordeel aan hebben maar alleen als je een gezond lichaam en een goede vertering hebt. 

Zodra er iets misgaat in de vertering zal er ook met het gezonde voedsel niets of weinig gebeuren.
De spijsvertering is essentieel voor je complete gezondheid. Gaat dit niet goed dan ben je vaak moe, heb je maag en darmklachten, kun je snel infecties krijgen.

Je wordt snel ziek of krijgt een koortslip. Ontstekingen in het algemeen zijn vaak een teken van verzwakte darmen.

Enzymen

Goed  kauwen is essentieel want in je speeksel zitten enzymen. Enzymen zijn kleine chemische stoffen die uit eiwitten bestaan en deze kunnen chemische veranderingen in het voedsel in gang zetten waardoor ze opneembaar worden voor het lichaam.

Ook zitten er enzymen in de maag, de alvleesklier en de darmen waar de lever zijn enzymen aan heeft afgegeven.

Vertering

Door de vertering ontstaat er uit voedsel minuscule kleine voedseldeeltjes die door de darmwand heengaan en zo in het bloed en lymfe opgenomen worden. Ze worden verder getransporteerd naar de cellen die deze voedingsstoffen opnemen.

Als dus bij de enzymafgifte wat verkeerd gaat, zal dit proces niet goed verlopen. Maar als de darmflora (goede bacteriën in de darm) en de darmslijmvliezen zijn aangetast door stress, medicijnen, ongezond voedsel enz. noemt men dat een lekkende darm (leaky-gut-syndroom).

Hierdoor zul je al gauw spijsverteringsproblemen krijgen en zelfs vervelende ziektes en klachten van krijgen. Dit komt omdat niet alleen de minuscuul kleine voedseldeeltje door de darm kunnen maar ook te grote brokken voedsel, virussen, bacteriën enz. wat ons lichaam op zijn beurt steeds zieker of allergischer maakt. 

Ook zal het immuniteitssysteem onder druk komen te staan want meer dan 70% van je immuniteit huist in je darmen; namelijk in de slijmlaag van het maag-darmkanaal. Voor je algemene gezondheid zijn je darmen van essentieel belang dat deze gezond zijn.

Afvoer afvalstoffen

Dan is de afvoer van afvalstoffen enorm belangrijk en hier gaat het regelmatig verkeerd en blijft het lichaam zitten met opgehoopt vuil. Er ontstaan giftige, zuurstofarme omgevingen wat een broedplaats is voor schadelijke bacteriën en waar parasieten zich heerlijk kunnen nestelen.

Onthoud dat bacteriën, virussen, schimmels  en parasieten zich niet of nauwelijks kunnen nestelen in een gezond en basisch lichaam. Dus op het moment dat je veel last hebt van bacteriën, virussen, schimmels of parasieten waar dan ook in het lichaam is dat een teken dat de darmen niet optimaal zijn.

De goede afbraakbacteriën doen enorm hun best om al het afval af te breken maar dat gaat samen met het vrijkomen van giftige stoffen. Deze gifstoffen komen net als goede stoffen helaas ook in ons bloed en lymfe terecht. De lever heeft de taak om deze afvalstoffen af te breken.

De lever maakt overuren en kan het niet aan. Dan wordt de afval vaak even geparkeerd voor het moment dat er meer rust komt voor de lever (dit zal zelden tegenwoordig voorkomen) in bijvoorbeeld de huid en ons vet wat op ten duur gaat lekken en klachten geeft zoals huidklachten, overgewicht, vermoeidheid, snel verkouden enz.

Een deel van de afvalstoffen blijft over in de darmen en de darm raakt geïrriteerd of zelf ontstoken en wordt een broedplaats van van alles wat niet positief is. De lever produceert gal en dit is nodig om je darmkanaal schoon te houden maar als de lever overbelast is of er zijn lever/galstenen, dan zal de hoeveelheid gal afnemen zo ook bij maagzuurremmers.

Uiteindelijk zal dit weer enorme spijsverteringsproblemen gaan geven.

Wat kun je zelf doen

Ontgift je lichaam 1 a 2 keer per jaar maar wel op een verantwoorde manier. De darmen en de lever worden gereinigd maar ook de lymfe, je bloed  de nieren en uiteraard de rest. Als je dat zelf wilt gaan doen, ben dan voorzichtig.

In mijn E-book 'Reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start' staat een mooie verantwoorde detox.
Het E-book is te bestellen op vetvrij.com/irene

Daarna is het belangrijk dat je de darmen weer versterkt met de juiste darmflora en gezonde voeding. Wat dit precies inhoud lees je ook in het boek.

Wil je niet ontgiften? Dan is een goede probiotica met L-glutamine om zowel de darmflora als de slijmvliezen te versterken belangrijk en neem je extra enzymen om zo je spijsvertering te helpen en te ontlasten. Een goed merk hiervan is Metagenics de nutrimonium en de enzymen Metagenics de similase.

Vaak zie je enorme verbeteringen in de opgeblazen of gasserige buik, krijg je meer energie en verdwijnen ontstekingen en andere negatieve klachten. Werkt dit niet afdoende, kom dan langs in mijn praktijk, dan ga ik uittesten wat de reden is.

Een allergie of intolerantie voor voedsel zal het proces voor gezonde darmen en een gezond energiek lichaam in de weg zitten en een uitgetest voedselplan is dan de enige oplossing.

persoonlijke-voeding.nl
Succes Irene Lelieveld
Voedingstherapeut en (auto) kinesioloog

Gerelateerde artikelen

FemNa40