Glutenvrij eten bij Dermatitis Herpetiformis

Glutenvrij eten is al een tijdje een hype die volop aandacht krijgt in Amerikaanse talkshows. Zo zijn Gwyneth Paltrow en Victoria Beckham bijzonder goed te spreken over glutenvrij eten en had Chelsea Clinton zelfs een glutenvrije bruidstaart.

Het dieet zou niet alleen helpen om af te vallen, maar je zou er fijner in jouw vel door komen te zitten. Een glutenvrij dieet is echter in eerste instantie niet ontwikkeld als afvaldieet, maar voor patiënten die lijden aan coeliakie. 

 

Voor mensen met Dermatitis Herpetiformis, een vorm van eczeem die samenhangt met deze vorm van glutenintolerantie,
is het uitpluizen van verpakkingen van producten een continue bezigheid.

Ziekte van Duhring

Dermatitis herpetiformis betekent letterlijk: huidontsteking gelijkend op herpes. De aandoening is zeldzaam en komt bij ongeveer 1 op 10.000 mensen voor. Dermatitis herpetiformis komt twee keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen en wordt gekenmerkt door sterk jeukende blaasjes op typische huidgebieden zoals ellebogen, knieën, schouders en billen.

Het staat ook wel bekend onder de naam ziekte van Duhring. Hierbij raakt de dunne darm beschadigd door een afweerreactie op gluten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in producten zoals tarwe, rogge, gerst en spelt.

Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, pizza, koek, taart en cake.  Het is daarom altijd belangrijk de verpakkingen van producten te lezen. Niet altijd even makkelijk dus.

Chronische aandoening

Dermatitis herpetiformis is een chronische aandoening die de meeste patiënten de rest van hun leven houden. Een diëtist kan een glutenvrij dieet opstellen dat toch volwaardig, afwisselend en smaakvol is en waarbij je voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Daarnaast kan ze helpen om te bepalen welke producten je moet vermijden en welke je beter kunt vervangen door een glutenvrije variant, waardoor de klachten doorgaans flink verminderen.

Gelukkig komt er een steeds grotere diversiteit aan glutenvrije producten op de markt, wat het volgen van een glutenvrij dieet steeds minder problematisch maakt. 

Glutenvrije recepten

Ook vond ik de site ‘Glutenvrij kookhoekje’, waar bijna 600 glutenvrije recepten te vinden zijn. Hieronder een recept voor appel-rozijnen muffins dat ik binnenkort zeker eens ga uitproberen!

Appel-rozijnen muffins

 

Benodigdheden (6 stuks)

  • 175 gram zelfrijzend (glutenvrij) bakmeel
  • 175 gram suiker
  • 175 gram boter
  • 3 eieren
  • 1 volle eetlepel suiker vermengd met een snufje kaneelpoeder
  • 2 appels, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels rozijnen, minstens 10 minuten geweekt in rum

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en hou 1 helft van een appel achterwege. Snijd de rest van de appels in kleine blokjes. Bestrooi de appelblokjes met suiker en kaneel.

Doe alle ingrediënten in een beslagkom en meng het goed door elkaar. Schep en verdeel het deeg over de muffinvorm. Snijdt de halve appel in 6 schijven en leg op elke muffin een appelschijfje. Giet eventueel wat van de rum over het appelschijfje heen.

Zet de muffins voor 40-45 minuten in de oven. Controleer of de muffins gaar zijn door er in te prikken met een satéstokje.
Haal ze uit de oven en laat de muffins afkoelen.

Eet smakelijk!

Geschreven door: Chantal Smith

Gerelateerde artikelen

BBQ enquête

Door:

Vanaf april wordt de barbecue bij de meeste Nederlanders tevoorschijn gehaald en in de zomermaanden gaan we helemaal los.

Lees verder

FemNa40